"Ortadoğu Haberleri Yalanlarla Dolu"

"Ortadoğu Haberleri Yalanlarla Dolu"
Amerikan Forein Policy Dergisinin Ortadoğu ile ilgili medya yalanlarını itiraf eder mahiyetteki bu analizinde, özellikle Suriye'deki muhalif gömme videolarının şüpheli olduğu belirtiliyor.

Ortadoğu Haberleri Yalanlarla Dolu

David Kenner

Foreign Policy

Bu hafta Arap âleminde yapılan medya yorumları açısından ibretlik bir haftaydı. Konularıyla alakaları olmayan gazeteciler, haber döngüsünü çift hızlı hale getirme talepleri veya “bakması çok güzel” olan -kısaca müstehcen- hikâyeler bunun sorumlusu görülmekte. Son dönemde önde gelen medya kuruluşlarında yayınlanan bir dizi hikâye ya tamamen yalan veya hikâyenin ana detayları atlanmış.

Birincisi ve en yüz kızartıcı olanı, “veda ilişkisi” meselesi. El-Arabiya'da ve Pulitzer ödüllü Huffington Post'ta yayınlanan haber şöyle: Mısır'da İslamcılar, kocalara hanımlarının ölümünün peşine gelen altı saatlik zaman dilimi içerisinde kendileriyle cinsel ilişkiye girmelerine izin veren bir yasayı tartışıyorlar. Tek problem bu muydu? Christian Science Monitor dergisinden Dan Murphy'nin de dile getirdiği gibi haber tam bir saçmalık. Dedikodu devrik Başkan Hüsnü Mübarek'in taraftarlarından birinin görüşleriyle başladı ve uluslararası medya da buradan alarak söz konusu iddiayı yaydı, ama hiç kimse olay gerçek mi değil mi kontrol etmedi.

“Veda ilişkisi” haberi basitçe müstehcen olmasına karşın, listedeki bir sonraki hikaye, kabus bir şey. “Diri gömülme” videosu, söylenilene göre Suriye Başkanı Beşar Esed taraftarı askerlerin bir muhalifi bir pislik çukuruna gömmelerini gösteriyor. İngiliz Daily Mail ve İsrail Ynet videoyu Suriye devriminde ortaya çıkmış “en korkunç video” olarak adlandırdılar.

Bu mesele her ne kadar videonun güvenilirliği konusunda önemli kaygılar olmasına karşın, “veda ilişkisi” hikâyesinden daha çetrefilli. Olayın aslını araştıran Storyful, videonun ilk olarak Güney Suriye'de Esed karşıtı eylemlerle bağlantılı olan bir Facebook grup sayfasına  gönderildiğini bildiriyor. Her ne kadar video dün sayfadan kaldırılsa da, kısa sürede büyük ilgi toplamayı başardı. BBC'deki bir editör tarafından dillendirilen diğer kuşku da videodaki sesin netliğinden kaynaklanıyor (gömülmekte olan biri olduğu düşünüldüğünde). Hiç kimsenin videonun sahte olduğunu ispat edemeyeceğini söylememiz lazım,  ancak bunu yayınlamamak için yeterli, hatta ziyadesiyle soru işareti var ortada.

Eğer “veda ilişkisi” ve “diri gömülme” hikâyeleri gazeteciliğin kötüye kullanılmasıysa, üçüncü örnek daha çok bir kabahat gibi. The Washington Post dün Vogue dergisinin Suriye Başkanının eşi Esma Esed'in profilini kendi sitesinden kaldırdığından bahsetti. Bu doğru, ancak bu da eski bir haber, profil Esed'in protestocuları bastırma hareketinin başlamasından çok kısa bir süre sonra Vogue'un sitesinden kaldırılmıştı zaten. Aynı şekilde The Post gazetesinin aylar önce bu hikayeyi yayınlayan The Atlantic dergisi muhabiri Max Fisher gibi gazetecilere itibar kazandırmaya çalıştığını düşünebilirsiniz.

medyasafak