Güney Lübnan'da neler oluyor? 4 günün kısa özeti

Güney Lübnan'da neler oluyor? 4 günün kısa özeti
Hizbullah'ın işgal altındaki Şeba Çiftlikleri'ne yönelik saldırıları, "cepheleri birleştirme" stratejisinin eski angajman kurallarına göre de olsa uygulamaya konduğunun İsrail’e gönderilmiş açık bir sinyaliydi. Yani İsrail Gazze'yi işgal etmek, Hamas'ı ve İslami Cihad'ı ortadan kaldırmak gibi bir hedefle saldırısını tırmandırırsa kurallar değişecektir.[Hizbullah doğrudan savaşa girecek.]

 

 

 Ali Hashem

 

@alihashem_tv

 

1. Hizbullah'ın işgal altındaki Şeba Çiftlikleri'ne yönelik saldırıları, "cepheleri birleştirme" stratejisinin eski angajman kurallarına göre de olsa uygulamaya konduğunun İsrail’e gönderilmiş açık bir sinyaliydi.

 

2. Yani İsrail, Gazze'yi işgal etmek, Hamas'ı ve İslami Cihad'ı ortadan kaldırmak gibi bir hedefle saldırısını tırmandırırsa kurallar değişecektir.[Hizbullah doğrudan savaşa girecek.]

 

3. İkinci mesaj olağan çatışma alanının dışından, Lübnan sınırının batı kesiminden geldi. Filistin İslami Cihadı’ndan küçük bir grup sınırı aştı. [Bu eylemde 4 İsrail askeri öldürüldü.] Buradaki mesaj şuydu: Filistinli grupların faaliyet göstermesi için sınırlar açık olacak.

 

4. İsrail'in cevabı da açıktı: Hizbullah gözlem noktalarını hedef aldı. 3 Hizbullah savaşçısı öldürüldü, en az 10’u kişi yaralandı. İsrail bununla şunu demek istedi: Lübnan'dan yapılacak her türlü eylemin sorumlusu Hizbullah sayılacak.

 

5. Dün de Hizbullah İsrail'e, Celile Tugayı'nın komuta merkezi olan “Piranit” kışlası ile ona bağlı idari komuta merkezi olan “Avivim” askeri kışlasını vurarak karşı mesaj gönderdi: Batı Tugayı güdümlü füzeler kullanıyor.

 

6. “Ne savaş ne de barış durumu” giderek zayıflıyor ve Güney Lübnan henüz savaş meydanı olmasa da operasyon alanı haline gelmiş durumda. Günlük gelişmeler vaziyetin böyle mi kalacağı yoksa yeni bir cephenin mi açılacağı, yani savaşın kapsamının alt bölgesel bir çatışmaya doğru genişleyip genişlemeyeceği konusunda bize daha fazla bilgi verecek.

 

7. Ayrıca, Hizbullah ve İranlıların son birkaç yıldır ek bir cephe için altyapı inşa ettikleri Suriye sınırını da sürekli göz önünde tutmak gerekiyor.

 

[8. Bu akşam (10 Ekim) gelen yeni bir bilgiye göre Hizbullah, Lübnan sınırında zırhlı bir İsrail aracını (Zelda) iki güdümlü füzeyle tamamen yok etti; MŞ]

 

 

Medya Şafak