Tahran'ın Aynü’l-Esed kılıçları: Kıyam ve Zülfikar

Tahran'ın Aynü’l-Esed kılıçları: Kıyam ve Zülfikar
“Fatih-110” füzelerinin geliştirilmiş versiyonu olan “Zülfikar” füzesi ise, 700 km menzile ve 450 kg. savaş başlığına sahip ve birlikte dağınık hedefleri havadan nokta atışı ile hedef alabiliyor.

 

 

 

Akhbar

 

 

Devrim Muhafızları, Irak'taki Amerikan güçlerinin kullandığı iki askeri üssün onlarca füze ile hedeflendiğini duyurdu. Bunlardan ilki ülkenin batısında yer alan "Aynü'l-Esed", diğeri ise Kürdistan bölgesindeki Uluslararası Erbil Havalimanı yakınlarındaki Erbil askeri üsleridir. Açıklamalara göre intikam saldırısı, İran yapımı “Zülfikar” ve “Kıyam” füzeleriyle gerçekleştirildi.    

 

"Kıyam", İran'ın yerli üretim füzeleri arasındaki ilk kanatsız füze olarak kabul ediliyor. 2011 yılında İsrail'in parmak izlerinin bulunduğu bir suikastta şehid edilen Hasan Tehrani Mukaddem tarafından geliştirildi. 20 Ağustos 2010 tarihinde kamuoyuna tanıtılan Kıyam füzesi, 800 kilometre menzile, 746 kg. savaş başlığına sahiptir ve katı yakıtla çalışmaktadır. Hedefi Amerikan üslerini yok etmektir. Kıyam füzesinin çok fazla dikkat çekmeyen en önemli özelliği kanatsız oluşudur. Bu durum ona özel silolar, fırlatıcılar ve denizaltılardan ateşlenme imkânı tanımaktadır.

 

“Fatih-110” füzelerinin geliştirilmiş versiyonu olan “Zülfikar” füzesi ise, 700 km menzile ve 450 kg. savaş başlığına sahip ve birlikte dağınık hedefleri havadan nokta atışı ile hedef alabiliyor. 

 

Aynü'l-Esed Hava Üssü, Irak'ta ikinci büyük hava üssü olarak kabul ediliyor. Ülkenin batısındaki Anbar ilinin Han El-Bağdadi köyünde yer alan üssün inşaatı 1980 yılında başlamış ve 1987 yılında tamamlanmıştır. Birkaç uçak pisti barındıran askeri üste, bunun yanı sıra askeri ve sivil tesisler, depolar ve müstahkem binalar yer almaktadır. 

 

2003 yılında Amerika'nın ülkeyi işgali ile birlikte Amerikan güçleri burayı batı bölgesindeki operasyonları yönetmek için merkezi üs ve karargâh kıldı. Üs, 2003-2011 yılları arasında Irak Direnişi tarafından defalarca hedeflendi. 

 

2014 yılının Haziran ayında IŞİD terör örgütünün Musul ilini düşürmesi ve Washington'un "Terörle Mücadele için Uluslararası Koalisyon"u kurmasıyla birlikte, ABD "örgütle savaşmak" için ülkeye geri döndü. Bu üste Irak güçlerinin eğitimi bahanesi altında 1500'den fazla Amerikan askeri yer alıyor. 2015 yılının başlarında IŞİD tarafından ele geçirilen Bağdadi köyünden birkaç kilometre uzakta olmasına rağmen bu üs herhangi bir saldırıya uğramadı. 

 

2017 ile 2019 yılları arasında, Aynü'l-Esed askeri üssü kaynağı bilinmeyen bir yönden Katyuşa roketleri ve havan mermileri ile hedeflendi. Bu saldırı Tahran ile Washington arasında karşılıklı bir mesajlaşma olarak yorumlansa da Tahran ve müttefikleri bu operasyonu üstlenmedi. ABD ise İran'ı açık bir şekilde saldırının arkasında olmakla suçlamaksızın, ima yoluyla Tahran yönetimine işaret etti.  

 

"F-35" model Amerikan savaş uçaklarının yanı sıra insansız hava araçları ve yüzlerce Amerikan askerinin yer aldığı askeri üs hakkında resmi bir envanter sayımı bulunmuyor. Zira Washington, buradaki güçlerinin net bir şekilde sayılmasını reddediyor. 2018 yılının Aralık ayında Aynü'l-Esed askeri üssünü ziyaret eden Trump, burada yer alan askerlerle görüşmüştü. Bu ziyaret sırasında 1000'in üzerinde Amerikan askerinin Trump'ın gelişi için düzenlenen kutlamalara katıldığını gösteren bir fotoğraf o dönem dikkat çekmişti. 

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

 

 

Medya Şafak