"Amerika Suriye’de Afganistan – Sovyet Tarzı Savaş İstiyor"

"Amerika Suriye’de Afganistan – Sovyet Tarzı Savaş İstiyor"
Bir politik analist Press TV’ye, Amerika Birleşik Devletleri Suriye’deki çatışmayı Sovyetler Birliği – Afganistan savaşına benzer bir hale getirmeye çalışıyor, dedi.

Amerika Suriye'de Afganistan – Sovyet tarzı savaş istiyor

 
Bir politik analist Press TV'ye, Amerika Birleşik Devletleri Suriye'deki çatışmayı Sovyetler Birliği – Afganistan savaşına benzer bir hale getirmeye çalışıyor, dedi.

Suriye'de ateşkes için uluslararası bir teklif getirilmişken, Arap ülkesindeki isyancılar yabancı destekçilerinden Amerikan Doları ve ağır silahlar alıyorlar.

Bazı bölgesel ve bölge dışı devletler de silahlı gruplara gelişmiş ve ağır makineli silahlar sağlayarak Suriye ordu kuvvetlerine karşı mücadelelerinde yardım ediyorlar.

Bunlar, Birleşmiş Milletler – Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye hükümeti ve dış destekli isyancıları tek taraflı ateşkes ilan etmeye davet ediyorken yaşanıyor.

Suriye hükümeti ateşkes teklifini Batılı ülkeler ve onların bölgesel müttefikleri isyancılara desteği ve finansı durdurursa destekleyeceğini söylüyor.

Press TV Chicago'dan IGA yöneticisi Ali el Ahmed ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Her geçen gün Suriye'deki duruma yabancı müdahalesini daha çok delille gün ışığına getiriyor ve gördüğümüz kadarıyla bu, isyancılara sadece para yardımıyla sınırlı değil. Buradaki tarz, Amerika'nın Sovyetleri yendiği Afganistan'da uygulanan ile çok benzerlik gösteriyor. Sizce Amerika o tecrübeden ders alacak mı?

El Ahmed: Peki, ben o tecrübenin özellikle Brezinski'den başlayarak, Amerikan politika yapıcılarını Batı'nın en büyük düşmanını ki, o zamanlar Sovyetler Birliği idi,  yenmek veya yaralamak için yerel isyancıları kullanması sebebiyle çok fazla kaygılandırdığını düşünmüyorum.

Bu senaryonun Suriye'de tekrarlandığını görüyoruz. Bir Afganistan senaryomuz var. Bence bu senaryoyu devam ettirecekler aksi takdirde Suriyeli isyancılara her türlü yardımı askıya alacaklardı.

Washington'daki politika yapıcıların Suriye'de bir militan gücün ortaya çıkması fikrinde bir menfaatleri olduğunu düşünüyorum. Bunu politik, ekonomik ve şimdi çok açık bir şekilde silahlandırma yoluyla desteklemelerinin sebebi budur.

Press TV: Lakhdar Brahimi barış için çabaladığına göre niçin isyancıları ikmal eden ve bu vekâlet savaşını devam ettiren bu ülkeler odak değil?

El Ahmed: İsyanı destekleyen bir kurum tarafından atandıklarından Lakhdar Brahimi ve ondan evvel Kofi Annan'ın söz geçirmeye veya tarafsızca konuşmaya güçleri yok.

Gerçekten önemi olmayan kişiler hakkında konuşuyorsunuz. Onların açıklamaları ancak medyada hesaba katılır. Ama gerçekte onların yeri ve etkisi yoktur.

Gerçek, Suudiler, Katarlılar, Amerikalılar, Türkler ve diğerleri gibi bu meseleye ağır bir şekilde müdahale etmiş uluslararası istihbarat servislerinin varlığıdır. Fark yaratan bu kişilerdir, Lakhdar Brahimi veya Birleşmiş Milletler değil.

Press TV: Bu kadar çok delil ve isyancıların kendileri tarafından yapılmış açık ikrar varken, meseleyi uluslararası arenaya çekmeye çalışan bu ülkeler olsa bile Suriye'de rejim değişikliği için doğrudan çalışmak suretiyle uluslararası hukuk ihlal edenlerin onlar olduğunu görmeyecek miyiz?

El Ahmed: Tabii, bunu duymayacaksınız. Bu şok ediciydi ki, Suriye hükümeti bunu açık ve tartışmasız bir şekilde, birkaç sefer hariç, Birleşmiş Milletler'de gündeme getirmedi.

Bence bu asıl meseledir, birçok konuşma var ama hiç kimse gerçek meseleyi, bazı ülkelerin Suriye'deki çatışmayı kışkırtarak müdahale edip binlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına öncülük ettiğini ifade etmiyor. Bu zavallı bir durumdur ama uluslararası ikiyüzlülüğün burada işlediğini görüyoruz.

Press TV: Suriye halkın katlandığı ağır borç yüküne rağmen şimdilik dayanmaya devam ediyor ve Suriye'deki isyancıları finanse eden bu ülkeler kendi topraklarında ekonomik ve mali krizlere yakalanıyorlar. Sizce, Suriye'deki bu vekâlet savaşı onlar için ne kadar sürdürülebilirdir?

El Ahmed: Bence uygun bir yer buldular ve onu finanse ettiler. Ben bunun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum zira her iki tarafta da sonuca gelme isteği görmüyorum, demek istediğim; Suriye hükümeti hala güçlü ve kapasitesi hala zarar görmemiş halde.

İsyancılar görüşmek istemiyorlar. Bu mesele özellikle hükümetler isyancılar ve isyanı destekledikleri sürece devam edecek. Bence onlar bu çatışmayı yıllarca canlı tutacak şekilde desteği sürdürmeyi planlıyorlar.

Bu bir yıpratma savaşıdır ve olmaya devam edecek. Buradaki tek hedef Suriye değildir bilakis Lübnan, İran ve diğer bölge ülkeleri de hedeftir.

medyaşafak