"İran Silahları Gazze ile İsrail Arasındaki Savaştaki Dengeyi Değiştirdi"

"İran Silahları Gazze ile İsrail Arasındaki Savaştaki Dengeyi Değiştirdi"
"Hamas’ın da dahil olduğu Filistin direnişinin silahları mermilerinden füzelerine kadar İran malıdır; bu, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Ziyad el Nakhala’nın Kahire ziyareti sırasında söylediği şeydi."

İran silahları Gazze ile “İsrail” arasındaki savaşta dengeyi değiştirdi

El Menar 


 

Hamas'ın da dahil olduğu Filistin direnişinin silahları mermilerinden füzelerine kadar İran malıdır; bu, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Ziyad el Nakhala'nın Kahire ziyareti sırasında söylediği şeydi.

Onun işaret ettiği gibi İsrailli yerleşimcilerin çoğu direniş roketleri tarafından ulaşılabilir haldedir, o bunu, “İsrail Gazze işgalinin yüksek bedelini ödemeye hazır olmadığından uzlaşma istiyor”, şeklinde değerlendirdi.

El Nakhala Paltoday'e yaptığı açıklamasında devamla, “Gazze işgali için büyük bir askeri kapasiteye sahip olduklarının farkındayız, işgal etmelerine ve bunu denemelerine izin verelim… Bizim açımızdan, biz korkmuyoruz ve direnişçiler daha önceye göre çok daha hazırlıklılar”, dedi.

Ayrıca, İslami Cihad yetkilisi, “Direniş İsrail'in merkezine ulaştı ve İsrail Başbakanı gibi savunma yetkilileri de sığınakları gördüler”, diye belirtti. O, durumu, “İsrail uzlaşma istiyor, Mısır uzlaşma istiyor, Hamas uzlaşma istiyor… ve biz Filistinliler olarak onurumuzu koruyacak, en tepede Gazze Şeridi'ne dayatılan ambargonun kaldırılması, Refah sınırının normale dönmesi, Filistinlilere havaalanlarında insanca muamele edilmesi ve sebepsiz yere tutuklanmamaları olan şartlar değil ölçüler temelinde bir uzlaşma istiyoruz”, diyerek vurguladı.

Bu bağlamda, El Nakhala, “İranlılar İsrail'e Ahmed El Caberi'yi öldür ve böylece gerilim tırmanacak ve savaş patlak verecek mi dediler? Direnişin silahları, buna Hamas'ınkiler de dahil, İran malıdır, mermiden füzeye kadar; yerel olarak geliştirilenler bile İran'a aittir” diyerek direniş bir İran senaryosunu tırmandırdı iddialarını yalanladı.

Bundan sonra, direniş yetkilisi, “İran'daki kardeşlerimiz Filistin halkını savunmak için büyük bir fedakârlıkla Gazze'ye silah sevk ettiler”, sözleriyle şükran duygularını ifade etti.

El Nakhala, “Bu silahlar olmasaydı, İsrail ordusunun silahları çocuklarımızın bedenleri üzerine yağacaktı”, diye ekledi.

Gazze'de Mayıs 2006'da üretilen ve karadan karaya fırlatılan Fecr-5 ve Fecr-3 isimli İran füzeleri kullanılıyordu. Bu füzeler şu özellikleri haiz:

Fecr-5:
Menzil: 75 kilometre

Ağırlık: 900 kilogram

Uzunluk: 6 metre

Roket kalibresi: 333 mm 

Patlayıcı: Yüksek düzeyde patlama özellikli /90 kilogram

Savaş başlığı: 17- kilogram

Fecr-3: 

Fecr-5 ile aynı özelliklerde

Menzil: 40-50 kilometre

Bu savaş boyunca Filistin direnişinin askeri kapasitesinin ayırt edici özelliği roket rampalarını yeraltına yerleştirmiş olmasıydı ki, roketler ateşlendikten sonra yeniden saklanıyordu ve İsrailli düşmana göre, bu teknoloji Temmuz 2006 savaşı sırasında Lübnan'da Hizbullah tarafından kullanılmıştı.

Fecr sistemlerine ilaveten, Filistin direnişi Katyuşa olarak bilinen Grad roket rampaları kadar 107 füzelerini de kullandılar ve tüm bunlar Gazze'deki çatışmada direniş ile İsrailli düşman arasında geleneksel olarak kullanılıyordu.

Bu savaşta bir diğer Rus silahı da kullanıldı ve bu, etkilerini Lübnan'daki Temmuz 2006 savaşı sırasında ispatlamış olan anti-tank sistemi Kornet idi.

1988'de tasarlanarak 1994'te geliştirilen bu silah alçak irtifada uçan uçakları ve özellikle helikopterleri vurma yeteneğine sahip.

Rus ordusu tarafından kullanılan ve daha sonra bazı ülkelere ihraç edilen, ses hızından daha hızlı hareket eden Kornet silahının menzili100 metreile5.000 metrearasında değişen türleri mevcut.

medyaşafak