İsrail ordusu Rıdvan Gücü'nden niçin korkuyor?

İsrail ordusu Rıdvan Gücü'nden niçin korkuyor?
Elit Kuvvet ya da Rıdvan Gücü olarak da adlandırılan Rıdvan Birimi, 2008 yılında İsrail rejimi tarafından Suriye'de katledilen, Hizbullah'ın önde gelen askeri komutanı şehid İmad Muğniye tarafından 2006 Savaşı’ndan sonra kurulmuştur.

Alwaght

 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve kabinedeki diğer sertlik yanlıları son birkaç ay boyunca kuzey cephesinde yeni bir savaş başlatma tehdidinde bulunmalarına rağmen, Lübnan Hizbullahı'nın askeri gücü, bunları gerçekleştirme cesaretlerini ellerinden alıyor.

 

Bu arada, İsrail medyasının, analist ve yetkililerinin bugünlerde sürekli gücünden bahsettiği ve Tel Aviv liderlerinde huzur bırakmayan bir faktör daha var: Hizbullah'ın az bilinen güçlü kollarından biri olan elit Rıdvan Birimi.

 

Geçtiğimiz günlerde İsrail ve Lübnan orduları arasında sınır bölgesinde kurulan bir kamp nedeniyle yaşanan gerginliğin ardından Lübnanlılar, ordunun da desteğiyle İsraillileri bölgeden çıkmaya zorladılar. İsrailliler için bu anlaşmazlıkta önemli ve endişe verici nokta, Rıdvan Güçleri’nin olaya müdahil olmasıydı. İbranice yayın yapan medyanın bildirdiğine göre istihbarat değerlendirmeleri, İsrail güçleri tarafından işgal edilen Lübnan bölgesi Şebaa Çiftliklerindeki statükonun ihlal edilmesinde Rıdvan Güçleri’nin parmağı olduğu yönünde.

 

Son aylarda İsrailli yetkililer Hizbullah'ın füze ve insansız hava aracı gücünden duydukları endişeyi defalarca dile getirdiler ve Güney Lübnan'ın kurtuluşunun yıldönümü arifesinde yaptıkları son askeri tatbikatın ardından Tel Aviv bu hareketin kabiliyetlerine ilişkin görüşünü değiştirdi.

 

Raporlara göre askeri tatbikatta Rıdvan Birlikleri'nden güçler de hazır bulundu ve tatbikatta sınırı geçerek işgal altındaki topraklara girme ve İsrail'in hayati altyapısını tahrip etme simülasyonu yapıldı. Tatbikatı yakından izleyen İsrailliler bunu, işgal altındaki topraklara yönelik planlı bir saldırının başlangıcı olarak nitelendirdiler.

 

Rıdvan Birimi İsrailliler için o kadar korkutucu ki, ordu şefi Herzi Halevi, Tel Aviv'in bu güçten korkmadığına dair vatandaşlarına güvence verirken, üst düzey yetkililere de birimin ne kadar güçlü olduğunu ve onunla yüzleşmek için taktikler geliştirmeleri gerektiğini ima etti. Orduya, müstakbel bir çatışma durumunda bu güçle başa çıkabilmeleri için hasımlarının güçlü ve zayıf noktalarını tespit etmelerini emretti. Bu talimatların ardından üst düzey komutanlar Hizbullah'ın son savaş oyunlarını, Rıdvan Birimi'nin kabiliyetlerini ve operasyonel yöntemlerini analiz ederek askeri taktiklerine dair bir resim elde etmeye çalıştılar.

 

İsrailli uzmanlar yaptıkları değerlendirmelerde bu seçkin birliğin Suriye'de pek çok operasyona katıldığını ve savaş yeteneklerini harp meydanlarında geliştirdiğini söylüyorlar.

 

Hizbullah'ın bu birimi Suriye'nin çeşitli bölgelerinin terörist grupların kontrolünden kurtarılmasında da aktif rol oynadı. Suriye Savaşı devam ederken Siyonist yetkililer, Hizbullah güçlerinin Lübnan'a dönmemesi için bu ülkedeki savaş ateşinin yanmaya devam etmesi gerektiğini, zira deneyimli muharip güçlerin geri dönüşlerinin kuzey cephesi için ciddi bir tehdit olarak görüldüğünü söylüyorlardı.

 

Rıdvan Birimi'nin gücü

 

Elit Kuvvet ya da Rıdvan Gücü olarak da adlandırılan Rıdvan Birimi, 2008 yılında İsrail rejimi tarafından Suriye'de katledilen, Hizbullah'ın önde gelen askeri komutanı şehid İmad Muğniye tarafından 2006 Savaşı’ndan sonra kurulmuştur.

 

Rıdvan Birimi, komuta merkezine bağlı olmadan ya da komuta merkezinden lojistik destek almaksızın operasyon başlatabilen, 6 ila 7 üyeli çok sayıda gruptan oluşmaktadır. Bu nedenle, bu gücün temel özelliklerinden biri gruplarının özerkliğidir ve merkezi komuta onlara bu inisiyatifi vermiştir. Böylece, savaş alanında hızlı taktiksel kararlar almalarına izin verilmiş oluyor. Başka bir deyişle, onlar bir ateş gücüdür ve bu konu onların hareket kabiliyetlerini büyük ölçüde artırmış olur.

