Analist: Amerikan Özel Kuvvetleri Suriye’de

Analist: Amerikan Özel Kuvvetleri Suriye’de
Batılı analist Stephen Lendman, Batılı ülkelerin Suriye’de şiddeti canlandırdığını, yerel halka zarar verdiği kadar hükümet hizmetlerini de baltalayan ölüm mangalarını desteklediğini söylüyor.
Analist: Amerikan Özel Kuvvetleri Suriye’de

Bir analist, Batılı ülkelerin Suriye’de şiddeti canlandırdığını, yerel halka zarar verdiği kadar hükümet hizmetlerini de baltalayan ölüm mangalarını desteklediğini söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı savaşan isyancılara 45 milyon dolar ilave yardım sağlayacağını ilan etti.

Birleşik Devletler silahlı gruplara daha önce 25 milyon dolar vermişti.

Bazı Avrupa ve Arap ülkeleri de Suriye hükümetine karşı savaşan isyancılara silah sağlıyorlar.

Press TV meseleyi derinlemesine incelemek için yazar ve Chicago’da radyo programcılığı yapan Stephen Lendman ile bir röportaj gerçekleştirdi.
 

Press TV: Niçin Türkiye bunu kendisi yapıyor? “Niçin”li bir soruyla başlayalım; niçin Ankara bir komşu ülkenin hükümetini devirmeyi denemeye bulaştı?

Lendman: Peki, bir kelimeyle, Türkiye NATO ülkesi olduğundan buna bulaşıyor; 28 ülke, her ülke diğer 27 ülkeye bağlıdır.

Washington NATO’ya öncülük ediyor. Emirleri Washington verir. Suriye’deki çatışma bir vekâlet savaşıdır,  Batı’nın vekâlet savaşı.

John Miller’in, bu bir iç savaş değil sözü doğrudur. Devam eden şey bir sivil savaş değildir. Bu bir istiladır.

Suriye’deki militanlar ölüm mangalarıdır, aynı tip ölüm mangaları 1980’lerde Nikaragua’yı da yakıp yıktılar. Onlar katillerdir.  Terörü ve korkuyu tırmandıran, yerel halkı öldüren kiralık katiller, paralı askerlerdir.

Gelmeye devam edebilirler. Onlardan birçoğu orada ve bence bunlar para, ideoloji yahut herhangi bir sebeple işe alınabiliyorlar.

Washington ile ters düşmemek dışında Türkiye’nin eline ne geçtiğini düşünemiyorum.

Türkiye içinde yapılan harcamaları ve içeride kendi halkının muhalefetini bir kenara koyarsak, Türkiye uzun yıllardır iyi ilişkilere sahip olduğu ve kendisine hayli sorun çıkaran PKK’nın ipini çekmiş bir ülkeye saldırmayı niçin ister?

Tabii, şimdi tam tersi oluyor.

Bunda herkes kaybediyor. Türk halkı kaybediyor, Suriye halkı kaybediyor.

Suriye’deki muhalefet, Suriye içindeki muhalefetin büyük çoğunluğu şiddet karşıtıdır. Ana akım medyanın haberlerinde bunu asla duyamazsınız.

Press TV: Bir evvelki misafirimiz (John Hajjar) konuşurken sizin başınızı salladığınızı gördüm. O ne söylüyorken heyecanlandınız, aslında dikkatin toplandığı nokta bizim Suriye’deki silahlı casusları nasıl andığımız değildir ama hükümetin kendisidir ve çoğumuzun inandığı kadarıyla Türkiye gerçekten seküler bir hükümet değildir bilakis İslamidir. Öyle mi, Stephen Lendman?

Lendman: Boston’dan, benim kendi şehrimden olan misafiriniz Amerika’daki Fox News’ta görülen propagandistlere daha çok benziyor.  Basitçe, o ne dediğini bilmiyor.

En önemlisi, Türkiye seküler bir yönetimdir. İslami yönetim değil. Büyük ölçüde ordu tarafından idare edilir. Sivil liderler vardır ama ordu Türkiye’deki asıl güçtür ve kesinlikle seküler bir yönetimdir. Türkiye uzun zamandır bu yoldadır.

Esad’a gelince, o, sorumlu bir lider her ne yapacaksa onu yapıyor. Suriye dışarıdan gelen katiller tarafından işgal edildi. Bu ölüm mangaları çevre ülkelerden getirildi; Libya’dan, Irak’tan, Ürdün’den geliyorlar; İsrail çok fazla işe karışıyor. 

Amerika vekâlet yoluyla her türlü şeyi sağlıyor. İnsani yardım olarak bağışlanan para bir örtüdür. Bir örtü. Orada Amerikan silahları kullanılıyor. Desteklenen bu insanlar, yönetiliyor. CIA işin içindedir. Amerikan Özel Kuvvetleri işin içinde yer alıyor. İngiliz istihbaratı işin içinde. Geçen seneden beri işin içindeler. Bunlar ülkede olan gerçeklerdir.

Hangi hükümet Esad’ın yaptığını yapmayacak? Esad ülkesine gelen katil işgalcilerle savaşıyor.

Eğer onlar Chicago’ya gelselerdi, Chicago polisi aynı şeyi yapacaktı. Eğer onlar üstesinden gelemeselerdi, Ulusal Muhafızlar aynı şeyi yapacaktı. Silahlar ve tanklarla ortaya çıkacaklardı.

Onlar da üstesinden gelemeseydi, Amerikan Ordusu F-16’larla sahne alacaktı ve bu insanları temizleyecekti; onları kovacak, onları öldürecekti.

Ben Esad olsaydım, o ne yapıyorsa ben de kesinlikle onu yapardım ve ben kesinlikle şiddet karşıtıyım. Suriye halkı Esad’a onları korusun diye sahip değilse, kime sahipler? Onlar Esad ile bir hizadalar.

Onlar savaş suçlusu değiller. Onlar savaş suçlusu değiller… Savaş suçları paralı askerler tarafından işleniyor.

medyasafak