"Suriye’de İsyancılar Sivilleri Canlı Kalkan Olarak Kullanıyor"

"Suriye’de İsyancılar Sivilleri Canlı Kalkan Olarak Kullanıyor"
Press TV, Washington’dan insan hakları aktivisti ve uluslararası hukuk uzmanı Paul Wolf’la, nüfusun yoğun şekilde yaşadığı yerlere yerleşen ve sokak savaşları yürüten Özgür Suriye Ordusu militanlarının neden olabileceği yoğun sivil ölümleriyle ilgili bir röportaj yaptı.
Suriye’de isyancılar sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

200 bin Suriyeli, ÖSO militanlarının yerleşim alanlarını Suriye ordusuna yönelik saldırılarda kalkan olarak kullanması karşısında şiddetten kaçıp komşu ülkelere sığındı.

Press TV, Washington’dan insan hakları aktivisti ve uluslararası hukuk uzmanı Paul Wolf’la, nüfusun yoğun şekilde yaşadığı yerlere yerleşen ve sokak savaşları yürüten Özgür Suriye Ordusu militanlarının neden olabileceği yoğun sivil ölümleriyle ilgili bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın hemen hemen tümünün yazıya dökülmüş halini sunuyoruz.

Press TV: Suriye’deki silahlı çeteler savaşı sokaklara taşıyor ve son rapora göre sivillerin evlerine tecavüz ediyor, bu evlerde yaşayanları dışarı atıyor ve evleri operasyon merkezlerine çeviriyor. Neden bu tür raporlar her bakış açısından haberler verme iddiasındaki Batı medyasında yer almıyor?

Wolf: Batı medyası, Batı hükümetlerinin görüşlerini destekleme eğilimi taşıyor ve Batı hükümetleri de bu ülkelerdeki insanlarınkine benzer görüşlere sahip, yani bu fasit daire içinde örneğin Iraklılar ya da Taliban gibi bir grup bir diğerinin ardından şeytanlaştırılıyor ve bu, içinden çıkılması zor bir kısır döngüye dönüşme eğilimi taşıyor.

Az önce bahsettiğiniz hikayede sorunlu gördüğüm bir bakışa işaret etmek isterim. İlk olarak, sizin de “silahlı çeteler” diyerek doğru bir şekilde işaret ettiğiniz üzere, Özgür Suriye Ordusu bir savaşçı güç sıfatına sahip değil, suç örgütü sıfatına sahip. Dolayısıyla insanları esir alamazlar, bir askeri gücün yapma hakkına sahip olacağını bekleyeceğiniz şeyler yapamazlar. Bir savaşçı güç olmak için coğrafyanın bir kısmını kontrol etmeleri gerekir, üniforma giymeleri gerekir ve en azından savaş kurallarına uymaya çalışmaları gerekir.

İşte ilk nokta bu: ele aldığınız şey tek ve birleşik bir grup bile değil, bir çok suç örgütü. Onların hukuki statüsü işte bu.

Bahsettiğiniz özel hikayede, Suriye ordusuna saldırılar düzenlemek için nüfusun en yoğun olduğu bölgeleri kullanıyorlar. Öyle görünüyor ki, Suriye hava kuvvetlerinin saldırmasını ve sivillerin ölmesini hesaplıyorlar. Bunu anlatmak için kullanılan yaygın ifade, canlı kalkandır.

Elbette Suriye hava kuvvetleri gidip de sivilleri öldürürse bunu savunmam, zira bunu yapmak zorunda değiller, ama bana göre Özgür Suriye Ordusu, Suriye güvenlik güçlerine bu yerlerden saldırmayı denememeli.

Sorunun ikinci noktası şu: Savaş bu kent bölgelerinde yoğunlaştığı zaman bu, büyük çaplı yer değiştirmelere neden oluyor; az önce bahsettiğiniz gibi şimdiden 200 binden fazla kişi sınırı geçti ve ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmış ne kadar insan olduğunu bilmiyoruz. Bunlar çok ciddi sorunlar; ciddi sağlık problemlerine sebep oluyorlar ve bunun sonucu da çok sayıda ölüm oluyor

Dolayısıyla savaşı kentselleştirme taktiğinin gerçekten de çok kötü olduğunu, ev ev savaşmanın Suriye için son derece kötü olacağını ve daha fazla can kaybına yol açacağını düşünüyorum.

