Aktivist: İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’de Durum Çok Çok Ciddi

Aktivist: İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’de Durum Çok Çok Ciddi
Bir politik aktivist Press TV’ye, İsrail rejimi savunmasız sivillere karşı saldırılar düzenledikleri için Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler şimdi “çok çok ciddi” şartlar altındalar, dedi.

Aktivist: İsrail saldırıları altındaki Gazze'de durum çok çok ciddi
 


Bir politik aktivist Press TV'ye, İsrail rejimi savunmasız sivillere karşı saldırılar düzenledikleri için Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler şimdi “çok çok ciddi” şartlar altındalar, dedi.

İsrail rejimi Gazze Şeridi'ne karşı bir dizi hava saldırısı düzenledi.  Saldırıda şimdiye kadar en az 91 Filistinli öldürüldü.

Press TV, Gazze'den bir aktivist ve film yapımcısı Harry Fear ile İsrail'in Gazze'ye saldırısını derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Fear Londra'dan yazar ve politik analist Carol Gould ve NewYork'taki Uluslararası Eylem Merkezi'nden Sara Flounder'a eşlik ediyor.

Aşağıdaki metin Fear ile yapılan bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Bir film yapımcısı olarak, bir aktivist olarak demiyorum, açıkçası siz yaşananlara şahit oluyorsunuz. Bu program için bunları detaylandıramaz ve bize Gazze Şeridi'nde neler oluyor anlatamaz mısınız?

Fear: Gazze Şeridi'nde olanları Filistinliler bir katliam olarak isimlendiriyorlar. Hamile kadınların, yaşlı erkeklerin ve çocukların öldürülüşünü görüyoruz.

Gazze'deki durum çok çok ciddi, Gazze'nin her tarafı İsrail hava saldırılarına veya deniz bombardımanına maruz kalıyor. Sınırlara yığılı tanklar görüyoruz.

Gazze'de, Washington D.C.'nin alanı kadar küçük bir bölgede yaşayan 1,5 -1,7 milyon insanın Üçüncü Dünya'nın en savunmasız halkı olduklarını unutmamak zorundayız.  Bu son saatlerde ve günlerde Gazze halkını etkileyen kayıtsız ve orantısız bir şiddetin gerçekten kullanıldığını görüyoruz.

Press TV: Son seferinde, Dökme Kurşun Operasyonu'nda birçoğu sivil 1400 Filistinli öldü, kadınları ve çocukları anmıyorum bile… Filistinliler terk edildiklerini hissettiler. Savaşın devam ettiği, haberlerin geldiği o zamanları çok iyi hatırlıyorum.

Bu sefer küçük bir fark var; Gazze'ye gelen bir Mısır başbakanı var; Tunus başbakanı; yine Ban Ki-moon'un sözcüsünden gelen onun Gazze'yi ziyaret edeceğine dair haberler mevcut; Mısır'dan oraya tekrar gidecek delegasyondan bahsetmiyorum bile.

Bu sefer Filistinliler ruhlarında yükselen bir umut içindeler… Öyle ki, kendilerini terk edilmiş hissetmiyorlar. Bu doğru mu?

Fear: Bu kesinlikle doğru. Sadece Tunus'u görüyor değiliz, sizin de söylediğiniz gibi Ban Ki-moon'un da gelişi gibi, İran dışişleri bakanı da gelecek, Gazze halkına Uluslararası ve yerel destek var. Açıkçası çok baskın bir Mısırlı görüyoruz; uluslararası desteği görüyoruz, isterseniz, Filistin halkının bugünlerdeki üzüntüsüne bir yakınlık var, diyebiliriz.

Aynı zamanda, çok enteresan bir gelişme görüyoruz, bu Bulut Sütunu Operasyonu ile Dökme Kurşun Operasyonu arasındaki farklılıktır. Bu sefer Filistinliler on yıllar sonra gerçekten ilk kez kendi savunma kuvvetlerine sahip olduklarını düşündüklerini söylüyorlar, İsrail saldırganlığına karşı savaşan bazı kuvvetleri olduğunu hissediyorlar, Filistinli insanlardan bunları duyuyoruz.

İsrail saldırılarıyla, bu füzelerle ve diğerleriyle ilgili olarak burada,  Gazze halkından herkimle konuştuysam, “İsrail'in geri püskürtülüyor olduğunu ve İsrail saldırılarına karşı bu misillemeler yoluyla korunuyor olduğumuzu düşünüyoruz”, deyişlerini duyuyoruz.

Press TV: Bu haber verilmeyen bir meseledir, başlıca Batılı televizyon istasyonları bu durumu açıklamadı… Ve şu bir hakikattir ki, hikâyenin iki yüzünü göstermiyorlar.

Örneğin, sizin ilk elden çok iyi gördüğünüz gibi, bir buçuk milyon Filistinlinin yaşam şartlarının nasıl boğuluyor olduğunu unutamayız ve Gazze Şeridi'nin titiz bir şekilde kontrolü yoluyla İsrail beşinci yıldan altıncı yıla giren bir ambargoyu uyguladı. Bunlar haber verilmeyen şeylerden bazılarıydı.

Muhtemelen bildiğiniz, boğulan bu Filistinlilere olanları bu bağlama yerleştirmek gerekiyor ve demokratik yollarla seçilmiş Hamas hükümetine yönetmesi için izin verilmiyor bile. Bu Filistinlilerin Hamas'ın arkasında durmasının sebebi değil midir?

Fear: Evet. 2006'da Hamas demokratik yollarla seçiliyordu ve öyle ki, Hamas burada çok geniş bir nüfuza sahipti. Filistinliler bu yetkinin altı yaşında olduğunu görseler bile, o hala meşruiyete ve ehemmiyete sahiptir.

Çabucak bir şey eklememe izin verin, misafirleriniz konuşuyorlarken, ben sizinle konuşuyorken Gazze şehrinin merkezine dört hava saldırısı gerçekleşti.

Sizin de söylediğiniz gibi bu hava saldırıları bu bağlamda gerçekleşiyor, Gazze'nin kuşatılması politikası ekonomiyi ağır bir biçimde etkiledi, bunun boğucu etkileri şöyledir; genç işsiz oranı %75 ve yetişkin işsiz oranı %50'dir, halkın %60'tan fazlası hayatta kalabilmek için yardım kuruluşlarından yiyecek almaktadır.

Bu, İsrail tarafından Gazze halkına dayatılan ortaçağa özgü kolektif cezalandırma olan kuşatmanın neden olduğu durumun arka planıdır.

Press TV: Bir aktivist ve film yapımcısı olarak Gazze'de bulunduğunuzdan bir mesaj göndermek ister misiniz?

Fear: İnsanlara göndermek istediğim mesaj çok açıktır, daha evvel söylediğim gibi büyük kısmı savunmasız olan buradaki Üçüncü Dünya halkının maruz bırakıldığı İsrail şiddetinin çılgınlığına şahit olabilen her bir kişi insan olarak Gazze halkına karşı bazı açılardan sorumludur.

Herkes demokratik yollarla seçilmiş temsilcileriyle temasa geçip kendi hükümetleri üzerinde baskı yaparak onları İsrail hükümetine Gazze Şeridi'ne saldırıya son vermesi için baskı yapmaya zorlamalıdır

medyaşafak