Ayetullah Nemr: “Naif’in Ölümüne Sevindik; İnşallah Geri Kalanlarının Ömrü de Sona Erer!"

Ayetullah Nemr: “Naif’in Ölümüne Sevindik; İnşallah Geri Kalanlarının Ömrü de Sona Erer!"
“Naif’in ölümüne niçin sevinmeyelim? Çocuklarımızı öldüren birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Çocuklarımızı zindana atan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Hayatlarımıza korku salan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Allah’a hamd ediyorum. İnşallah geri kalanlarının ömrü de sona erer. Bilhassa Âl-i Suud’un ve Âl-i Halife’nin.”
Şeyh Nemr: “Naif’in Ölümüne Sevindik; İnşallah Geri Kalanlarının Ömrü de Sona Erer! / Kuveyt Savaşında Saddam’dan Kaçan Âl-i Suud İran’a Karşı Durmaktan Dem Vuruyor!
 


“Naif’in ölümüne niçin sevinmeyelim? Çocuklarımızı öldüren birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Çocuklarımızı zindana atan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Hayatlarımıza korku salan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Allah’a hamd ediyorum. İnşallah geri kalanlarının ömrü de sona erer. Bilhassa Âl-i Suud’un ve Âl-i Halife’nin.”

El Avamiye Cuma İmamı Şeyh Nemr Bâkır El Nemr’in suikasta uğradığı ve tutuklandığı haberi Suudi Arabistan’ın petrol bölgesi olan El Şarkiye’de halk mitinglerine sebep oldu. Yerel kaynaklar, cesur âlim Şeyh El Nemr’in tutuklanmasının nedenini Veliaht Naif’in ölümü üzerine yaptığı konuşmaya bağlıyor. Şeyh El Nemr bu konuşmasında Âl-i Suud’u cesurca eleştirmiş ve Suudi rejiminin meşruiyetini sorgulamıştı.

Raja Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Şeyh El Nemr, El Avamiye’deki Şii cemaate hitaben yaptığı konuşmasında Suudi Arabistan’ın nüfuzlu veliahdı Naif’in ölümüne değinmiş ve şöyle demişti: “Bunlar (Âl-i Suud) aslında bir hiçtir ama birkaç günlüğüne gücü ve yönetimi ellerinde tutuyorlar. Naif’in emrindeki askerler şimdi neredeler? Ölüm meleğini ondan uzaklaştırabilirler mi? İstihbaratçıları nerede? Emrindeki komutanlar nerede? Ölüm meleğinin önünü alabilirler mi? Haşereler bedenini yediler ve cehennem azabı kabrine nazil oldu.”

Konuşmasının devamında Suudi Arabistan Kralı Abdullah’a seslenen Şeyh El Nemr şöyle dedi: “Ne zamana kadar kralsın sen? Emekli olmak istemeyen kralın ölüm meleğinin canını alması gerekir. Naif de emekli olmak istemiyordu…”

İmam Hüseyin’in (a.s) “Kan dökücü cennete girmez” hadisini nakleden El Avamiye Cuma İmamı sözlerini şöyle sürdürdü: “Naif cennete gidecek mi? Asla! ‘Ölülerin arkasından konuşmayın’ diyorlar.  Ne diyorsunuz siz; ahmak mısınız? Kuran okumaz mısınız? Kuran’ın, Allah’a hamd olsun ki kâfirler cehenneme gittiler ve müminler sevindiler, buyurduğunu okumuyor musunuz?”

Naif’in ölümünden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şeyh El Nemr, “Naif’in ölümüne niçin sevinmeyelim? Çocuklarımızı öldüren birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Çocuklarımızı zindana atan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Hayatlarımıza korku salan birinin ölümüne sevinmeyelim mi? Allah’a hamd ediyorum. İnşallah geri kalanlarının ömrü de sona erer. Bilhassa Âl-i Suud’un ve Âl-i Halife’nin. Naif, ‘Abdülaziz’in evlatları Allah’ın yeryüzünün hâkimidirler,’ diyordu. Bırakalım da Allah’ın yerinin altında da hükümranlık etsinler. Kabirde hüküm sürsünler” diye konuştu.

