"İran Kanallarının Yasadışı Şekilde Yasaklanmasından Bankerler Sorumlu"

"İran Kanallarının Yasadışı Şekilde Yasaklanmasından Bankerler Sorumlu"
Bir siyasal analist Press TV’ye, Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası da dâhil olmak üzere bankerlerin, Avrupa’da İran kanallarına koyulan yasaktan sorumlu olduğunu söyledi.
Bankerler, İran kanallarının yasadışı şekilde yasaklanmasından sorumlu

Press TV


Bir siyasal analist Press TV’ye, Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası da dâhil olmak üzere bankerlerin, Avrupa’da İran kanallarına koyulan yasaktan sorumlu olduğunu söyledi.


İlave olarak, İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyyid Muhammed Hüseyni de yasağın Batı ve Avrupa ülkelerinin tek taraflı olarak hayata geçirdikleri yasadışı bireylem olduğunu belirtti. 

Avrupa uydu sunucusu Eutelsat SA, Avrupa Komisyonu’ndan gelen bir talimat doğrultusunda aralarında Press TV, El Alem, Cem-e-Cem 1 ve 2, Sahar 1 ve 2, İran İslam Cumhuriyeti Haber Ağı, Kuran TV ve Arapça yayın yapan El Kevser’in de olduğu pek çok İran uydu kanalının yayınını durdurmuştu.  

Avrupa Birliği (AB) ise Avrupalı uydu şirketlerinin dile getirdiği, sunuculara İranlı kanalların yayınını kesme talimatı verdiği yönündeki iddiaları reddetti ve şirketlerin kendi istekleriyle bunu yaptıklarını kaydetti. 

Press TV, konuyu daha fazla tartışmak üzere Richmond’dan bir siyasal analist olan Chris Dorsey ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yüzeysel bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Öncelikle, her ne kadar AB bunu inkar etse de AB’den gelen talimat doğrultusunda Eutelsa, Press TV’nin yayınına son verdi; Intelsat da ABD’den gelen talimatla kanalların yayınına son vermişti. Sizce neden İranlı TV ve radyo kanallarına karşı böyle bir kampanya var?

Dorey: Bana söz verdiğiniz için teşekkür ederim. Bana göre bu durumun arkasında olan kişiler Avrupa Birliği’nin suçlu liderleri ve aynı şekilde suçlu olan ABD hükümeti ile özel merkez bankaları; bunlar, insanların kendilerine tepki göstermesine neden olacak şekilde ifşa olmak istemiyorlar. Bence bu çok açık.

Press TV: İlginç bir şey var. Daha önce Eutelsat 19 kanaldan oluşan bir liste hazırlamıştı ve İngilizce yayın yapan bir haber kanalı olan Press TV de bunlardan birisiydi. Fakat bu son olayda Press TV listede değildi ve bu yüzden de dışarıdan yapılmış, kafa karıştırıcı bir olay ve konuşma özgürlüğünün ihlali gibi görünüyor. Neden Press TV burada olmadığı halde böyle bir harekette bulundular? Bu konudaki görüşünüz nedir?

Dorey: Katılıyorum. Hükümetler basın özgürlüğü ve konuşma özgürlüğü olduğunu söylerken bazı televizyon kanalları hedef alınıyorsa bu elbette konuşma özgürlüğünün ihlalidir.

Şimdi, bazı televizyon kanallarını devre dışı bırakıp bazılarına dokunmazken, gerçekten neye göre seçim yaptıklarını bilmiyorum. 

Kendi deneyimlerimden hareketle, uydu şirketlerini kontrol eden kuruluşların hükümetleri de kontrol eden kuruluşlarla aynı olduğunu biliyorum; bunların hepsi her şeyi finanse eden merkezi bankacılık karteli tarafından kontrol edilmektedir, yani Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından. 

Bunların hepsi tek bir örgüt. Askeri sanayi komplekslerine sahipler. Medyaya sahipler. Petrokimya endüstrisine sahipler. Tüm bunları kontrolleri altında tutmak istiyorlar.

Ve insanların, gezegen çapında halklara karşı işlenen en büyük suçların onlar tarafından işlendiğinin farkında olduğunu biliyorlar. Ve silahlar onların adına sıkılıyor.

medyaşafak