Hizbullah’ın Burkan roketleri – Suriye çatışmalarından Güney Lübnan’a

Hizbullah’ın Burkan roketleri – Suriye çatışmalarından Güney Lübnan’a
"Burkan 10 km'ye kadar menzile sahip olup 100 kg ile 500 kg arasında değişebilen ağırlığa sahip patlayıcı başlığıyla dikkat çekiyor. Roket, çarpma noktasından itibaren 150 metrelik bir yarıçap içerisinde geniş çaplı bir yıkıma neden olabiliyor. 2016’da Hizbullah'ın elinde yüzlerce Burkan roketi bulunuyordu ve her bir roketin maliyeti de 300 ila 400 dolar arasında değişiyordu. Etkisi büyük, fiyatı ucuz bir silah. Bugün Hizbullah'ın cephaneliğinde bu tür roketlerden muhtemelen binlercesinin bulunduğunu tahmin ediyoruz."

 

 

 

Yaakov Lappin

 

Alma.org

 

24 Kasım 2023

 

Hizbullah'ın Kuzey İsrail'e yönelik son saldırılarında devasa savaş başlığına sahip Burkan roketini kullanması, örgütün elde ettiği silah türlerindeki önemli bir yükselişe işaret ediyor. Bu durum Hizbullah'ın İsrail'deki askeri ve sivil hedefler karşısındaki ciddi tehdit kabiliyetini tekrar hatırlatıyor.

 

Hizbullah İsrail'in kuzey sınırı yakınlarındaki sivil toplulukları böylesi bir ateş gücüyle ve bu büyüklükteki savaş başlıklarıyla tehdit edebildiği sürece, bu bölgedeki sivillerin evlerine dönme ihtimalinde gerçek bir şüphe var demektir. Kuzey İsrail sakinlerinin Lübnan sınırı yakınlarındaki evlerine dönmeleri ancak bu kısa menzilli ama ölümcül roket kapasitenin engellenmesi ve Rıdvan Kuvvetlerinin sınırdan uzaklaştırılmasıyla mümkün olacaktır.

 

Hizbullah 4 Kasım'da ülkenin kuzeyindeki bir askeri üsse Burkan roketleri fırlattı. 20 Kasım'da da Biranit'te bulunan İsrail ordusu üssüne Burkan roketleri atmanın sorumluluğunu üstlendi. Saldırı can kaybına yol açmadı [!]  ancak roketin düştüğü yerde ciddi hasar meydana geldi.

 

Burkan 10 km'ye kadar menzile sahip olup 100 kg ile 500 kg arasında değişebilen ağırlığa sahip patlayıcı başlığıyla dikkat çekiyor. Roket, çarpma noktasından itibaren 150 metrelik bir yarıçap içerisinde geniş çaplı bir yıkıma neden olabiliyor.

 

Suriye CERS Enstitüsü, Suriye İç Savaşı sırasında bu tür roketlerin üretiminde uzmanlaşmıştı. Burkan roketleri iç savaş sırasında Suriye Ordusu ve İran'ın Şii eksenindeki müttefikleri tarafından kullanılmış ve isyancı güçlere karşı kuşatma savaşı taktiklerinin bir parçası olmuş, özellikle de kentsel alanlarda büyük yıkıma yol açmıştı. Burkan'ın havadan kullanılan versiyonunun helikopterlerden yerleşim yerlerine atılan patlayıcı variller şeklinde olduğu unutulmamalıdır.

 

Burkan roketi küçük kamyonlardan ya da yerdeki rampalardan fırlatılıyor. Al-Nahar'ın bir haberine göre 2016’da Hizbullah'ın elinde yüzlerce Burkan roketi bulunuyordu ve her bir roketin maliyeti de 300 ila 400 dolar arasında değişiyordu. Etkisi büyük, fiyatı ucuz bir silah.

 

Bugün Hizbullah'ın cephaneliğinde bu tür roketlerden muhtemelen binlercesinin bulunduğunu tahmin ediyoruz ve Hizbullah'ın kendi üretim kabiliyetine sahip olması da kuvvetle muhtemel.

 

Hizbullah Burkan roketini iki senaryoda kullanabilir: Birincisi yerleşim yerlerini ateş altında tutmaktır. İkincisi, bugün yaptığı gibi, İsrail askeri üslerine (ya da askeri toplanma merkezlerine) ateş açarak Lübnan sınırı yakınlarındaki hedefleri vurmaya çalışmak. Eğer geniş çaplı bir savaş patlak verirse, Burkan roketi Hizbullah tarafından Lübnan topraklarında manevra yapan İsrail ordu güçlerini vurmak için de kullanılabilir.

 

7 Ekim saldırısı öncesinde yapılan değerlendirmelere göre, Hamas ve Filistin İslami Cihadı'nın Gazze’deki cephaneliklerinde de Burkan roketleri bulunduğunun söylendiğini belirtmek gerekir.

 

Burkan'ın kuzey sınırında ortaya çıkması Hizbullah tehdidinin gelişiminde yeni bir aşamaya işaret etmektedir. Buna, kısa menzilleri ve hedefe doğru ilerlerken nispeten düşük irtifada seyretmeleri nedeniyle bu roketleri durdurmanın zorluğunu da eklemeliyiz.

 

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Dr. Yehoshua Kalisky'nin 22 Kasım tarihli bir yayınına göre, "Roketin kısa menzilinin, örneğin Demir Kubbe’nin kullandığı kinetik önleme için bir zorluk teşkil ettiğini belirtmek gerekiyor. Saldırı seçeneğinin, yani Burkan'ın fırlatma kamyonlarını imha etmenin yanı sıra, roketi durdurmak için bir başka makul seçenek de, hedefe saniyeler içinde güçlü bir lazer ışını ateşleyen, roketin kritik parçalarını 'yakan' ve yapısal bir arızaya yol açarak hedefinden uzağa düşmesini sağlayan lazer toplarını kullanmaktır."

 

 

Çeviri: Medya Şafak