Irak Direnişi Amerikan konvoylarını hedefliyor / Washington ise çekilmeden önce ateşkes istiyor

Irak Direnişi Amerikan konvoylarını hedefliyor / Washington ise çekilmeden önce ateşkes istiyor
Devrim Lideri Seyyid Ali Hamanei, Kasım Süleymani ve Ebu Mühendis suikastının cezasının ABD’nin Batı Asya’dan çıkışı olduğunu söylediğinde, bu durum, bedeli ne olursa olsun Amerika’nın bölgeden çıkarılması kararının çoktan verildiği anlamına geliyordu.

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

Alraimedia

 

 

14 Nisan 2020

 

 

Irak'ta bilinmeyen örgütler ortaya çıkarak, ABD Kuvvetlerini Irak'tan tamamen çekilmeyi reddetmeleri halinde vurmakla tehdit ediyor. Ayrıca yeni bir örgüt, ülkenin kuzeyindeki Selahaddin kentinden, ABD'nin büyük askeri üslerinin konumlandığı Kürdistan bölgesine doğru askeri araçlar nakleden bir Amerikan konvoyuna karşı ilk operasyonlarının video görüntülerini yayınladı.

 

ABD'nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller, Amerika ve Irak'ın stratejik görüşmelere başlamasını istediğini söyledikten sonra, Başbakan Adil Abdulmehdi ile bir araya geldi. ABD'li elçi Abdulmehdi'den, Irak'taki 6 üs ve kontrol merkezlerinin boşaltıldığı çekilme esnasında, Irak güçlerinin kendilerine saldırmamasını istedi. Bu durum üzerine Iraklı “Ketaibu Hizbullah” Amerika güçlerini ülkeden tamamen çektiği sürece vurmaya niyetleri olmadığını açıkladı.

 

Ne var ki, Irak Direnişinin Amerika'nın verdiği sözlere güvenmediği ve bu hareketlenmeyi ülkede yeniden konuşlanmanın işaretleri olarak gördüğü açıktır. Bu bağlamda ABD Kuvvetlerini, “İslami Cihad” grubunun 1980'lerde Lübnan'da aynı hedefle izlediği yöntemi hatırlatacak şekilde vurmaya başladı.

 

İlk olarak “Devrimci Grup” (Usbetu's-Sairin) adlı bir örgüt, gelişmiş teknolojisiyle Bağdat'taki devasa ABD elçiliği içerisindeki merkezler ve binaları insansız uçaklarla yakından izlediğinin görüntülerini ve buraya dair hassas ayrıntıları ifşa etti.

 

Bu noktada tek dikkat çeken şey hassas ayrıntılar ve yüksek kaliteli fotoğraflar olmadı. Aynı zamanda bir insansız uçağın Irak ordusundan 3 tugayın yanı sıra, ABD Büyükelçiliğinin civarındaki terörle mücadele servisi, federal polis ve yerel polisin yer aldığı başkentteki en korunaklı binaların üzerinde uzun dakikalar boyunca nasıl uçmayı başardığı da merak konusu oldu.

 

Sadece bununla da kalmadı, örgüt Irak'ın en büyük Amerikan üssünün ve el-Anbar'daki silah depoları, gelişmiş radarlar, Patriot füzeleri ve diğer birçok savunma sistemlerinin bulunduğu Aynu'l-Esed askeri üssünün üzerinde uçan bir İHA tarafından çekilen videoları da yayınlayarak şok etkisi uyandırdı.

 

Bu örgüt tarafından Aynu'l-Esed Amerikan üssünde bir şoförün araba sürdüğü görüntülerinin yayınlanması, güvenlik sorunu yaşamadan kolaylıkla hareket edebildiklerini gösteriyor. Örgüt aynı zamanda hedefin General Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi El-Mühendis'in intikamını almak olduğunu gösteren coşkulu bir marş da yayınladı.

 

“Irak'ta İslami Direniş-Ehlu'l-Kehf” isimli başka bir örgüt de, ABD konvoyunu hedef alan IED'li bir patlatılma anını ve bir dakika sonra hasarı tespit edebilmek için tüm bölgeye toplanan topluluğu vuran ikinci patlamanın uzaktan çekilen bir video kaydını yayınladı.

