Katehon: Şoygu’ya Tahran ziyaretinde gizli İran silahı “358 füzesi” gösterildi

Katehon: Şoygu’ya Tahran ziyaretinde gizli İran silahı “358 füzesi” gösterildi
Ancak bunların en ilginç olanı, ABD'de "358 füzesi " ve "İran’ın gökyüzünde bekleyen garip hava savunma sistemi" olarak adlandırılan son İran icadıydı. ABD ordusu "358 füzesini" ilk kez 2019'da ele geçirmiş olmasına rağmen, Batılı mühendisler hâlâ ne yapısını ne de tam olarak nerede kullanıldığını anlamış değiller.

 

 

İran’ın düşman için yeni sürprizleri

 

Katehon

 

 

 

Sergey Şoygu 20 Eylül'de Tahran'da İran Hava-Uzay Kuvvetleri ve İslam Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından düzenlenen bir sergiyi ziyaret etti. Rusya Savunma Bakanlığı, bakanın "İran yapımı füzeleri, İHA'ları ve hava savunma sistemlerini yakından incelediğini" bildirdi. Sergide, İran yapımı insansız hava araçlarının son modellerinin, İran hava ve uzay kuvvetlerinde kullanılan füzelerin, özellikle de taktik füze sistemleri ile uzun ve orta menzilli balistik füzelerin gösterime sunulduğu belirtildi. Sergide ayrıca ele geçirilen Amerikan yapımı İHA'lar da yer aldı.

 

Ancak bunların en ilginç olanı, Amerika Birleşik Devletleri'nde "358 füzesi " ve "İran’ın gökyüzünde bekleyen garip hava savunma sistemi" olarak adlandırılan son İran icadıydı. ABD ordusu "358 füzesini" ilk kez 2019'da ele geçirmiş olmasına rağmen, Batılı mühendisler hâlâ ne yapısını ne de tam olarak nerede kullanıldığını anlamış değiller. İran o zamana kadar da bu ürünle ilgisini reddetmişti. Daha önce ABD ordusu, füzenin ataletsel navigasyon uydu yönlendirme sistemine, dikey bir jiroskopa, kızılötesi sensörlere ve cihazı hem bir füzeye hem de bir drone'a benzeten bir güdüm sistemine sahip olduğunu bildirmişti.

 

Bu olayla ilgili en ilgi çekici şey, kullanma yönteminin sadece İran ve muhtemelen şimdi de Rusya tarafından biliniyor olması.

 

Pentagon, 358'in yerden, yandıktan sonra düşen bir katı roket güçlendirici kullanılarak fırlatıldığını öne sürüyor. Füze daha sonra geleneksel kara konuşlu ya da gemisavar seyir füzelerine benzer şekilde, belki de küçük bir turbojet gibi hava soluyan bir hareket ettirici sisteme geçiyor. Ancak kızılötesi sensör halkası, hedefe yakın mesafede kullanılan karadan havaya ve havadan havaya füzelerde bulunan birimlere daha çok benzemektedir. Bu tür füzeler tipik olarak havada süzülmez ve tipik bir hava soluyan tahrik sistemi ile elde edilebilecekten çok daha yüksek hızlarda uçarlar. 2020'de "roket 358"in düşük hızda belirli bir yere uçmak ve ardından yakıtı bitene kadar orada oyalanmak üzere tasarlandığı rapor edilmişti. The New York Times'ın ismi açıklanmayan Amerikalı askeri yetkililere dayandırdığı haberine göre, "Silah sekiz şeklinde uçuyor ve hedeflerini aramaya başlıyor," ancak drone füzesinin hedefleri tam olarak nasıl bulduğu henüz bilinmiyor. Bu nedenle ABD hükümeti "358 füzelerini" uzun süredir oldukça sıra dışı bir hava savunma silahı olarak değerlendiriyor.

 

Üstelik "358 füzelerinin " kullanımı özel bir altyapı ya da ek fon gerektirmiyor. Silah 2021 yılında Irak'ta keşfedildiğinde, yakınında kül yığınından ve basit bir raydan oluşan fırlatıcıdan başka bir şey yoktu. Sergey Şoygu’ya bu silahın biraz daha karmaşık bir şekli gösterildi: sıradan bir kamyonun arkasına monte edilen daha dayanıklı fırlatma rayları. Bu durum hedeflenme ihtimalini azaltıyor ve nakliye sırasında manevra kabiliyetine, fırlatma esnasında da seri atışa imkân sağlıyor. Bir sivil kamyon 15 insansız hava aracını bir seferde havalandırabiliyor. Demonte formda ve "partizan" (gerilla) savaşına uygun bir modeli de var. Bu versiyon muhtemelen Yemen ve Irak için buldukları bir şey. Önemli bir avantajı da ürünün düşük maliyeti ve hızlı seri üretim olanağıdır.

 

 

Çeviri: Medya Şafak