Almayadeen: İran İslam Devrimi ilk Filistin topraklarını nasıl özgürleştirdi?

Almayadeen: İran İslam Devrimi ilk Filistin topraklarını nasıl özgürleştirdi?
İmam Humeyni ilk görüşmesini Yaser Arafat ile Irak’ta gerçekleştirdi. Bu ilişkiler daha sonra Devrim Muhafızları liderliğini devralan İranlı gençler için 1969 yılında, eğitim kamplarının kurulmasıyla sonuçlandı. Fetih Hareketi başlangıçta İran Devrim Muhafızları’na silah sağladı. İmam Humeyni de, humus paralarının ve şer’î vergilerin Filistin Devrimine bağışlanmasına izin verdi.

 

 

İran İslam Devrimi ilk Filistin topraklarını nasıl özgürleştirdi?

 

 

Almayadeen

 

 

İran sadece tüm imkânlarıyla Filistin davasını desteklemekle yetinmedi, anayasal düzeyde de bu meseleye önem verdi. Filistin halkının İntifada'sını destekleyen yasa 1990 yılında kabul edildi.

 

11 Şubat 1979 tarihinde İran'da İslam Cumhuriyeti Devrimi'nin zaferinden 5 ay sonra, 7 Ağustos tarihinde İmam Humeyni mübarek Ramazan ayının son cumasını “Evrensel Kudüs Günü” olarak ilan etti ve şu unutulmaz sözleri söyledi: “Kudüs Günü İslam'ın hayat günüdür.”

 

O tarihte,  İmam Humeyni'nin şu sözleri bizlere aktarıldı: “Eğer Kudüs'ü özgürleştirmek istiyorsanız, hükümetlerin buna karar vermesi için çağrı yapmayın. Çünkü devrim yapması gereken hükümet değil halklardır ve zaferin sırrını anlamalıdırlar. Zaferin sırrı, maddi hayat ve geçici dünyevi yaşama ağırlık vermeden şehadeti ummaktır. Bu sır, halkları ileri taşıyan şeydir.”

 

İslam Devrimi'nin zaferinden sonra, Devrim ve Fetih Hareketi arasında ilişkiler kuruldu. İmam Humeyni ilk görüşmesini Yaser Arafat ile Irak'ta gerçekleştirdi. Bu ilişkiler daha sonra Devrim Muhafızları liderliğini devralan İranlı gençler için 1969 yılında, eğitim kamplarının kurulmasıyla sonuçlandı. Fetih Hareketi başlangıçta İran Devrim Muhafızları'na silah sağladı. İmam Humeyni de, humus paralarının ve şer'î vergilerin Filistin Devrimine bağışlanmasına izin verdi.

 

İran'daki devrimin zaferinden sonra, Filistin lideri Yaser Arafat bunu tebrik etmek için ilk arayanlardan biri oldu. Daha sonra İmam Humeyni ile önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda, İran İslam Devrimi'nin Filistin Devrimi ve halkını desteklemek için hiçbir çabadan kaçınmayacağı vurgulandı.

 

İslam Devrimi'nin Filistin davasına verdiği önemin boyutunu en iyi Filistin'in Beyrut Büyükelçisi Eşref Debur dile getirmiştir: “İran, Tahran'da ilk Filistin bayrağını yükselterek ilk Filistin topraklarını kurtarmıştır.” O gün işgalci İsrail elçiliği Filistin elçiliğine dönüştürülmüştür.

 

İran sadece tüm imkânlarıyla Filistin davasını desteklemekle yetinmedi, anayasal düzeyde de bu meseleye önem verdi. Filistin halkının İntifada'sını destekleyen yasa 1990 yılında kabul edildi. Böylelikle Filistin Devrimi'ne verilen destek İran'da anayasa maddeleri arasında yer almaya başladı.

 

 

Medya Şafak