"CNN, Suriye ve İran 'ı Şeytanlaştırıyor"

"CNN, Suriye ve İran 'ı Şeytanlaştırıyor"
"Lyon, CNN’in Bahreyn rejimi tarafından halk protestolarını engellemek için yapılan baskıya dair belgeseli sansürleme karşılığında rüşvet aldığını da söyledi."

Eski CNN muhabiri: Anaakım Amerikan medyası Suriye ve İran'ı ‘daima şeytan gibi gösteriyor'
 


CNN'in eski bir muhabiri Amerika merkezli ağın ve diğer Amerikan anaakım medyanın İran ve Suriye'nin “daima şeytan gibi gösterilmesi”ne angaje edildiğini söylüyor.

Amber Lyon Cuma günü Russia Today ile yaptığı özel bir röportajda, “Amerikan anaakım medyasında Suriye, İran ve diğer ülkelerin daima şeytan gibi gösterilmesi vakası mevcut”, dedi.

“Bence Birleşik Devletler hükümetinin adımlarını takip eden anaakım medya mahreçli böylesi içerikler gazetecilik için tam anlamıyla gerçek bir zarardır ve Amerikan hükümetinin bu bölgeler hakkında ne hissettiğinin bir çeşit gölgesidir.”

Lyon sözlerine, İran, anaakım Amerikan medyası yayınları yoluyla hususi olarak düzenli bir şekilde şeytanlaştırılıyor, bu tutum, “Doğru bir hikâye ve dış politikamızda kesin bir resim vermediklerinden dolayı Amerikan halkı için zararlı” denilerek açıklanıyor,  şeklinde devam etti.

Lyon, “Korkarım ki, Amerikan iletişim ağı üzerinde İran'ın sürekli olarak şeytanlaştırılmasını görmeye başlıyoruz”, “Bu sistematik bir mesele olarak görünüyor”, dedi.

Amerikalı muhabir “birçok” Amerikalı muhabir arasında ortaya çıkan bir endişeye de dikkat çekti: “Irak'ı hariç tutarsak bu kez İran'da ikinci kez kullanılacağız”

Lyon, CNN'in Bahreyn rejimi tarafından halk protestolarını engellemek için yapılan baskıya dair belgeseli sansürleme karşılığında rüşvet aldığını da söyledi.

Eski CNN muhabiri Fars Körfezi'ndeki krallıkta gerçekleşen ülke çapındaki protestoların acımasızca bastırılması hakkında yaklaşık altı ay evvel bir belgesel hazırladı ve bu belgesel Amerika içinde yayımlanmış olmasına rağmen, belgeselin CNN International üzerindeki yayımı şüpheli bir şekilde engellendi, anaakım TV ağı yönetiminin haberin hikayesine dair reklamı durdurduğu suçlamaları yükseldi.

Röportaj sırasında Lyon despotik rejimler tarafından CNN'e “diktatörler için bilgi içerikli reklam” üretmek ve yayımlamak için ödeme yapıldığını da, CNN International'da yayımlanan bu gibi sponsorlu içerik bölümlerinin parasının kesinlikle rejimler ve hükümetler tarafından ödendiğini söyleyerek ortaya koydu.

Lyon, “Böyle bir davranış, bu tür hükümetlerin bekçi köpeği varsayıldığımızdan dolayı gazetecilik etiğinin tüm prensiplerini ihlal eder”, diye ekledi. “Burada mesele şudur; CNN besleniyor, sonra, halka yönelik bu propagandanın sponsorlu içerik olduğu halka adilce açıklanmıyor.”

Lyon, CNN'in bu gibi sponsorlu “bilgi içerikli reklam”ı bazı Fars Körfezi Arap rejimlerinden ayrı olarak Gürcistan ve Kazakistan hükümetleri için de ürettiğine dikkat çekti.

Lyon, haber belgeselini hazırlamaya çalışırken Bahreyn'de yüzleştiği engellerin üzerinde de durdu ve  “bazı köylere gizlice girdiği”nde kaçan hastalara saçmayla ateş edilişine ve ambulans şoförlerinin dövülüşüne şahit olmasının ardından Bahreyn güvenlik kuvvetlerinden maskeli ve ağır silahlı kişiler tarafından  “şiddetlice yakalandığı”nı ve bunların “buldukları bütün videoları silmeye teşebbüs ettiklerini” misal verdi.

Amerikalı gazeteci kendisinin ve bayan yapımcısının ülke dışına çıkarabilmek için “bazı diskleri gizlemek” zorunda kaldıklarını ısrarla belirtti.

Lyon, “Biz Amerika'ya geri döndüğümüzde Bahreyn'in sürprizini hayal edebilirsiniz; bu içerik CNN'de yayımlanıyordu ve hemen akabinde benim hakkımda yayın ağının içinden şikâyet telefonları gelmeye başladığında benim kaydımın yayımına son vermeyi denediler.”, dedi.


medyaşafak