"Suudi Monarşisi Sünni Müslüman Nüfusu Boyunduruk Altına Almaya Çalışıyor"

"Suudi Monarşisi Sünni Müslüman Nüfusu Boyunduruk Altına Almaya Çalışıyor"
"Bu sadece Şeyh Nemr en-Nemr’ın tutuklanmasıyla ilgili bir şey değil, Suudi Arabistan’da yaşayan herkesin karşı karşıya kaldığı bir baskı bu. İster Şii ister Sünni olun fark etmez çünkü Suudi Arabistan ülkenin bütün ekonomik, siyasi, sosyal ve dini kaynaklarını elinde tutan bir azınlık tarafından yönetiliyor."
Suudi Monarşisi Sünni Müslüman Nüfusu Boyunduruk Altına Almaya Çalışıyor


Petrol zengini Katif bölgesinde sokaklara çıkan onbinlerce Suudi Arabistanlı protestocu, Suudi rejimine karşı düzenledikleri gösterilerde rejimin devrilmesini talep eden sloganlar attı. Kitlesel gösteri, Suudi emniyet güçlerinin bölgede en az üç kişiyi öldürmesinden sonra meydana geldi.


Petrol zengini bölge önden gelen Şii din adamının tutuklanması ve zorla güvenlik güçleri karargâhına götürülmesinden sonra patlak verdi. Şeyh Nemr en Nemr, arabasına düzenlenen bir saldırı sırasında yaralanmış, ardından da Suudi güçleri tarafından tutuklanmıştı. Doğu bölgesi eyaletleri geçtiğimiz yıldan beri rejim karşıtı protestoların merkezi haline gelmişti. Göstericiler, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve sosyal adaletin gerçekleştirilmesini istiyor.

Press TV, konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak amacıyla merkezi Washington’da bulunun Fars Körfezi Enstitüsü Direktörü Ali el-Ahmed ile görüştü. Aşağıda röportajın tam metnini bulacaksınız.


Press TV: Binlerce insanın yeniden sokaklara çıkmaya başladığını görüyoruz, ancak rejimin insanlara karşı ölümcül baskısına ilişkin hiçbir şey yapılmıyor.

El Ahmed: Bu sadece Şeyh Nemr en-Nemr’ın tutuklanmasıyla ilgili bir şey değil, Suudi Arabistan’da yaşayan herkesin karşı karşıya kaldığı bir baskı bu. İster Şii ister Sünni olun fark etmez çünkü Suudi Arabistan ülkenin bütün ekonomik, siyasi, sosyal ve dini kaynaklarını elinde tutan bir azınlık tarafından yönetiliyor.

Çünkü bu ülkenin insanları ayaklanıyor ve bu ayaklanma hızla ülkenin dört bir tarafına yayılıyor. Geçtiğimiz hafta Riyad’da bir protestoya tanık olduk ve bu nedenle Suudi Arabistan yönetimi Katif’te çatışmaları tırmandırmak istiyor. Zira kafalarında şöyle bir düşünce var: Şayet bir Şii öldürürsek bu, 10 Sünni’nin korkmasını sağlar.

Böyle yaparak ekonomik ve siyasi olarak halkı mahrum bırakmalarına karşı çok yakında ayaklanacak olan Sünni nüfusu kontrol altında tutmaya çalışıyorlar.  

Press TV: Sayın Ahmed, daha dikkat çekici olan bir başka şey, gösterilerin bir yıldan fazla süredir devam ettiği. Bu aralar gösterilere katılan insan sayısı 30 bine yükselmiş durumda. Bu ne anlama geliyor? Örneğin rejim, gösterilere yönelik baskıları hafiflettiğinde bu gösterilerin yurdun her yanına yayılacağını mı gösteriyor? Protesto gösterilerine katılan insan sayısı bu ülkeye değişim getirebilmeyi sağlayacak miktarda mı?

Al-Ahmed: İnsanlar Suudi Arabistan’da sokaklara çıkarak aslında tarih yazıyorlar. Devletin kendi insanlarını öldürmesi karşısında uluslararası kınamanın olmaması çok yanlış bir tutumdur. Dünya enerjisi açısından çok önemli enerji yataklarına sahip olan bölgede maalesef dünya medyası hiçbir şekilde gösterilerle ilgili görüntü geçmemektedir. Bu bir şekilde patlak verecek ve olaylar ülkenin dört yanına yayılacak. Daha önce gördüğümüz olayların tekrarını bu ülkede göreceğiz. Bütün dünya olan biten karşısında şaşkına dönecek.

Benzer olaylar olduğunda herkes şaşıracak ancak bazı insanlar özellikle de ABD, protesto hareketleri zafer elde ettikten sonra onlara yardım etmeye çalışacak. Ancak şunu söylemeliyim ki diğer yandan siz Suudi yönetimini desteklemekteydiniz. Suudi rejimi yıkıldıktan birkaç ay sonra bizden bunu duyacaksınız.


medyaşafak