Hizbullah’tan sürpriz bir silah: Tsunamiye denk bir tehdit

Hizbullah’tan sürpriz bir silah: Tsunamiye denk bir tehdit
Araştırma merkezine göre "Bu tüneller patlayıcılarla doludur ve bir topluluğun, güvenlik tesisinin ya da coğrafi konumun altından geçerler. Tünel tonlarca patlayıcıyla doldurulmuştur, mühürlüdür ve belirlenen bir anda aktif hale getirilir."

 

 

Almanar

 

Siyonist rejime bağlı Alma Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan yeni bir raporda, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın Siyonist rejimle çatışmaya hazırlandığı yönündeki endişeye değinildi.

 

Merkezin raporunda, Hizbullah'ın Lübnan'da, işgal altındaki Filistin sınırına yakın bir dizi tünel kazmak dahil olmak üzere yeraltı yeteneklerini geliştirdiği uyarısında bulunuldu.

 

Rapor, "Hizbullah, İsrail ile gerçekleşecek müstakbel çatışmasında muhtemelen daha önce hiç kullanmadığı silah, tehdit ve yöntemlere başvurarak ağır ve beklenmedik bir darbe indirecek, ordunun güvenini sarsacak ve kamuoyundaki İsrail algısını etkileyecektir" diyor.

 

Raporda, Seyyid Nasrallah'ın bir sonraki çatışma için hazırladığı sürprizlerden birinin “İsrail yerleşimlerinin ya da güvenlik tesislerinin altına kazılan ve patlatıldıklarında oluşacak muazzam tahrip gücü yüzünden önemli hasara yol açacak tüneller olduğuna” dikkat çekildi.

 

Yazıda ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: "Bize göre patlayıcı dolu 'terör' tünelleri Hizbullah ile gelecekte yaşanabilecek bir çatışmada beklenebilecek tehdit ve sürprizlerden biridir. 'Terör' tünelleri tehdidi, Hizbullah'ın Lübnan'daki ‘Tüneller Ülkesi’nin saldırı tünelleri, altyapı tünelleri ve stratejik tünellerden oluşan yeraltı altyapısının bir başka katmanıdır."

 

Araştırma merkezine göre "Bu tüneller patlayıcılarla doludur ve bir topluluğun, güvenlik tesisinin ya da coğrafi konumun altından geçerler. Tünel tonlarca patlayıcıyla doldurulmuştur, mühürlüdür ve belirlenen bir anda aktif hale getirilir."

 

"Bu tünelleri kullanmak önemli bir yıkıma neden olur. Muazzam güçleri ve yeraltındaki konumları nedeniyle, bu tür tünellerdeki patlayıcılar, havadan atılan bomba ya da füzelerin aksine deprem etkisi yaratır ve bu nedenle de bir topluluğu ya da tüm bir tesisi yok edebilir."

 

Merkezin raporu, "Bu tür tünellerle ilgili somut bir bilgi bulunmadığını ancak Hizbullah'ın yaklaşan savaşta bu tür ölümcül yeteneklerden vazgeçeceğine inanmanın zor olduğunu" vurguluyor.

 

Rapor, "Bu gibi tüneller Hizbullah'ın Kararlılık Birliği'ne, Celile'deki bölgeleri ve yerleşimleri kontrol altına almasında yardımcı olabilir" diye ekliyor.

 

"Lübnan sınırı boyunca uzanan birçok İsrail askeri karakolu ve topluluğu, bu tür patlayıcı dolu tünelleri kazmayı ve istendiği zaman içlerine bomba yerleştirmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Bu tüneller mühürlü olduğundan ve içlerinde hareket bulunmadığından, sensörler tarafından tespit edilmeleri de çok zordur." uyarısında bulunan raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Hatta bazen doğrudan hedefin altında kazı yapmaya gerek yoktur ve patlayıcılar hedefin yakınındaki bölgenin altına gömülebilir. Patlamanın gücü hedefin yakınındaki toprak ve kayaların yanı sıra hedefin kendisini de havaya uçurur. Bu etki bir toprak ve kaya tsunamisine benzer."

 

"Doğru bir planlamayla bu tür bir patlama bir binayı, bir askeri üssü ya da tüm bir nüfusu kalın bir toprak tabakasıyla kaplayabilir ve üstündeki herkesi etkili bir şekilde gömebilir."

 

 

Çeviri: Medya Şafak