Rusya Ukrayna’da İran’ın jet motorlu Şahid-238 intihar dronlarını kullanmaya başladı

Rusya Ukrayna’da İran’ın jet motorlu Şahid-238 intihar dronlarını kullanmaya başladı
"Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri vurmak için İran yapımı jet motorlu Şahid-238 kamikaze insansız hava araçlarını kullandığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Şahid-238, Rus kuvvetlerinin bir yıldan uzun bir süredir kullandığı Şahid-136'ın geliştirilmiş bir versiyonudur."

 

 

The War Zone

 

Joseph Trevithick

 

 

Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri vurmak için İran yapımı jet motorlu Şahid-238 kamikaze insansız hava araçlarını kullandığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Şahid-238, Rus kuvvetlerinin bir yıldan uzun bir süredir kullandığı Şahid-136'ın geliştirilmiş bir versiyonu. Eğer bu doğruysa, The War Zone'un daha önce ayrıntılı olarak incelediği gibi, Şahid-238'in pervaneli motorlu öncüllerine göre artan hızı ve diğer ilave yetenekleri, Ukrayna hava savunması için ciddi yeni zorluklar ortaya çıkaracak demektir.

 

Bugün erken saatlerde sosyal medyada Ukrayna'daki bir hedefe fırlatılan bir Şahid-238 ya da onun bir türevi ya da varyantının kalıntılarını gösterdiği söylenen resimler yayınlandı. Enkazın nerede ve ne zaman bulunduğu ve insansız hava aracının hedefini vurup vurmadığı ise bilinmiyor.

 

The War Zone Ukrayna'da bulunan Şahid-238 enkazına ait olduğu anlaşılan görüntülerin kaynağını bağımsız olarak doğrulayamadı. Ancak geçtiğimiz ay Tümgeneral Vladimir Popov adlı bir Rus subayı, devlet televizyonu Sputnik'e verdiği demeçte Geran-2'nin jet motorlu bir versiyonunun yolda olduğunu söylemişti. İran, Şahid-238'i geçtiğimiz yılın Eylül ayında kamuoyuna tanıtmıştı ve tasarım hakkında bilinenleri buradan okuyabilirsiniz.

 

Tümgeneral Popov Aralık ayında Sputnik TV'ye verdiği röportajda, jet motorlu Geran-2 insansız hava araçlarının saatte 800 kilometre azami hıza sahip olduğunu söylemişti. Şahid-136’nın saatte 180 kilometre seyir hızına ve maksimum 2,000 kilometre (1,240 mil) menzile sahip olduğu bildiriliyor.

 

Medya Şafak