Şehid Basil el-Arac’ın Aksa Tufanı Operasyonu’na ışık tutan gerilla savaşı notları

Şehid Basil el-Arac’ın Aksa Tufanı Operasyonu’na ışık tutan gerilla savaşı notları
"Filistin Direnişi, Arapların ve Müslümanların Afganistan, Irak, Lübnan ve Gazze'deki deneyimleriyle ustalaştıkları gerilla savaşı ya da hibrit savaş mantığına dayanan stratejileri izleyen oluşumlardan müteşekkildir. Bu savaş asla konvansiyonel savaş mantığına ve sabit noktalar ile sınırların savunulmasına dayanmaz; tam tersine düşmanı pusuya düşürürsünüz."

 

 

Workers.org

 

Resistance News’ten

 

Şehid Basil el-Arac, Mart 2017'de göğe yükselmeden önce bol bol yazmıştı. Ölümünden sonra yayınlanan "Cevaplarımı Buldum" adlı kitabını 2014'te Gazze'ye yönelik Siyonist saldırı sırasında kaleme aldı. Aşağıdaki satırlar bu kitaptaki vasiyetindendir. [Şehid’in yazdıklarının Aksa Tufanı Operasyonu ile başlayan ve hâlâ devam eden çatışma sürecinin anlaşılmasında da ufuk açıcı olduğunu düşünüyoruz; Medya Şafak]

 

Basil, savaşın doğasına ilişkin sekiz kural ve görüş ile bize rehberlik etti. Şöyle yazmıştı:

 

"Bir kara harekâtından söz edildiğine göre, birkaç noktanın göz önünde bulundurulması gerekir:

 

1. Filistin Direnişi, Arapların ve Müslümanların Afganistan, Irak, Lübnan ve Gazze'deki deneyimleriyle ustalaştıkları gerilla savaşı ya da hibrit savaş mantığına dayanan stratejileri izleyen oluşumlardan müteşekkildir. Bu savaş asla konvansiyonel savaş mantığına ve sabit noktalar ile sınırların savunulmasına dayanmaz; tam tersine düşmanı pusuya düşürürsünüz. Sabit bir pozisyonu savunmaz, bunun yerine manevralar gerçekleştirir, hareket eder, geri çekilir ve kanatlardan ve arkadan saldırırsınız. O yüzden bunu asla konvansiyonel savaşlarla kıyaslamayın.

 

2. Düşman, Gazze'ye girdiklerini, konutları işgal ettiklerini ya da kamuya açık alanlarda ve tanınmış simge yapılarda bulunduklarını gösteren fotoğraf ve videolar yayacaktır. Bu gerilla savaşlarındaki psikolojik savaşın bir parçasıdır. Siz düşmanınızın istediği gibi hareket etmesine izin verirsiniz, böylece tuzağınıza düşerler ve siz de onları vurursunuz. Savaşın yerini ve zamanlamasını siz belirlersiniz. Dolayısıyla, Al-Katiba Meydanı, Al-Saraya, Al-Rimal veya Ömer Al-Mukhtar Caddesi'nden fotoğraflar gördüğünüzde bunun kararlılığınızı zayıflatmasına izin vermeyin. Savaş, genel sonuçlarına göre değerlendirilir ve tüm bu yaptıkları gösteriden ibarettir.

 

3. Asla İşgal’in propagandasını yapmayın ve yenilgi duygusunun aşılanmasına katkıda bulunmayın. Bu konuya odaklanmalıyız, çünkü yakında örneğin Beyt Lahiya ve El Nuseyrat'ta büyük bir işgalden bahsetmeye başlayacağız. Asla panik yaymayın; Direniş’i destekleyin ve işgalciler tarafından yayınlanan hiçbir haberi yaymayın. (Gazetecilik etiğini ve tarafsızlığını unutun; Siyonist gazeteci nasıl bir savaşçıysa siz de öylesiniz!).

 

4. Düşman; esirlerin, büyük olasılıkla sivillerin görüntülerini yayınlayabilir, amacı Direniş’in hızla çöktüğü imajını vermektir. Bunlara asla inanmayın.

 

5. Düşman, Direniş’in bazı sembol şahıslarına suikast düzenlemek için nitelikli, taktiksel operasyonlar gerçekleştirecektir ve tüm bunlar psikolojik savaşın bir parçasıdır. Ölenler ve ölecek olanlar Direniş’in sistemini ve uyumunu asla etkilemeyecektir, zira Direniş’in yapısı ve oluşumları merkezi değil yatay ve yaygındır. Amaçları Direniş’in destek tabanını ve direnişçilerin ailelerini etkilemektir, çünkü Direniş erlerini etkileyebilecek tek kişiler onlardır.

 

6. İnsani ve maddi doğrudan kayıplarımız düşmanınkinden çok daha fazla olacaktır; bu da iradeye, insan unsuruna, sabır ve tahammül kudretine dayanan gerilla savaşlarında doğaldır. Maliyetleri karşılama konusunda çok daha yetenekliyiz, bu nedenle bunların büyüklüğünü ve rakamları karşılaştırarak telaşlanmaya gerek yoktur.

 

7. Günümüz savaşları artık sadece ordular arasındaki çatışmalar değil, daha ziyade toplumlar arasındaki mücadelelerdir. Sağlam bir bina gibi olalım ve düşmanla parmak ısırma oyunu oynayalım: bizim toplumumuz onlarınkine karşı.

 

8. Son olarak, her Filistinli (geniş anlamda, ikincil kimlikleri ne olursa olsun Filistin'i mücadelesinin bir parçası sayan herkes), Filistin savaşının ön saflarında yer almaktadır. Bu nedenle görevinizde başarısız olmamak için dikkat etmelisiniz."

 

Ayrıca bkz. Basil el-Arac: Savaşan Akıl ve “Filistin Ansiklopedisi”

https://medyasafak.net/haber/3337/basil-el-arac--savasan-akil-ve-filistin-%E2%80%98ansiklopedisi-

 

 

 

Çeviri: Medya Şafak