Hizbullah Tugayları ve Ebu Mehdi Mühendis

Hizbullah Tugayları ve Ebu Mehdi Mühendis
Haaretz gazetesinde Yossi Melman tarafından Hizbullah Tugayları ve Ebu Mehdi Mühendis hakkında kaleme alınan analizin bazı bölümlerinin çevirisini sunuyoruz.

 

 

Haaretz gazetesinde Yossi Melman tarafından Hizbullah Tugayları ve Ebu Mehdi Mühendis hakkında kaleme alınan analizin bazı bölümlerinin çevirisini sunuyoruz:

 

 

Ketaibu Hizbullah (Hizbullah Tugayları) Irak'ta faaliyet yürüten en önemli İran yanlısı Şii milis güçlerinden biridir. Örgüt Ayetullah Ali Hamenei'nin dini otoritesini ve Velayet-i Fakih ilkesini, (İslam fakihinin mutlak yönetimini) kabul ediyor. Örgütün politik ideolojisi ABD'ye, genel olarak Batı'ya ve İsrail'e aşırı karşıtlık arz ediyor.

 

Örgütün insan gücü hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, İsrail ve Batılı ülke istihbaratlarının tahminlerine göre asker ve destek personeli sayısı yakın zamana dek birkaç bin iken son yıllarda bu sayı yaklaşık 25,000'e ulaşmış vaziyette.

 

ABD'nin Hizbullah Tugayları ile uzun ve kanlı bir geçmişi var. Başkan George W. Bush önderliğindeki 2003 Amerikan işgalinden sonra Hizbullah Tugayları savaşçıları vur kaç gerilla taktiklerine başvurdular. Amerikan birliklerine çoğunlukla geliştirilmiş roketler fırlattılar ve geliştirilmiş patlayıcı ve mayınlarla saldırı konusunda uzmanlaştılar. General Kasım Süleymani'nin astları tarafından bu eğitimleri alan Ketaibu Hizbullah güçleri, Lübnan Hizbullahı'nın İsrail karşısındaki metotlarını kendilerine uyarladılar. Pentagon ve Savunma Bakanlığı örgütün 2003'ten 2011'de dek 600'den fazla Amerikan askerinin Irak'taki ölümünden sorumlu olduğunu tahmin ediyor.

 

Örgütün başında, Basra doğumlu ve mühendislik eğitimi almış olan 65 yaşındaki Cemal Cafer İbrahimi (Ebu Mehdi Mühendis olarak da biliniyor) bulunuyor. Batı istihbaratları kendisini Kudüs Gücü'nün emriyle Kuveyt'teki ABD ve Fransız elçiliklerine karşı yapılan terör saldırılarında doğrudan yer almakla itham ediyorlar. İran'a kaçıp burada İranlı bir kadınla evlenen Mühendis aynı zamanda İran vatandaşı ve bir Kuveyt mahkemesi tarafından gıyaben ölüme mahkum edilmiş durumda.

 

El Mühendis aynı zamanda Haşdüşşabi güçlerinin de komutan yardımcısı. Bu çatının altında Bedir Ordusu, Kataibu Hizbullah, Asaibu Ehli'l-Hak ve diğer gruplar da yer alıyor.”

 

 

Medya Şafak