İran’ın Nur Uydusu ve stratejik yükselişi

İran’ın Nur Uydusu ve stratejik yükselişi
İran İslam Cumhuriyeti 22 Nisan Çarşamba günü yörüngesine başarıyla yerleşen ilk askeri uydusunu fırlattı. Devrim Muhafızları kaynakları, “Kasıd” (haberci) adlı iki aşamalı uydu taşıyıcılı roketler aracılığıyla uzaya fırlatılan “Nur” uydusunun yerküreden 425 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleşme aşamasının başarıyla sonuçlandığı aktardı.

 

 

Hamid Hilmi El-Bağdadi

 

 

Al-Alam

 

 

İran İslam Cumhuriyeti 22 Nisan Çarşamba günü yörüngesine başarıyla yerleşen ilk askeri uydusunu fırlattı.

 

Devrim Muhafızları kaynakları, “Kasıd” (haberci) adlı iki aşamalı uydu taşıyıcılı roketler aracılığıyla uzaya fırlatılan “Nur” uydusunun yerküreden 425 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleşme aşamasının başarıyla sonuçlandığı aktardı.

 

İran'ın bu uzay başarısına kimse için sır olmayan gelişmiş teknolojisinin ışığında ulaştığı kuşku götürmez. Yıldırım hızıyla çağa ayak uyduran İranlı bilim insanları, kimseye ihtiyaç duymadan kendi olanakları ve kararlılıklarıyla etkileyici bir bilimsel başarı elde etti. Bu başarı, geçmişin ışığında egemenlik, bağımsızlık, ulusal hedefler ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan hakları destekleyen aydınlık kazançlar yaratmak üzere hızla yol almaya devam ediyor.

 

Amerika'nın yaptırımları ve katı ablukasına rağmen elde edilen bu büyük kazanç, İran İslam Cumhuriyeti'nin askeri ve sivil alanda kullanılan teknik bilgi ve uzay başarılarına ulaşmasını engellemek için çalışan müstekbir Batı'nın zulüm ve dayatmalarını bertaraf edebildiğini gösterdi.

 

“Nur” uydusunun Dünya'nın yörüngesine fırlatılmasının, İslam dünyası ve mustazaf milletlerine sevinç ve gıpta duyguları getireceği kesindir. Çünkü onlar, Amerika ve Avrupa'nın uzaybilimi ve nükleer teknolojiyi sadece kendi çıkarları için kullanarak tekelleştirmek isteyen kırmızıçizgilerinin İran tarafından aşılmasından mutlu oluyor.

 

İran, bölgesel ve uluslararası statüye sahip bir ülkedir. Tüm ilerleme ve gelişimi sayesinde bu hakkı dişi ve tırnağıyla kazanmıştır. Bu arzularına ulaşmak için kararlı bir şekilde olması gereken ne varsa sonuna kadar gitmiş ve bu amaca hizmet eden her aracıyı kullanmayı başarmıştır.

 

ABD'nin ayrıcalıklı bir terör devleti olduğunu ve ahlaki, siyasi ve ekonomik olarak iğrenilecek derecede çirkin bir yapıya sahip olduğunu unutmamalıyız. Korona salgınıyla insanlıktan uzak bir şekilde ilgilenen ABD, bunun yanı sıra dünyanın birçok ülkesine karşı kabaca uygulamaları nedeniyle çok eleştiri topladı. Lahey'deki Uluslararası Adalet Mahkemesi, Afganistan'daki vahşi suçları nedeniyle Amerika'yı kınadı. Dolayısıyla, İran'ın uzaya yerleştirilen ve İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarının uzmanlarına stratejik bilgiler gönderen bu uydusunu görmek, onlar için ağır olacaktır.

 

İran'ın barış, huzur ve fırsat eşitliği olan bir dünya aradığını söylemek gerekiyor. Herkes için bilgiye ulaşmak, güvenlik ve istikrar sağlamak uluslararası bir sorumluluktur. Kötü güçlerden korku ve endişe takıntısını bir kenara bırakıp uzay dünyasındaki gerçekliğe şeffaf bir şekilde yaklaşmalıyız. Zorluklara meydan okumanın koşulu engellerin üstesinden gelmek ve kibirli müstekbirleri küçümsemektir.

 

 

Medya Şafak