Hamas’ın El-Yasin 105 roketleri Siyonistlerin Merkava efsanesini nasıl çökertti?

Hamas’ın El-Yasin 105 roketleri Siyonistlerin Merkava efsanesini nasıl çökertti?
Omuzdan ateşlenen El-Yasin 105 (Al- Yassin 105), Kassam Tugayları tarafından Gazze'deki gizli atölyelerde geliştirilen, el yapımı tanksavar roketleridir. Bu yüksek etkili silah ilk kez bu yıl tanıtıldı ve İsrail işgaline karşı 7 Ekim'de düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nda kullanıldı. Bu roketin Rus Tandem roketlerinin geliştirilmiş bir versiyonu olduğu biliniyor.

 

 

Alwaght

 

İsrail rejiminin Gazze'ye kara saldırısı başlatmasının üzerinden iki haftadan fazla bir süre geçti ve savaş kuşatma altındaki bölgenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor. Bu süre zarfında İsrail'in ilerleyişi çok yavaştı ve mücadele alanında İsrail ordusuna yapılan sürprizler, İsrailli liderlerin çatışmanın ilk günlerinin aksine uzun bir savaş olasılığından bahsetmesine neden oldu.

 

Son günlerde savaş alanından yayınlanan videolarda en çok dikkat çeken şey, Filistin direniş güçlerinin düşmanın ağır zırhlı araçlarına ve tanklarına bir hayalet gibi sokulmaları ve onları omuzda taşınabilen silahlarla imha ettikten sonra sırra kadem basmaları oldu.

 

İsrail'in kayıpları ve zırhlı araçlardaki hasara ilişkin ağır medya sansürü nedeniyle, imha edilen ağır araçların kesin sayısı belirsizdir ve tek kaynak, tankların başarılı bir şekilde imha edildiğini günlük olarak bildiren Direniş gruplarının açıklamalarıdır. Cumartesi günü Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları, savaşçılarının 48 saat içinde 25 İsrail zırhlı aracını başarıyla imha ettiğini duyurdu.

 

Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, kaydettiği bir mesajda, kara harekâtının başladığı 27 Ekim'den bu yana direnişçilerin toplam 160 İsrail tankı ve zırhlı aracını imha ettiğini bildirdi.

 

"Filistinli savaşçılar ile İsrail ordusu arasındaki savaş eşit değil ama yine de İsrail ordusu korku içinde" diyen Ebu Ubeyde, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaşçılarımız yerden, gökten ve enkaz altından çıkıp zırhlı araçları ve tankları imha ediyor."

 

İşgal altındaki toprakların diğer tarafında, kuzeydeki Lübnan Hizbullahı güçleri de her gün bu pahalı İsrail tanklarını avlamakla meşgul ve haberlere göre son iki hafta içinde İsrail, kuzey sınırlarında düzinelerce Merkava tankını kaybetti.

 

Cumartesi günü Hizbullah tarafından yayınlanan bir videoda ise Şecer sınır bölgesine doğru ilerleyen iki İsrail tankının güdümlü tanksavar füzeleriyle imha edildiği görülüyor.

 

Merkava'dan Barak'a: Gelişmiş İsrail tankları savaş alanında

 

Geçtiğimiz 70 yıl boyunca Tel Aviv, yıldırım savaşlarının yöntem ve taktiklerini uçak-tank ikilisi üzerine kurdu.

 

Bu rejim, kuruluşunun ilk yıllarında Arap ordularına karşı etkili bir askeri doktrin geliştirdi. Bu dönemde General Yisrael Tal'in adı çokça gündeme geliyordu. Tal, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunda ve İtalya'daki İbrani Taburunda gönüllü olarak görev yapan Yahudilerden biriydi. 1946'da ünlü Siyonist terör örgütü Haganah'a, 1948'den sonra da İsrail işgal ordusuna katıldı. Tal, savaşlardaki deneyimlerine dayanarak tankların Arap ordularıyla yapılacak savaşlarda çok önemli bir rol oynayacağını fark etti ve bu vizyonu gerçekten de tankların çok iş gördüğü ve 20. yüzyıldaki en kötü Arap askeri yenilgisine yol açan 1967 savaşında gerçekleşti.

