Tel Aviv: İslami Cihad İranlıların yardımıyla yeteneklerini geliştiriyor

Tel Aviv: İslami Cihad İranlıların yardımıyla yeteneklerini geliştiriyor
Yedioth Ahronoth gazetesi, Ebu’l-Ata suikastından sonra “küçük bir örgüt” olan İslami Cihad Hareketi’nin üç gün boyunca İsrail’i felç etmeyi başardığını vurgulayarak şu soruyu sordu: “Eğer Gazze’de Hamas, Hizbullah ve İran’ın da katıldığı ortak bir savaş patlak verirse ne beklemeliyiz?”

 

 

 

Zuheyr Andreas

 

 

Raialyoum

 

 

Benyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ne bitişik olan yerleşim bölgesi için yeni bir adım attığını açıklandı. İsrail “Kanal 13” televizyonu, siyasi kaynaklardan aktardığı haberinde Netanyahu ve işgal hükümetinin Gılaf Gazze yerleşim birimine ve Gazze'den fırlatılan füzeler için güçlendirme çalışmalarına 5 milyon şekel ayırmak için anlaştıklarını duyurdu.

 

Televizyon kanalı, internet sitesi üzerinden Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nden fırlatılacak füzelere karşı tahkim çalışmaları için Gazze yakınındaki yerleşim birimine daha fazla finans ayırmayı kabul ettiğini bildirdi. Gazze çevresindeki yerleşimciler tehdit altında oldukları için kendilerine 20 milyon şekel tahsis edilmesini talep ederken, Netanyahu ise sadece 5 milyon şekel vermeyi kabul etti.

 

Yine aynı kaynaklar, Gılaf Gazze'deki yerleşimcilerden gelen yardım çağrısının, Kanal 12 televizyonunun 16 Kasım tarihinde İslami Cihad Hareketi'nin yeni füzelerine dair yayımladığı haberlerden sonra gelmeye başladığını ortaya koydu.

 

Gazetenin işgal ordusunun üst düzey güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İslami Cihad Hareketi'nin işgal ordusu ile yaşadığı son tırmandırma sırasında yaklaşık 300 km ağırlığında bir füze fırlattığını aktardı. Bu füze işgal rejimi kaynaklarına göre, diğer normal füzelere kıyasla daha büyük bir çukur açılmasına sebep oldu.

 

Bunun yanı sıra kanalda, Filistin İslami Cihad Hareketi'nin İranlı mühendislerin yardımıyla kendini geliştirdiği, askeri yeteneklerini artırdığı ve Hamas'ın askeri kapasitesini aşmış olmasının bile muhtemel olduğu ifade edildi.

 

Televizyon, İslami Cihad tarafından fırlatılan füzenin oluşturduğu derin çukurun 2 metre derinliğinde ve 16 metre genişliğinde olduğunu belirterek, İsrail'in “Demir Kubbe” füze savunma sisteminin bu tür silahlarla başa çıkabilmesi gerektiğine işaret edildi.

 

İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı olan Kudüs Seriyyeleri, Burak-120 adlı yeni bir füzenin askeri hizmete sunulduğunu ortaya koymuştu. Kudüs Seriyyeleri sözcüsü Ebu Hamza, yaptığı açıklamada bu füzenin işgal güçleri ile girilen son çatışmada ilk kez kullanıldığını bildirdi.

 

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth ise hükümetin İslami Cihad Hareketi'nin füzeleri karşısındaki yetersizliğine dikkat çekti. Gazete, İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen liderlerinden Beha Ebu'l-Ata'ya düzenlenen suikastın ardından, işgal altındaki Siyonist şehirlerine kadar uzanan İslami Cihad füzeleri karşısında hükümetin aciz kaldığının altını çizdi.

 

İsrail hükümetinin bu füzeleri durdurmak konusundaki yetersizliği hakkında resmi soruşturma komitesi kurulması gerektiğini vurgulayan gazete, yetkililerin resmi soruşturma komitesine, aldıkları kararlar ve İsraillilerin bu füzeler karşısında nasıl açık hedef olduklarına dair cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

 

Yedioth Ahronoth gazetesi, Ebu'l-Ata suikastından sonra “küçük bir örgüt” olan İslami Cihad Hareketi'nin üç gün boyunca İsrail'i felç etmeyi başardığını vurgulayarak şu soruyu sordu: “Eğer Gazze'de Hamas, Hizbullah ve İran'ın da katıldığı ortak bir savaş patlak verirse ne beklemeliyiz?”

 

Gazete şöyle devam etti: “Böyle bir durumda şehirlerimize fırlatılacak yüzlerce füzeden bahsetmiyoruz. Zira fırlatılanlardan on kat daha büyük savaş başlıklı ve hassas güdümlü 100 bin füzenin saldırısına maruz kalacağız.”

 

Haberde İran'ın İsrail sınırında güçlerini pekiştirdiğine dikkat çekilirken, Siyonistlerin güvenliğini tehdit eden silahlı grupların yeteneklerinin de göz ardı edilmeyecek düzeyde artırıldığı ifade edildi. Tel Aviv'deki üst düzey güvenlik kaynaklarından aktarılan haber, İsrail'in savunma silahlarından yoksun olduğu belirtilerek sonlandırıldı.

 

 

Medya Şafak