"Irak’taki Şiddetin Arkasında Suudi Arabistan ve Katar Var"

"Irak’taki Şiddetin Arkasında Suudi Arabistan ve Katar Var"
Polis ve hastane kaynakları, son Bayram tatili sırasında Irak çapındaki bombalama ve ateş açma olaylarında en az 49 kişinin öldüğünü, 63 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Analist: Irak'taki şiddetin arkasında Suudi Arabistan ve Katar var

Press TV

 

Önde gelen bir siyasal analist, Suudi Arabistan ve Katar'ın, Irak içindeki terörist eylemlerin devam etmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Polis ve hastane kaynakları, son Bayram tatili sırasında Irak çapındaki bombalama ve ateş açma olaylarında en az 49 kişinin öldüğünü, 63 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Bombalama ve ateş açma olayları son zamanlarda Irak genelinde artmaya başladı ve pek çok kişi saldırıların, merkezi hükümete zarar vermek amacıyla gerçekleştirildiğine inanıyor. 

Resmi rakamlara göre saldırılarda 365 kişinin öldüğü Eylül ayı, ölüm sayısının en yüksek olduğu Ağustos 2010'dan bu zamana kadar olan son iki yılın en kanlı ayı oldu. 

Irak'ta şiddet, Iraklı yetkilileri ve halkı hedef alan ölümcül bir saldırıyı organize etmekle suçlanan kaçak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında yakalama emrinin çıkarıldığı Aralık 2011 tarihinden bu yana yükselişe geçti. 

Press TV, konuyu daha ayrıntılı tartışmak üzere Washington'dan [Fars] Körfez İşleri Enstitüsü müdürü Ali el Ahmed'le bir röportaj yaptı. Aşağıda, bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesini sunuyoruz. 

Press TV: Neden Irak'taki ABD işgalinden bu yana ülkede bu tür intihar saldırılarında bir artış görüyoruz?

El Ahmed: Bana göre işgal, bölgede iktidar ve istikrar bakımından büyük bir boşluğa neden oldu. 

İşgal güç dengelerini değiştirdiği için, bazı bölgelerdeki insanlar Irak'ta yaşanan değişimleri, çoğunluk desteğiyle kurulan ve demokratik yönetim sergileyen hükümet lehine olacak şekilde tersine çevirmek istiyor. El Kaide olduğu ortaya çıkan ve bölgedeki bazı hükümetler ile uluslararası toplum tarafından da desteklenen kişiler ise, bu insanların varlığını hiçe sayıyor.

İşgalin üzerinden on yıl geçti. Bu kişiler hâlâ sivilleri öldürüyor. Bu tür saldırılardan, manasız cinayetlerden zarar gören insanların kim olduğunu soruşturmak üzere uluslararası arenada veya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde tek bir çaba ortaya konulmuş değil. 

Söz konusu olan, modern tarihin en uzun süreli cinayet kampanyalarından biri ve uluslararası toplum halen bu insanları veya yaşananların arkasındaki nedenleri incelemek üzere bir soruşturma başlatmadı yahut bir özel temsilci atamadı. Bu ise uluslararası toplumun, veya bir kısmının, bu terör kampanyasının devam etmesinin şu veya bu şekilde içinde olduğunu gösterir. 

Press TV: Washington Irak'a girerken barış, güvenlik ve demokrasi vaat etmişti ama öyle görünüyor ki şimdi bunların yerini terörizm mirası aldı. 

El Ahmed: Evet, bana göre terörizm mirası, siyasi denge değişikliklerinin bir nedeni veya bir sonucudur. 

Irak hükümetini devirmek, sivilleri öldürmek ve temel olarak, demokrasinin kötü bir şey olduğu imajını vermek için farklı bölgelerden ülkeye gelen intihar eylemcilerine baktığınız zaman, bu kampanyayı yaklaşık on yılın sonunda hâlâ sürdürüyor olmalarının asıl nedeninin bunlar olduğunu görürsünüz. 

Bu nedenle ABD açıklamalar yapmalı, 10 yılın sonunda bu stratejiyi izleyen kişilerin kim olduğu hakkında bir soruşturma başlatmalı veya uluslararası bir soruşturmanın başlatılmasına yardımcı olmalıdır.

Bu yaşananlar bir devlet eylemidir ve ben, Irak halkına karşı devam eden bu terörist eylemler nedeniyle Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeleri suçluyorum.

medyaşafak