 

1970'lerin sonunda Tal'in planlarının sonucunda Merkava tankı doğdu ve 1979'da hizmete girdi. Haziran 1982'de Lübnan’ı işgal ederken Sovyet T-72 tanklarıyla donatılmış Suriye ordusuna karşı bu tankın gösterdiği başarılardan sonra Merkava, İsrail ordusunun, sürekli yeni nesillerinin üretildiği bir mücevheri haline geldi. O zamandan beri Merkava, İsrail medya kuruluşları ile askeri-siyasi yetkilileri tarafından kara muharebesindeki üstünlüklerinin garantisi, yenilmez bir silah şeklinde tanıtılmaktadır.

 

Merkava'nın en gelişmiş versiyonları dördüncü ve beşinci nesillerdir. Eski nesillerde, tankların daha çevik olmasını sağlamak ve güçlerini 900 beygirden 1200 beygire çıkarmak için geliştirilen üçüncü ve dördüncü nesil motorlar bulunmamaktaydı.

 

Military Factory web sitesine göre Merkava 4, 120 mm ana top ve 12,7 mm makineli tüfeğe, önceki versiyonlardan daha güçlü çelik zırha ve gelişmiş bir dijital yangın yönetim sistemine sahiptir.

 

Bu kaynağa göre Merkava 4, ağır tanklar kategorisine giriyor, mürettebat ve ekipmanla birlikte ağırlığı 66 tona kadar çıkıyor. Hızı saatte 46 kilometreye varıyor. Menzili 400 kilometre, uzunluğu 8,6, genişliği 3,7 metre ve yüksekliği ise yaklaşık 2,7 metredir.

 

Merkava tanklarının beşinci nesil ve en gelişmiş versiyonu “Barak” olarak adlandırıldı. Barak; Albit Systems, Rafael, Israel Aerospace Industries iştiraki Elta ve diğerleri de dahil olmak üzere çeşitli İsrail savunma şirketleri tarafından geliştirilen elektronik sistemlere sahiptir.

 

İşte gelişmiş ekipmanlarının bir listesi:

 

1. Hedefleri belirlemek ve tanklar ile diğer ordu birimleri arasında istihbarat paylaşmak için gelişmiş sensörler.

2. İsrailli Elbit Systems şirketi tarafından üretilen tank operatör kaskı; IronVision olarak bilinen, yapay zekâ kullanan ve 360° tarama yapabilen yüksek bir teknolojiye sahiptir.

3. Dürbünler ve geliştirilmiş gece görüş kameraları

4. Gelişmiş kullanıcı arayüzü, yapay zekâ yardımıyla görüntüleri işleme yeteneğine sahiptir.

5. Trophy olarak bilinen gelişmiş füze savunma sistemine sahiptir.

6. Gelişmiş ateş gücü. 

 

Merkava efsanesinin çöküşü

 

Askeri uzmanların bu tankı dünyanın en iyi tankları arasında göstermesine rağmen, son üç haftadır Direniş gruplarıyla mücadelede gösterdiği başarısızlığı, İsrail'in iddialarının aksini kanıtladı.

 

Şubat 2002'de de Filistinli direniş güçlerinin İsrailli yerleşimcilere saldırmasının ardından Tel Aviv onlara karşı koymak üzere bir Merkava göndermiş ve bu tank Filistinli güçler tarafından döşenen patlayıcı bir tuzakla imha edilmişti. Bu patlayıcı tuzak tareti gövdeden ayırmış ve üç İsrail askerinin öldürmüştü. O dönemde İsrailli analistler bu saldırıyı İsrail ordusunun itibarına indirilmiş yıkıcı bir darbe olarak nitelendiriyordu.

 

Ancak bu sadece bir başlangıçtı ve efsanevi İsrail tanklarına asıl darbe, 2006 yılında İsrail'in Lübnan direniş hareketi Hizbullah'a karşı 33 gün süren savaşı sırasında vuruldu. Bu savaşta İsrail ordusu onlarca tankını kaybetti. Suriye tarafından Hizbullah'a verildiği anlaşılan Rus yapımı Kornet füzeleri o günlerde İsrail tanklarının katili olmuştu. Menzili 5 kilometre olan bu gelişmiş Rus füzesi, bir metreden daha kalın zırhları delebiliyor. Verilere göre, 33 günlük savaş sırasında, savaş alanında bulunan 400 Merkava tankından 48'i imha edildi, 40'ı ağır hasar gördü ve 20'sinin de zırhı delindi.

 

33 Gün Savaşı’nın ardından İsrail ordusu bu sorunu tanklarına füzelerle baş edebilecek yeni ekipmanlar ekleyerek çözmeye çalıştı. Amerikan dergisi National Interest, 2021 yılında yayınladığı bir analizde İsrail tankının 'reaktif zırh' ile donatıldığını yazdı.