 

Kürdistan Erbil'den Selahaddin bölgesine giden askeri konvoya düzenlenen saldırının yakından çekilen fotoğrafları da sergilendi. Bu saldırı Amerikan Ordusunun Irak'ta kafasına göre dolaşamayacağı, bu toprakların onlar ve askeri üsleri için güvenli olmadığı mesajı gönderdi.

 

“İslami Direniş Grupları - el-Irak - Hidayet Yumruğu” adlı üçüncü Iraklı Direniş örgütü de Amerika'yı tehdit eden bir açıklamada bulunarak, Irak Direniş gruplarına saldırı hazırlığında olan Amerika'ya elçiliklerini boşaltması için 48 saat süre verdi.

 

Irak'ı yakından takip eden gözlemcilere göre bu ülkede, Lübnan'da Hizbullah ve İsrail arasındaki uzun yıllardır süren savaştan, Suriye'de tekfircilere ve Irak'ta Amerikalılar ile IŞİD örgütüne karşı girilen çatışmalardan tecrübe kazanmış; askeri, medyatik ve örgütsel yeteneklere sahip daha sert örgütlerin ortaya çıkması normaldir.  

 

Bu görüşe göre, Irak'taki örgütlerin Direniş Ekseni komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi lideri Mühendis'in intikamını almak için Amerika'ya karşı savaşa hazırlıklı olmaları da şaşırtıcı değildir.

 

Amerikan Büyükelçisi Abdulmehdi'ye önümüzdeki Haziran ayında iki ülke arasında ilişkiler kurmak ve Irak'tan çıkış mekanizması üzerine anlaşma yapmak için görüşmeyi teklif etti. Büyükelçi Abdulmehdi'den Amerikan güçlerine karşı tüm saldırıları durdurmasını ve bunun gerçekleşmesi için İran ile arabuluculuk yapmasını istedi.  Çünkü Amerika Irak'tan çıkış konusunda ciddi odluğunu göstermek istiyor.

 

Iraklı Ketaibu Hizbullah, Asaibu Ehl'il Hak, Nuceba Hareketi ve Ketaibu İmam Ali örgütleri, İran'ın talebine olumlu cevap vererek, ABD'ye olan güvensizliklerine rağmen çekilme olduğu sürece Amerikan konvoylarına saldırmayacaklarını duyurdular.

 

Bu açıklamaya, diğer örgütlerin ortaya çıkışı da eşlik edince Amerika hızla çıkmak için “cesaretlendi.” Özellikle de bu örgütler bilinmediği için herhangi bir saldırı durumunda tüm örgütlerin sorumluluktan kaçınması çok kolay olacaktır. Ne var ki bu örgütlerin yöntemi 80'li yıllarda ortaya çıkan ve o dönem Hizbullah ile hiçbir ilişkisi olmadığı halde Lübnan'da rehine kaçırma olayının sorumluluğunu üstlenen “İslami Cihad” örgütünü andırıyor.

 

Aynı çerçevedeki değerlendirmelere göre, Amerika Direniş Ekseninin liderinin suikaste uğratılması ardından verilen mesajları iyi okuyamadı. Devrim Lideri Seyyid Ali Hamanei, Kasım Süleymani ve Ebu Mühendis suikastının cezasının ABD'nin Batı Asya'dan çıkışı olduğunu söylediğinde, bu durum, bedeli ne olursa olsun Amerika'nın bölgeden çıkarılması kararının çoktan verildiği anlamına geliyordu.

 

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah her Amerikan askerinin hedefleri olduğunu söylediğinde de mesaj çok açıktı. Nasrallah bunu açıkça söyledi: “Irak, savaş meydanıdır.”

 

ABD'yi Batı Asya'dan atmak hedeftir. Irak Direnişinin kullanacağı yöntemler geçtiğimiz on yılda Lübnan'da İsrail karşısında ve Suriye ile Irak'ta kullanılan yöntemlerden farklı olmayacak. Irak'taki son Amerikan askeri ülkeyi terk edinceye kadar bunlara başvurulacak.

 

 

Medya Şafak