DEBKA: Gazze Operasyonu: Savaştan Ziyade İran’a Karşı Darbe

DEBKA: Gazze Operasyonu: Savaştan Ziyade İran’a Karşı Darbe
"İsrail ve Hamas arasındaki sekiz günlük Gazze düellosu bir vitrindi. Onun arkasında, en az üç istihbarat ustası – İsrail’in Mossad teşkilatı müdürü Tamir Pardo, Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı başkanı Hakan Fidan ve Katar’ın istihbarat servisinin de başkanı olan Katar Başbakanı Şeyh Casim el Sani – tarafından yürütülen bir darbe gelişti."
Gazze operasyonu: Savaştan ziyade İran’a karşı darbe

DEBKAfile

İsrail ve Hamas arasındaki sekiz günlük Gazze düellosu bir vitrindi. Onun arkasında, en az üç istihbarat ustası – İsrail’in Mossad teşkilatı müdürü Tamir Pardo, Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı başkanı Hakan Fidan ve Katar’ın istihbarat servisinin de başkanı olan Katar Başbakanı Şeyh Casim el Sani – tarafından yürütülen bir darbe gelişti. CIA yakın temastaydı.

Amaçları, İran’ın Gazze Şeridi’ni Kahire’ye sıçrama tahtası olarak ele geçirmesinden önce Tahran’ın Hamas’la geliştirdiği askeri bağları koparmaktı. Bu amaçla, İsrail üzerine arka arkaya gelecek füze saldırıları provoke edildi.

Darbe eylemi, Barack Obama’nın Arap Baharı’nı ABD hedeflerinin kontrolü altına almak şeklindeki genel planının birinci kısmı olarak tasarlandı. Obama’nın ortakları, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu idi – hâlâ da öyle.

Obama’nın bir sonraki durağı, olayların pek çok bakımdan son haddine ulaştığı Suriye.

İsrail’in Savunma Sütunu Operasyonu başarılı olsaydı, plan, Hamaslı radikal militanlar için yeni bir gelecek çizmek ve bu doğrultuda onları, kendilerine daha fazla çeki düzen vermeleri gerektiğini düşünen Filistin halkının meşru sesine dönüştürmekti.

Hamas Filistin bloğunun en popüler unsuru olmanın avantajından yararlanıyor ve tam da bu nedenle El Fetih lideri ve Filistin Yönetimi bakanı Mahmud Abbas altı yıldır seçimlere gitmekten kaçındı.  

Kısa vadede İsrail’in mini savaşı, Tahran’a, Arap müttefiklerini bekleyen kader hakkında canlı bir ders verme amacı taşıyordu. Hizbullah’a, liderleri Hasan Nasrallah İran’ın İsrail’e karşı cephane olarak verdiği on binlerce roketi ateşlemeden önce, Hamas’a olanları izlemesi tavsiye edildi.

Bu hedefler doğrultusunda, Gazze operasyonunun herhangi bir aşamasında İsrail’in kara harekâtı düzenlemesi gerekli değildi.

Operasyonun açılış darbesi, Hamas’ın askeri lideri, Tahran yanlısı ve İran’ın Gazze’deki adamı Ahmed Caberi’yi ortadan kaldırarak, tam isabetle gerçekleşti.

Demir Kubbe, Gazze’de ateşlenen bin roketten çoğunu şehir merkezlerine düşmeden önce devre dışı bırakarak tüm ilgiyi üzerine çekti. İsrail altı kayıp verdi. Yaralıların çoğu şok kurbanlarıydı.

Gazze’de ortaya konulan darbe stratejisi başarılı oldu mu?

Bunu zaman gösterecek; İsrail eş zamanlı olarak Gazze Şeridi üzerindeki kara ve deniz ablukasını hafifletmeye başladı. Türkiye ve Katar, Gazze ekonomisini rekabet içinde olduğu Batı Şeria’dan daha müreffeh kılmak için büyük yatırımlar yapma sözü verdi.  ABD ve Mısır da, İran silahlarının Sina’daki kaçakçılık yolları üzerinden Gazze’ye akışını durdurmak için ortak bir çaba gösterdi.

Yol esnasında milyonlarca şey yanlış gidebilirdi. Bununla birlikte aynı koalisyon şu anda, gözünü Gazze’den Suriye’ye çevirmiş durumda. NATO, Türkiye-Suriye sınırına, Amerikan mürettebatla birlikte Patriot füzeleri yerleştirmek üzere ve isyancılar nihayet, Esad’ın askeri kaynaklarını kuşatmaya başladı.  

medyaşafak