"Suriyeli İsyancılar Bölgesel Şiddeti Kışkırtıyor"

"Suriyeli İsyancılar Bölgesel Şiddeti Kışkırtıyor"
"Ve bir gerçek ki, o CIA, MI6 ve Mossad dahil olmak üzere farklı istihbarat teşkilatları ile çok can alıcı ilişkilere sahipti, bunlar onu yönlendiriyor bile olabilirdi, bunun için herhangi bir bilgi ifşa etmeden tasfiye edilmesi emredilmiş olabilir."
Suriyeli isyancılar bölgesel şiddeti kışkırtıyor

 

Press TV’ye konuşan bir analist Lübnan’daki ölümcül bombalı saldırının sorumlusu krizdeki bölgeyi karıştırmak isteyen zararlı unsurlardır, dedi.

Yorum,  Lübnan direniş hareketi Hizbullah’ın, en az sekiz kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı, başkentteki ölümcül bombalı araba saldırısını kınamasının ardından geldi.

Hizbullah, Lübnan halkını birlik olmaya ve Cuma günü gerçekleşen patlamayı soruşturmaya da teşvik etti. Suriye hükümeti de bir bildiri yayımlayarak terörist saldırıyı kınadı ve “korkakça” olarak tanımladı.

Lübnan İç güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Şefi Tuğgeneral Visam el Hasan’ın patlamada ölenlerin arasında olduğu haber veriliyor. Visam el Hasan yakın zaman evvel Lübnan’daki bir İsrail casus hücresini açığa çıkarmıştı.

Bu, 2008’den bu yana Beyrut’ta gerçekleşen ilk büyük bombalı saldırıydı. Hiçbir grup saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati hükümetin failleri bulmaya çalıştığını ve cezalandırılacaklarını söyledi.

Press TV meseleyi derinlemesine tartışmak için Orta Doğu Çalışma ve Halkla İlişkiler Merkezi’nden Müfid Cabir ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Müfid Cabir, Tuğgeneral Visam el Hasan’ın öldürülmesinin ardındaki motive edici sebep ne olabilir? Bazıları onun öldürülmesiyle Lübnan’ın güvenlik ve istikrarının hedeflendiği yönünde spekülasyon yapıyorlar.

Cabir: Biliyorsunuz, General Hasan önde gelen bir istihbarat figürüydü ve farklı istihbarat teşkilatlarıyla ilişkisi vardı. Ben muhtemelen onun rolünün sona erdiğini ve gerçekten Refik Hariri suikastıyla ilgili endişe verici birçok bilgiye sahip olduğunu kabul ediyorum. Bu noktada, o Refik Hariri suikastına katılmış olmakla bile suçlanıyordu. 

Öyleyse bu, diğer faktörler kadar, Lübnan’daki birçok farklı operasyonda yer alan başlıca kişi olarak onu böylesi bir operasyonun hedefi yapmaya sebep olabilir.

Press TV: Biraz daha açabilirseniz… Onun rolü sona erdirildi ve farklı istihbarat teşkilatlarıyla ilişkisi vardı, dediniz, bunu bizim için biraz daha açabilir misiniz?

Cabir: Evet, Visam el Hasan 2005’ten şu ana kadar muhtemelen Hizbullah’ı suçlayan birçok operasyona katıldı ve Lübnan içindeki birçok farklı operasyonda yer aldı.
Lübnanlı önde gelen şahsiyetlere yönelik birçok suikast oldu. Bu suikastların soruşturmaları bir neticeye ulaşmadı. Kimisi Suriye hükümetini sorumlu tuttu, ama diğerleri, 8 Mart grubu gibi, Lübnan içindeki güvenlik yetkililerini suçladı.

(Bunları) Visam el Hasan koordine etmiş olabilirdi, bunu kesindir anlamında söylemiyorum ama bu Visam el Hasan’a yönelik suçlamalardan birisidir ve bir gerçek ki, o CIA, MI6 ve Mossad dahil olmak üzere farklı istihbarat teşkilatları ile çok can alıcı ilişkilere sahipti, bunlar onu yönlendiriyor bile olabilirdi, bunun için herhangi bir bilgi ifşa etmeden tasfiye edilmesi emredilmiş olabilir.

Press TV: Bu olanların Birleşmiş Milletler Suriye elçisi Lakhdar Brahimi’nin Şam’da ateşkes için bastırmasıyla bir ilişkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Cabir: Bu olay, onlar ateşkesi sağlamayı değil, düzenli bir şekilde durumu destabilize etmeyi denediklerinden ve Lübnan’daki Suriye karşıtı şahıslar içinde önde gelen birisi öldürüldüğünden, hiçbir delil göstermeden Suriye hükümetini saldırıların arkasında olmakla suçlamak için çok iyi olabilecek.

Suikast olduğundan beri 14 Mart grubunun önde gelenlerinin destekçileri protestolar tertiplediler. Bu, Lübnan’daki durumu karıştırmak için iyi bir (fırsat) olabilecektir ki, bu da sonuçta Suriye’deki ateşkesi etkileyecektir.

Şimdi gerçekleşen suikastta onlar hiçbir delil olmaksızın Suriye hükümetini suçladılar; bu da Lübnan ve Suriye’nin her ikisinin de karıştırılması bütüncül planının içinde yol alan bir harekettir.

Press TV: Bundan açıkça menfaati olduğu görünen İsrail’i anamaz mıyız, bu konuda hemfikir misiniz? Biliyoruz ki, diğer suikastları onlar gerçekleştirdi. Sizce onların rolü nedir?

Cabir: Birçok farklı ihtimal var. Batılı istihbarat teşkilatları olabilir. İsrail olabilir. Şu ana kadar durum çok açık değil.

Ama şurası kesin ki, El Kaide bunu istihbarat teşkilatları lehine yapmış olsun veya olmasın yahut istihbarat örgütleri bu suikastı doğrudan gerçekleştirsin, kesin olan bunlar Visam el Hasan’ın 2005 yılından beri Lübnan içinde istihbarat ajanslarının faaliyetleriyle ve şu ana kadar Suriye içinde gerçekleştirdikleri, Visam el Hasan’ın da mükemmel biçimde haberdar olduğu operasyonlara ilgili bütün bilgileri ifşa etmemesinde menfaat sahibidirler.

medyaşafak