 

2.500 savaşçıdan müteşekkil olduğu tahmin edilen bu birim, sıkı sınıflandırmalara tabi tutuluyor ve keskin nişancı atışı, tanksavar silahları ve patlayıcı kullanma, uzun mesafeler koşma, dağlık alanlarda yürüyüş yapma, kötü hava koşullarında hareket etme ve tutuklama operasyonları yürütme konularında sıkı bir eğitimden geçiyor.

 

Bu kuvvet şimdiye kadar çok sayıda gizli ve hassas operasyon gerçekleştirmiş ve bunların hepsi de son derece hızlı ve profesyonel bir şekilde sonuçlandırılmıştır. Bu güçler ayrıca motosiklet, tank, zırhlı personel taşıyıcı ve diğer savaş araçlarını kullanma konusunda büyük beceri ve deneyime, paraşütle atlama konusunda çok gelişmiş bir uzmanlığa sahiptir.

 

İşgal kuvvetlerinin içine sızma ve düşman kuvvetlerini esir alma, bu birimin son tatbikatlarda da uygulanan taktiklerinden biridir. Esasen İsrail askerlerinin esir alınması, Siyonist yetkililerin direniş güçleriyle karşılaşma konusundaki endişelerinden biridir. Sızma operasyonları, grubun İsrail güçlerinin pozisyonları ve herhangi bir olaya müdahale zamanı hakkında veri toplamasına olanak tanır. Bu nedenle uzmanlığı, düşmanı zayıf bir konuma sokuyor.

 

İsrail medyası 2021'de bir rapor yayınladı ve birimin görevlerinden birinin, askeri mevzilere ve şehirlere yönelik tehdit ve saldırıların uygulanmasına hazırlanmak için, dronlarla İsrail hedeflerine karşı keşif ve istihbarat operasyonları yürütmek olduğunu iddia etti.

 

İşgale karşı önemli bir meydan okuma teşkil eden bu birim, birçok İsrailli analist ve uzmanın da dikkatini çekiyor ve Rıdvan Birimi'nin, son askeri tatbikatlarda simüle edildiği gibi, işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yer alan El-Celil (Celile) bölgesinin kurtarılmasıyla görevlendirileceğini öne sürüyorlar. İsrailliler analizlerinde, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın bir keresinde Hizbullah'ın kalabalık Rıdvan ve Abbas Birlikleri'ne sahip olduğunu, bu birliklerin çok sayıda modern silahla donatıldığını açıkladığını aktarıyor. Nasrallah bu birliklerin saldırı operasyonlarında büyük bir uzmanlık edindiklerini ve 2006 Savaşı’ndan bu yana kabiliyetlerinin önemli ölçüde arttığını söylemişti.

 

Ayrıca bu birim, askeri uzmanlığın yanı sıra siber ve bilişim alanlarında da yetenekli mühendislerden müteşekkil. Geçtiğimiz iki yıl içinde İsrail rejimi siber alanda birçok zaafı olduğunu gösterdi ve İsraillilerin kendi ifadelerine göre İsrail rejiminin hassas ve güvenlik merkezlerine binlerce siber saldırı gerçekleştirildi. Fiili bir savaş sırasında Hizbullah güçleri tarafından bozulan güvenlik sistemleri Tel Aviv için mücadeleyi zorlaştıracak.

 

İsrailliler bu gücün gelecekte kendileri için büyük bir sorun teşkil edeceğini çok iyi biliyor ve kurucusunun Suriye'de şehid edilmesinin nedenlerinden biri de buydu. Böylece Rıdvan Kuvvetleri’nin gücün artmasını önleyebileceklerini düşünüyorlardı. Ancak Direniş kuvvetleri birey merkezli olmadığından, zaman geçtikçe güçleri daha da artacaktır.

 

Rıdvan Birimi'nin komutanı ve Hizbullah'ın önde gelen isimlerinden Heysem Ali Tabatabai, İsraillilerin yanı sıra Amerikalılar için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Tabatabai hakkında bilgi verenlere 5 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı.

 

Amerikalıların iddialarına göre Tabatabai, Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanlarından biri ve hareketin Suriye ve Yemen savaşlarındaki elit güçlerini yönetiyor. Dolayısıyla böyle bir kişinin Hizbullah'ın seçkin birliklerinde bulunması büyük bir ayrıcalık olarak görülüyor ve Muğniye'nin yıllar önce açtığı yolun devam ettiğini gösteriyor.

 

İsrailliler de Hizbullah ile herhangi bir çatışmanın işgal altındaki topraklar için ciddi sonuçlar doğuracağını ve direniş savaşçılarının sahip oldukları gelişmiş silahlar sayesinde güç dengelerini değiştirdiğini çok iyi biliyorlar. Kuzey cephesinde inisiyatifi kaybeden İsraillileri şimdiden şaşkına çevirmiş durumdalar.

 

 

Çeviri: Medya Şafak