Press TV: Raporun söylediği gibi, böyle bir taktik, BM verilerine göre şiddetten kaçıp komşu ülkelere sığınan 200 bin mülteci sonucunu getirdi. İlginç bir şekilde bazı mültecilerin evlerine geri dönmelerinin engellendiği yönünde raporlar da var.

Bazı gözlemciler, Suriye’yi boşaltıp isyancı ve silahlı çetelere daha fazla alan bırakma gibi bir fikrin olduğunu söylüyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Wolf: Bilmiyorum, ama eğer onlar (Özgür Suriye Ordusu) böyle bir şey yapıyorsa bu kesinlikle bir savaş suçudur. Bu, eski Yugoslavya’da – etnik temizlik dediğimiz şeyin yaşandığı yerde – ve tarafların bunu yapmaya çalıştığı her tür savaşta gördüğümüz şey.

Onlara karşı olan insanların kontrol ettikleri alanı terk etmesini istiyorlar, dolayısıyla da onlar hakkında endişelenmiyorlar. Ve bu da bu bölgelerde çok uzun vadeli yıkıma neden oluyor. Bu nedenle etnik temizlik terimini kullanabiliriz; bundan savaş suçu, hatta belki de insanlığa karşı işlenen suç diye bahsedebiliriz. 

Dolayısıyla eğer Özgür Suriye Ordusu bunu yapmaya çalışıyorsa, eğer insanları siyasi görüşleri hatta bilemiyorum belki de dini görüşleri nedeniyle dışarı atmaya çalışıyorlarsa, bu çizgideki şeylerden etnik temizlik diye söz edilebilir.

Tüm bunları vurgulamak gerekiyor zira başta bana sorduğunuz soruda olduğu gibi, Batı medyasının tek yaptığı şey isyancıları alkışlamak ve hep Esad’ın ne kadar kötü olduğunu duyuyoruz. Belki bu gerçek olabilir, ama şu anki durum çok çok ciddi.

Press TV: Az önce bahsettiğiniz gibi, raporlara göre isyancıların el koyduğu evler Suriye ordusunun hedefi oluyorlar çünkü isyancılar bu evlere el koyuyorlar. Bu Batı’da çoğu kez ihmal ediliyor ve Suriye ordusunun yerleşim birimlerine saldırısı olarak yorumlanıyor, bu ise yanlış anlamalara ve Suriye ordusunun kötü bir şöhret edinmesine neden oluyor.

Size göre Suriye ordusu böyle durumlara nasıl yanıt vermeli?

Wolf: Evet, halkı korumak zorundalar. Ne yapabilirler? Savaş kent alanlarında sürdüğü için bunu görmezden gelebilirler mi? Karşı koymaları gerekir.

Ayrıca bana göre Batı basınında söylenenin aksine Özgür Suriye Ordusu Halep’te ve konumlanabileceklerini düşündükleri diğer yerlerde çok fazla destek bulmuyor – çünkü içlerindeki bir çok kişi Suriyeli bile değil ve bu yüzden nüfusun içine karışmak istedikleri yerlerde destek elde edemiyorlar.

Bunun kent bölgelerinin çoğunda olmadığını umuyorum, çünkü olabildiğince çok ölüme neden olmak hesaplanıyor gibi görünüyor.

Yapabildiğiniz kadar çok sivil ölümüne neden olmaya çalıştığınızda bu, terörizmdir. Suriye ordusu bir şeyler yapmak zorunda olduğu için, iki tarafında gerçekten de suçlu olacağı bir durum yaratıyor bu.

Evet, belki hava kuvvetlerini kullanmak yerine daha fazla Suriye askerini kaybetmek pahasına ev ev savaşabilirler… Bu, oradaki herkesin yapması gereken bir çağrı. Fakat bana göre ilk eleştiri, bu alanlara yerleşen Özgür Suriye Ordusu’na yapılmalı.

medyaşafak