Sinvar’ın mesajı İsrail medyasının propagandasını nasıl çökertti?

Sinvar’ın mesajı İsrail medyasının propagandasını nasıl çökertti?
Al-Arabiya haber sitesine göre, ön saflarda bulunmuş bir İsrail askeri olan Avichay Lowee, ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu ve onlarcasının sakat kaldığını, büyük bir kısmının ise kendi haline bırakıldığını itiraf etti. Kendisinin de korkudan geceleri altına işediğini söylüyor. Cepheden dönmesine rağmen Hamas'ın RPG ateşinin hâlâ kulaklarında yankılandığını ve çürüyen cesetlerin pis kokusunu aldığını da ekliyor.

 

 

Alwaght

 

İsrailli yetkililer Gazze'de birçok kazanım elde ettiklerini ve pek çok Hamas savaşçısını öldürdüklerini iddia ederken; Filistinli Direniş komutanlarının savaş alanındaki gelişmeler hakkında farklı bir anlatımı var ve bu da Siyonistlerin iddialarının doğruluğunun sorgulanmasına neden oluyor.

 

Bu bağlamda, bugünlerde İsrail rejiminin kâbusu haline gelen Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar, Pazartesi günü Hamas'ın siyasi bürosunun başkan ve üyelerine, İsrail işgaline karşı hareketin elde ettiği başarıları özetleyen ve dünyayı savaşın gerçekleri hakkında bilgilendiren uzun ve önemli bir mesaj gönderdi.

 

Sinvar mesajında Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının işgalci İsrail güçlerine karşı şiddetli ve eşi benzeri görülmemiş bir savaş verdiğini ve düşman ordusunun ağır zayiat ve maddi kayıplara uğradığını vurguluyor.

 

Sinvar "Düşmanla kara savaşı sırasında Kassam Tugayları en az 5.000 Siyonist asker ve subayı hedef aldı; bunların üçte birini öldürdü, üçte birini ağır yaraladı ve üçte birini de kalıcı olarak sakat hale getirdi. Ayrıca 750 düşman askeri aracı tamamen ya da kısmen imha edildi" dedi.

 

Sinvar'ın Gazze'deki şiddetli çatışmaların ortasında verdiği mesaj çeşitli açılardan incelenebilir. Direniş liderlerine ve dünya kamuoyuna, Tel Aviv'in iddialarının aksine Hamas savaşçılarının İsrailli düşmana ağır darbeler indirdiğine dair önemli bir mesaj verilmiş oldu ve Gazze'deki askeri kazanımları abartan İsrail iddialarının geçersizliği vurgulandı.

 

İsrail rejimi ordusu Gazze savaşının başlangıcından bu yana sadece 489 askerinin öldüğünü açıklasa da Sinvar'ın düşman ölü sayısına ilişkin verdiği rakamlar İsrail'in iddia ettiği kayıplardan çok daha yüksek.

 

Daha önce İsrail medyası 5,000'den fazla askerin işgal altındaki topraklardaki hastanelere nakledildiğini, 2,000'den fazlasının ağır sakatlıklar yaşadığını ve bazılarının ciddi şekilde yaralandığını söylemişti. İsrail rejiminin askeri mezarlıklarının müdürü bile her saat bir asker gömdüklerini açıklamıştı ki bu da resmi rakamlarla ordunun rakamlarının uyuşmadığını gösteriyor.

 

 

İsrail basınında yer alan haberlere göre, yaralı askerlerin bir kısmının durumu kritikti ve muhtemelen kısa süre sonra da öldüler. Bu kayıplarla birlikte Kassam güçleri Gazze'de yaklaşık 2,000 İsrail askerini öldürmüş oluyor.

 

İsrail propagandasının başarısızlığı

 

Sinvar'ın İsrailli kayıpların sayısını açıklaması ordu kayıpları konusunda sıkı bir sansür rejimi uyguladığı için İsrail güçlerinin büyük kazanımlar elde ettiğini düşünerek kandırılan İsrail vatandaşları için çok acı verici bir durum arz ediyor.

 

Sinvar'ın mesajı Filistinli grupların Tel Aviv tarafından önerilen geçici insani ateşkes şartlarını kabul etmeyeceğini gösteriyor olabilir. İsrail kayıplarının çokluğu, Kassam güçlerinin savaş alanında ağır silahlarla donatılmış İsrail ordusuna karşı herhangi bir zayıflık göstermediğini ve büyük ölçüde eşit olmayan bir çatışmanın üçüncü ayında düşmana ağır darbeler indirdiğini gösteriyor.