El Nemr konuşmasında Âl-i Suud’u hedef alarak şöyle devam etti: “Âl-i Suud kimdir? İşe yaramaz bir rejim, tağut rejimi. Bahreyn’deki akrabalarımızı öldürüyor. Gerçekten yüreklilerse gitsinler Filistin’i İsrail’in pençesinden kurtarsınlar. Yarım milyon Bahreynli’nin karşısında durmasınlar!”

Suudi Arabistan’ın İran tavrını da eleştiren Şeyh El Nemr şöyle dedi: “Âl-i Suud, ‘Biz Ehlisünnetin İran’a karşı koyacak aslanlarıyız,’ diyor. Gülünç! Siz mi İran’a karşı koyacaksınız? Saddam Kuveyt’i işgal ettiğinde hepiniz kaçtınız da sizi savunması için Amerika’yı çağırdınız. Saddam o zaman İran’a karşı koyamadı. Şimdiki İran ise çok daha farklı!”

Suudi Arabistanlı yerel kaynaklar, Şeyh El Nemr’in bu ateşli konuşmasını Suudi güvenlik güçlerinin düzenlediği suikastın başlıca sebebi olduğunu belirtiyor. Tutuklanmasından bir gün sonra Şeyh El Nemr’i bir otomobilin arka koltuğunda kanlar içinde uzanırken gösteren fotoğraflar yayınlandı.

Şeyh El Nemr’in tutuklandığını açıklayan Suudi Arabistan Devlet Bakanlığı sözcüsü, güvenlik güçleri tarafından Şeyh El Nemr’i taşıyan araca ateş açıldığını ve bu sırada Şeyh’in ayağından yaralandığını söyledi. Bu haberin yayınlanmasının ardından Arabistan’ın doğusunda halk sokaklara dökülmüştü. Gelen haberlerde, düzenlenen mitinglerde şu ana kadar on kişiden fazla ölü ve yaralı olduğu kaydediliyor. Ölenlerden ikisinin kimliği belli: Ekber Hasan El Şahuri ve Muhammed Rıza El Filfil. Suud Ordusu aşırı güç kullanarak Doğu Arabistan’daki gösterileri bastırmaya çalışsa da halk hâlâ sokaklarda güvenlik güçlerine karşı direniyor. Şeyh El Nemr 2004 ve 2006 yıllarında Suudi yönetimi tarafından tutuklanmıştı.

Nehreynnet, Brüksel’deki diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberinde şöyle yazdı: “Şeyh El Nemr’in tutuklanması, Suudi Arabistan’a ve Batı’ya pahalıya patlayacak. Bilhassa Suudi rejimi, hükümeti eleştiren ateşli konuşmasından dolayı Şeyh El Nemr’i işkence altında ortadan kaldırma niyetindeyse durum daha da vahim bir hal alır. Suudi Arabistan veliahdı Washington’un onayıyla muhalif Şii âlimi esir aldı.”

Öte yandan Lübnan Hizbullah’ı bir bildiri yayınlayarak Şeyh El Nemr’i tutuklamasından ve El Avamiye ve El Katif’de devrimci halka karşı Arabistan güvenlik güçlerince güç kullanılmasından dolayı Riyad hükümetini kınadı.

Bahreyn El Vifak Partisi merkezinden yapılan yazılı açıklamada da Şeyh El Nemr’in serbest bırakılması istendi. Açıklamada ayrıca miting sırasında şehid olan iki gencin ailesine başsağlığı dilendi. El Vifak, barışçıl faaliyetlerin ve diyaloğun tek çözüm yolu olduğunun altını çizdi.

Şu ana kadar Şeyh El Nemr’in sağlığıyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Bazı kaynaklar Şeyh El Nemr’in Riyad’a götürüldüğünü haberi veriyor. Şeyh El Nemr’in tutuklandığı haberinin yayınlanmasının ardından Arabistan’ın en önemli petrol kaynaklarına sahip bölgesi olan El Şarkiye’de halk sokağa döküldü; öyle ki durumu kontrol altına alabilmek için Ulusal Muhafız Birliği Başkanı bizzat bölgeye gitmek zorunda kaldı.

medyaşafak