İsrail’in kâbusu: Salih Aruri’nin Hamas’ın siyasi bürosunun başına geçmesi / Bu durum örgütün tamamen İran çizgisine geçmesi demek

İsrail’in kâbusu: Salih Aruri’nin Hamas’ın siyasi bürosunun başına geçmesi / Bu durum örgütün tamamen İran çizgisine geçmesi demek
"İsrail, Doha ve Türkiye'de yuvalanmış Hamas liderliğini, Gazze ve Beyrut'un güney banliyölerinde ikamet eden Hamas liderliğinden daha az radikal görüyor. Hamas'ın siyasi büro başkanının güney banliyösünde, yani Hizbullah'ın kalesinde ikamet etmesi, çatışmanın komutası konusunda görüşlerin birleştirilmesi anlamına geliyor ki bu da cephelerin birleştirilmesi stratejisi yolunda ileriye doğru adım atılması demek."

 

 

Yousef Fares

 

The Cradle

 

 

 

Siyasi analist Ayman al-Rafati'ye göre, "İsrail'dekiler, Batı Şeria'da olup bitenlerin, arkasında Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları'nın tam desteğiyle Hamas ve İslami Cihad'ın durduğu, iyi çalışılmış bir plana göre ilerlediğinden emin oldular."

 

İsrail medyası ve uzmanlarının son dönemde Hamas'ın üst düzey yetkilisi Aruri'ye odaklanması dikkat çekiyor. Hizbullah ve İran'la ortaklaşa olarak "Meydanların Birliği" planının uygulanmasını ona bağlıyorlar.

 

Bu plan Kassam Tugayları'nın tam bir orduya dönüştürülmesini, taktik eylemlerin etkili stratejik yapılanmayla uyumlu hale getirilmesini ve intihar dronları, siber sistemler ve Demir Kubbe mekanizmasını devre dışı bırakma teknikleri de dahil olmak üzere İran'ın askeri teknolojilerinin Hamas'a aktarılmasını içeriyor.

 

Siyasi araştırmacı Majd Dargham ise The Cradle’a şunları şöyledi:

 

"İsrail raporlarında El-Aruri'nin bir buçuk yıl sonra yapılması planlanan iç seçimlerden sonra Siyasi Büro'nun başkanı olacağı tekrarlanıyor. Bu da İsraillilerin [suikast yoluyla] seçimlerin gidişatına müdahale etmek istedikleri anlamına geliyor çünkü El-Aruri'nin başarısı Hamas'ın tamamen İran eksenine geçmesi anlamına gelir ki bu da İsrail'in en büyük kâbusu."

 

Dergham ekliyor:

 

"İsrail, Doha ve Türkiye'de yuvalanmış Hamas liderliğini, Gazze ve Beyrut'un güney banliyölerinde ikamet eden Hamas liderliğinden daha az radikal görüyor. Hamas'ın siyasi büro başkanının güney banliyösünde, yani Hizbullah'ın kalesinde ikamet etmesi, çatışmanın komutası konusunda görüşlerin birleştirilmesi anlamına geliyor ki bu da cephelerin birleştirilmesi stratejisi yolunda ileriye doğru adım atılması demek. Başka bir deyişle İsrail, İran ve Hizbullah'ın Batı Şeria'da Hamas ve Cihad eliyle de olsa doğrudan faaliyet gösterdiğini ve bu uyumun, tüm yumurtalarını İran sepetine atan bir Hamas önderliği altında sabote edilemeyeceğini ve daha da gelişeceğini iyi görüyor."

 

Bölgesel bir cevap

 

Direniş Ekseni, özellikle de Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'daki Filistinli liderleri, özellikle de Salih El-Aruri ve Ziyad Nahale'yı korumak için ileri düzeyde pozisyon aldıklarını açıkladı.

 

Nasrallah birden fazla konuşmasında Lübnan topraklarında Lübnanlı, Filistinli ya da İranlı herhangi bir şahsiyete suikast düzenlenmesi halinde Hizbullah'ın buna güçlü bir şekilde karşılık vereceğini açıkladı. Nasrallah 2 Eylül'de Nahale ve El-Aruri ile Filistin'deki gelişmeleri ve Batı Şeria'da tırmanan olayları görüşmek üzere bir araya geldi.

 

Direniş çevreleri İsrail'in Gazze'deki ikincil liderleri hedef alarak Hizbullah'la doğrudan bir çatışmadan kaçınmaya çalışabileceğini tahmin ediyor. Ancak böyle bir operasyonun güçlü bir askeri tepkiyi tetiklemesi ve bunun da kapsamlı bir çatışmaya dönüşmesi muhtemel görülüyor.

 

 

 

Çeviri: Medya Şafak