 

Ancak bu teknoloji İsrail tankları için işe yaramış görünmüyor. Direniş ile işgal ordusu arasında Ekim'den bu yana başlayan çatışmalar, Merkava'nın 2006'daki gibi Direnişin füzelerine, mayınlarına ve insansız hava araçlarına karşı savunmasız olduğunu ve kullandığı teçhizatın hedeflenen performansı sağlamadığını gösteriyor.

 

Mevcut savaş sırasında Kassam Tugayları, savaşçılarına İsrail tanklarını hedef almaları için talimatlar verdi ve özellikle bu tanklara takılan Trophy sistemlerine odaklandılar. Trophy Aktif Koruma Sistemleri (TAPS), tanka yaklaşan herhangi bir roketi otomatik olarak tespit eden ve önleyen bir grup küçük radar ve füze fırlatıcısından müteşekkildir. Ancak Hamas savaşçılarının eylemleri, çok kısa mesafeden fırlatılan bir roketin bu koruma sistemini etkisiz hale getirdiğini gösteriyor.

 

Hamas'ın Merkava katili El-Yasin 105 tanksavar roketleri

 

33 günlük savaşta görülenin aksine Hamas'ın yeni nesil İsrail tanklarını vurmak için kullandığı silah kendisi tarafından geliştirildi. Omuzdan ateşlenen El-Yasin 105 (Al- Yassin 105), Kassam Tugayları tarafından Gazze'deki gizli atölyelerde geliştirilen, el yapımı tanksavar roketleridir. Bu yüksek etkili silah ilk kez bu yıl tanıtıldı ve İsrail işgaline karşı 7 Ekim'de düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nda kullanıldı. Bu roketin Rus Tandem roketlerinin geliştirilmiş bir versiyonu olduğu biliniyor.

 

Yüksek tahrip gücüne sahip El Yasin roketi, dış koruyucu tabakaya girdikten sonra çelik zırhı 60 cm delebilmektedir. Etkili menzili 100 metre, azami menzili ise 150 metredir. Her bir Merkava 7 milyon dolara mal olurken, El-Yasin 105 roketleri çok pahalı değil ve Gazze direnişinin mütevazı cephaneliklerinin ve askeri atölyelerinin yayınlanan görüntüleri seri olarak üretildiklerini göstermektedir.

 

Bu roket, biri ana diğeri de ikincil arka başlık olmak üzere iki parçalı bir savaş başlığından oluşuyor ve zırhın iç katmanını delmek üzere tasarlanmış.

 

İlk savaş başlığı, tankın tanksavar silahlardan korunmak amacıyla oluşturulmuş dış zırhını delen yüksek patlayıcılı bir malzemeden oluşuyor.

 

İkincil savaş başlığı da tankın sert zırhına nüfuz eden ve onu yok ederek içindeki mürettebatı öldüren yüksek patlayıcı bir malzemeyi içeriyor.

 

İşte El-Yasin roketinin en belirgin özellikleri:

 

Kabuk kalibresi: 105/64 mm

Net ağırlık: 4,5 kg

Etkili menzil: 100 metre

Azami menzil: 150 metre

Hız: 300 m/s

Yetenek: Zırhlı çelik ve demire nüfuz etme

 

Tandem tanksavar roketleri

 

Direniş savaşçıları tarafından savaş alanında sınırlı bir şekilde de olsa kullanılan Tandem, 1970'lerde Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve 1989'da Rus ordusu tarafından hizmete alınan çift başlıklı, zırh delici bir rokettir. Bu silah tersine mühendislikle geliştirilen El-Yasin 105'in atasıdır.

 

Tandem'in kalibresi 105 mm ve ağırlığı 6,1 kilogramdır. Etkili menzili 500 metre, azami menzili ise 800 metredir.

 

Kara harekâtının başlamasından iki haftadan fazla bir süre sonra tankların büyük ölçüde imha edilmesi, İsrailli komutanları tankların geri çekilmesi emrini vermeye zorladı.

 

Kuşkusuz, görünüşte modern olan İsrail tanklarının imha edilmesi ve Gazze'nin derinliklerine girmekte yetersiz kalmaları Merkava'nın belirtilen özelliklerinin inandırıcılığını sorgulatıyor. Bu durum müşterilerin bu silaha olan inançlarını kaybetmesine ve taleplerinin azalmasına yol açabilir.

 

 

Çeviri: Medya Şafak