"İsrailliler Şokta ve Utanç İçinde / Gazze Yeni Bir Zafer Yazmaya Hazırlanıyor"

"İsrailliler Şokta ve Utanç İçinde / Gazze Yeni Bir Zafer Yazmaya Hazırlanıyor"
"İyi haber alan kaynaklara göre, kara harekatı olması durumunda, direniş düşmanı çabucak çekip ezici bir şekilde yenecek ve elit kuvvetlerini hesaplanmayan ve tahmin edilmeyen bir yolla utanç içinde bırakacak çeşitli tuzaklar hazırladı."

İsrailliler şokta ve utanç içinde ve Gazze zaferin bir diğer dersini yazdırmaya hazırlanıyor

Dr. İbrahim Musevi

El Menar 


Gazze Şeridi'ne karşı şimdiye kadar devam eden İsrail saldırısı, bir zamanlar “yenilmez ordu” olarak isimlendirilenin hesaplarının, planlarının ve hazırlıklarının ne kadar kırılgan ve yanlış olduğunu ispatladı.

İşgal güçleri,  mukavemet güçlerinin katlandıkları bütün kötü koşullara ve sınırlamalara rağmen, direniş hareketleriyle girdikleri doğrudan çatışmalarda, geçmişte bir kısmı teorik olarak bile düşünülemeyen şu noktaları ispatladı ve ispatlamayı da sürdürüyor:

İlk olarak, İsrail işgali, havadan, denizden ve karadan şiddeti artarak devam eden bombalamanın dört gününden sonra Filistin direnişinin ateşini, özellikle şimdi Tel Aviv, Kudüs ve işgal edilmiş Filistin bölgelerindeki diğer birçok şehrin, kasabanın ve yerleşimin üzerine düşmeye devam eden uzun menzilli füzeleri susturmaktan aciz kaldı. Bu, ağır bir darbe ve askeri ve istihbari zeminin her ikisinde de ezici bir başarısızlık olarak kabul edilir. Bunun sonucu olarak, ilk aşamada; askeri liderler ev ödevlerini gereği gibi yapmadı ve bunu gerçekten yaptıklarından emin olmadan evvel Filistin cephaneliğini yok ederek, başarılarını ilan etmekte acele ettiler. İkinci aşamada, bu stratejik başarısızlık cehaletin ve istihbarat teşkilatlarındaki kesin bilgi yokluğunun muazzam derecesini yansıttı.

İkincisi, direniş kuvvetleri savaş alanındaki adımlarını yönetmede yeterlilik, hazırlık ve etkinliklerini ispatladıkları gibi, olgunluk, dirayet ve rehberliğin ileri bir derecesini de ortaya koydular; farklı direniş gruplarının birleşik bir operasyon odası hazırlama ve düşmanla askeri çatışmalarını ve operasyonlarını koordine etme konusundaki açıklama, Filistinlilerin olgunluğunu göstermek için yeterli bir mesajdır ve ciddiyetlerinin farkında olunması düşmana ve bütün dünyaya savaş cephesindeki birleşik gayretleri hakkında çok güçlü bir mesaj göndermelerine ihtiyaç duyar.

Daha önemlisi, İsrail güvenlik ve askeri teşkilatlarının sıkı gözetimi altındayken ve Gazze'nin tamamı kuşatılmışken direniş kuvvetleri için bu umulmadık askeri ve istihbari gücü oluşturmak büyük başarı olarak değerlendirilebilir. Filistin direnişi füze kapasitesiyle düşmana sürpriz yaşattı, sadece İsrailli liderleri gerçek bir şoka sokan füzelerin menziliyle ve ulaşabildiği yerlerle değil, bundan ayrı olarak, direnişin askeri haritasında sahip olduğu stratejik yapılar ve askeri yerleşimler hakkındaki kesin bilgiler sebebiyle de böyle oldu.

Eğer düşman saldırının başından beri tehdit ettiği gibi Gazze'ye karşı bir kara harekâtı başlatmaya karar verirse, direniş kuvvetleri düşmana hala birçok sürpriz yaşatacak. İyi haber alan kaynaklara göre, direniş düşmanı çabucak çekip ezici bir şekilde yenecek ve elit kuvvetlerini hesaplanmayan ve tahmin edilmeyen bir yolla utanç içinde bırakacak çeşitli tuzaklar hazırladı.

Doğrusu, direniş, cesaretini en iyi şekilde ortaya koyabileceği ve saldırılarını ve komplolarını bozabilecek stratejik planlarının boyutunu düşmana gösterebileceği bir cephe olduğundan, direniş savaşçıları bir kara harekâtına daha arzuludur.

Bir kara harekâtı olup olmayacağı beklenip görülecek bir durumdur, ama çok aşikâr ki, düşman kendisini askerlerini yutabilecek Gazze batağına sürükledi. İsrailliler birçok tarafa müdahale ve aracılık etmeleri ve kendilerini çıktıkları bu ağacın yüksek dallarından indirmek üzere diplomatik çaba göstermeleri için mesajlar göndermek yoluyla bir çıkış yolu bulmaya çalışıyorlar. Bu arada, direniş güçleri düşmana onun ardı arkası kesilmeyen suçlarının diğer bir bölümüne geçmelerine yardım etmek için acele etmiyorlar. Onlar doğru zaman ve yerde ne yapılacağını biliyorlar ve bu zamanın zaten dikili olan zafer ve özgürlük abidesine yeni bir blok getirecek politik ve diplomatik kazanç sağlayacağından emin olacaklar.

medyaşafak.com