 

Bir başka açıdan bu mesaj, İsrail medyasının Hamas'la mücadelede başarılıymış gibi yaptığı propagandanın sahteliğini gözler önüne seriyor ve Netanyahu hükümetinin 80 günde mahkûmların tamamını kurtaramamakla kalmayıp bazılarını hava saldırılarında öldüren Netanyahu hükümeti karşıtı İsrail vatandaşlarına savaşın gerçeklerini ifşa ediyor. Savaş alanındaki gerçeklerin ifşa edilmesinin kabineyi, çöküşünü arzulayan halk ve muhalefet tarafından daha ağır baskılara maruz bırakması muhtemeldir.

 

İsrail'in savaş alanındaki başarılarına ilişkin iddialarının yanlışlığına bir örnek de Golani elit tugayının Gazze'den skandal bir şekilde geri çekilmesi ve hiçbir kazanım elde edememesinin yanı sıra 80 askerlerinin öldürülmesi ve yaralanmasıdır. Ayrıca, askeri kayıpları azaltmak amacıyla ordudaki bazı paraşütçüler de zorunlu izne çıkarıldı.

 

Hamas'ın zaferi ve İsrail'in yenilgisi mesajı sadece Sinvar tarafından verilmiş değil. Gazze'den dönen bazı İsrail güçleri, hükümetin ve ordunun planlı anlatısıyla tamamen çelişen savaş gerçeklerini de ortaya koydu.

 

Al-Arabiya haber sitesine göre, ön saflarda bulunmuş bir İsrail askeri olan Avichay Lowee, ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu ve onlarcasının sakat kaldığını, büyük bir kısmının ise kendi haline bırakıldığını itiraf etti. Kendisinin de korkudan geceleri altına işediğini söylüyor. Cepheden dönmesine rağmen Hamas'ın RPG ateşinin hâlâ kulaklarında yankılandığını ve çürüyen cesetlerin pis kokusunu aldığını da ekliyor.

 

Gazze direnişinin komutanları, savaş devam ettiği sürece topraklarını ve davalarını savunacaklarını defalarca açıkladılar. Hamas'ın hiçbir koşulda ateşkesi kabul etmeye yanaşmaması, Filistinli grupların işgalcilere karşı üstünlük sağladığını ve müzakere masasında düşmanları için koşulları belirleyen taraf olduklarını gösteriyor.

 

Tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında İsrailli tutukluların serbest bırakılması ve savaşın tamamen durdurulması Hamas'ın ateşkes için öne sürdüğü koşullar.

 

Öte yandan Sinvar'ın mesajı Gazze ve Batı Şeria halkını endişelenmemeye teşvik ediyor ve Direniş güçlerinin onları ve topraklarını İsrail işgaline karşı savunacağını vurguluyor.

 

Suikast yerine sürgün

 

Filistinli gruplar İsrail rejimi ordusuna karşı direnirken Tel Aviv yönetimi Gazze'deki Hamas liderleri için yeni hayaller kurmayı sürdürüyor. Times of Israel gazetesi Pazartesi günü, bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, Tel Aviv'in Sinvar ve Kassam komutanı Muhammed Dayf'a suikast düzenlememe ve İsrailli tutukluların serbest bırakılması karşılığında başka bir ülkeye gitmeleri için kendilerine dokunulmazlık sağlama seçeneğini değerlendirdiğini iddia etti.

 

İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan İsrailli kaynaklara atıfta bulunan bu gazete, askeri ve siyasi liderlerin konuyu değerlendirdiğini yazdı. Ancak şu ana kadar bu konu hakkında somut bir teklif yapılmadı ve Tel Aviv, Hamas liderliğini ve Gazze üzerindeki kontrolünü yok etmek olan savaş gündemine odaklanmayı sürdürüyor.

 

İsrail medyası ve yetkilileri eski taktikleri kullanarak kamuoyunu aldatmaya ve Hamas liderlerinin zayıf bir konumda olduğunu ve savaştan kaçmak için bir yol aradığını ima etmeye çalışıyor. Ancak Hamas liderleri bu hilelerin farkında ve Sinvar'ın savaş alanlarının kalbinden verdiği mesaj Filistin direnişinin bu psikolojik savaşı etkisiz kılmayı bildiğini gösteriyor.

 

Haftalardır Hamas komutanlarına suikast düzenleme tehdidinde bulunan İsrail'in yeni planı, Sinvar'a suikast senaryosunun başarısız olduğunu gösteriyor. Zira İsrailliler Sinvar'ın saklandığı yer hakkında dahi henüz bilgi edinmiş değiller.

 

Birçok İsrailli bu gerçeğin farkında. Sinvar'ı hapishanede 180 saat sorgulayan eski Shin Bet yetkilisi Michael Koubi, Tel Aviv'in “Sinvar'ın İsrail'i yok etme hedefine inandığını çok iyi bildiğini” söylüyor.

 

Koubi "Gerekirse o bile savaşacaktır. Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'ni terk etmeyeceğinden eminim. Son kurşununa kadar dövüşecektir" diyor.

 

 

Çeviri: Medya Şafak