"Ayetullah Latifi Neseb, İmam Zaman’ın (a.f) Mesajını İmam Humeyni’ye Ulaştırdı"

"Ayetullah Latifi Neseb, İmam Zaman’ın (a.f) Mesajını İmam Humeyni’ye Ulaştırdı"
İslam İnkılâbı Arşiv Merkezi, Ayetullah Ali Ekber Kuraşi ile İmam Zaman’ın (a.f), İslam İnkılâbı hakkında İmam Humeyni’ye gönderdiği mesaja dair bir röportaj yaptı. Ayetullah Kuraşi’nin hâlihazırda Hobregân Meclisi üyesi olan Ayetullah Hazali’den bazı anekdotlar aktardığı yazıyı aşağıda okuyabilirsiniz.
.
İmam Zaman’ın (a.f) İslam İnkılâbı sürecinde İmam Humeyni’ye inayeti

İslam İnkılâbı’nın zafere ulaşmasından yıllar sonra Ayetullah Hazali’nin Urumiye’de bir mecliste mealen şöyle söylediğini işittim:

“İmam Zaman (a.f) inkılâp sürecinde iki kez İmam Humeyni’ye zafer mesajı gönderdi ve onu yönlendirdi. Bu iki mesaj, benim de kendisini tanıdığım Latifi [1] adında bir zat tarafından İmam Humeyni’ye ulaştırıldı.”

Bu sözler ilgimi çekmişti, gerçeği öğrenmeye karar verdim. Aylar sonra Hobregân Meclisi’nde Ayetullah Hazali’yi gördüm ve bu konuyu gündeme getirdim. Ayetullah Hazali duyduklarımı onayladı. “Sorumu yazılı olarak bildirsem yazılı olarak cevaplar mısınız?” diye sordum. “Evet, sorun değil, siz yazın ben de her iki olayı da cevabî mektubumda yazacağım” dedi.

Ben şöyle yazdım:

Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla

Hz. Ayetullah Hazali (Allah bereketlerini daim kılsın)

Selamünaleyküm ve rahmetullah

Ayetullah Latifi’nin İmam Zaman’ın (a.f) zafer müjdesine dair iki ayrı mesajını İmam Humeyni’ye ulaştırdığına dair bildiklerinizi lütfen açıklayınız.

Ayetullah Hazali kendi el yazısıyla bana şu cevabı yazdı:

Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla

 1. Paris’teki mesajında “Şah gidiyor, endişelenmeyin” buyurmuştur. İmam Humeyni, “Kan dökülecek mi, dökülmeyecek mi?” diye sorunca İmam Zaman (a.s) “Kan dökülmeden” buyurmuştur.

 2. 22 Behmen’de [2] “Evde durmayın, dışarı çıkın, aksi takdirde öldürüleceksiniz” buyurmuştur.

Bu mesaj üzerine İmam Humeyni halktan, askerî hükümeti önemsememelerini, sokağa dökülmeleri istedi. Bunun üzerine Tahran halkı sokağa döküldü. Hatta İmam Humeyni kendi ailesini de dışarı çıkardı. Bütün halk sokaklarda oturdu; artık tankların gelmesine imkân yoktu. Böylelikle Tahran sokaklarına yüzden fazla tank sokup kan dökerek İnkılâp hareketini bitirme ve İmam Humeyni’nin evini bombalama planı suya düşmüş oldu.

Bu anekdotu Ayetullah Hazali hem sözlü olarak anlattı hem de yazıya dökerek onayladı. Aynı konuda bir başka hatıra Aga Murtazayifer’e aittir. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu’nun bir dergisinde yayınlanan bu hatıra İmam Zaman’ın (a.f) İmam Humeyni’yi zaferle müjdelediğini doğrulamaktadır.

Aga Murtazayifer hatırasını şöyle anlatır: 21 Behmen 1357’de Ayetullah Talegani’nin evindeydik. Ayetullah Talegani’ye, “İmam halka evlerinde oturmamalarını, sokağa dökülmelerini ve askerî hükümeti önemsememelerini söylemiş,” dedim.

Ayetullah Talegani, “İmam on beş yıldır İran’dan uzakta, rejimin kale bekçilerinin ne kadar merhametsiz olduklarına teveccüh etmiyor. Halk sokağa dökülürse katliam olur. Evlerimizde oturmamız en hayırlısıdır. Bakalım işin sonu nereye varır,” dedi.

Sonra Ayetullah Talegani İmam Humeyni ile yaklaşık yarım saat telefonda konuştu. İmam’ı halkı sokağa dökmemesi için ikna etmeye çalışıyordu. Biz sadece Ayetullah Talegani’nin söylediklerini duyuyorduk; ne olursa olsun İmam’ı kararından vazgeçirmeye çalışıyordu.

Ayetullah Talegani telefonu kapadı, bir köşede dizlerini büküp sessizce oturdu. Başını dizlerine dayamış, düşünceye dalmıştı.

Biz İmam Humeyni’nin mesela sen bu işe karışma gibi bir şey söylediğini, Ayetullah Talegani’nin de alındığını düşündük. Fakat düşüncemizi açıklamadık, hiç konuşmadık. Sonra Ayetullah Talegani her zamanki haline döndü. “Ne oldu? İmam size çıkıştı ya da sizi rahatsız edecek bir şey mi söyledi” diye sorduk. Ayetullah Talegani, “Hayır, asla böyle bir şey olmadı. Ben İmam’dan bildirisini geri çekmesini istedim. İmam kararının arkasında duruyor, açıklamalar yapıyor fakat ben ikna olmuyordum. En sonunda ‘Aga Talegani! Israr etme! Bunun İmam Zaman (a.f) tarafından gelmiş bir emir olduğu ihtimalini düşün!’ dedi. İmam bu sözü sarf edince beni bir titreme aldı; elimde olmadan ahizeyi yerine bıraktım, bir tuhaf oldum” dedi.

Görüldüğü üzere İmam Humeyni’nin İslam İnkılâbı’nı zafere ulaştıran muzaffer rehberliğinin kaynağı gaybî teyittir. İmam, Hz. Sahibü’z-Zaman’ın (a.f) iltifatına mazhardı.

***

[1] Ayetullah Hacı Kudretullah Latifi Neseb, zamanımızın maneviyat dolu âlimlerindendi ve Cemkeran Mescidi’nin yönetim kurulu üyesiydi. Canlı şahitlerin de ifade ettiği gibi İmam Zaman’ın (a.f) gerçek bekleyenlerindendi ve Mevlası ile mülakata nail olmuştu. Ayetullah Latifi 5 sene önce vefat etti. Mübarek naaşı, 29 Mordad’da Tahran’da düzenlenen cenaze merasiminden sonra 30 Mordad’da Cemkeran Mescidi’ne defnedildi.

[2] Ayetullah Hazali’nin yazısında 22 Behmen olarak geçmektedir. Ancak İmam Humeyni halkın askerî hükümeti önemsemeden sokağa dökülmesine dair bildirisini 21 Behmen tarihinde yayınlamıştır.

Kaynak: Hatırat-i Ayetullah Seyyid Ali Ekber Kuraşi, Merkez-i Esnad-i İnkılâb-i İslamî, 1388, s. 133-136.

 

medyaşafak