Debka: Binlerce El-Kaide Militanı Türkiye Üzerinden Suriye’ye Geçti

Debka: Binlerce El-Kaide Militanı Türkiye Üzerinden Suriye’ye Geçti
İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi Suriye'ye geçiş yapan El-Kaide militanlarının güzergahları hakkında ilginç iddialar serdediyor. İşte o analiz:
Debka: Binlerce El-Kaide Militanı Türkiye Üzerinden Suriye’ye Geçti

\"El-Kaide’nin efsanevi lideri Usame bin Ladin’in ABD özel kuvvetleri eliyle öldürülmesinin birinci yıldönümünde cihat taraftarı hareketler Arap dünyasında ve Afrika’da operasyonlarla geri dönüş yapıyorlar. Debkafiles’ın terörizmle mücadele kaynaklarının bildirdiğine göre, geçtiğimiz 24 saatte Şam ve İdlib şehirlerinde meydana gelen bombalama olayları faal elemanları son iki haftada Suriye’ye geçen Irak El-Kaide’sinin işiydi.

Washington, Maliki’nin teröristlerin çekilişinden ve Suriye sınırını geçmelerinden memnun olduğunu gördüğünden, ondan ülke dışına olan akışı durdurmasını istemedi. El-Kaide ile mücadele eden Batılı servislerden bilgi alan kaynaklarımız çoğu Kuzeyden ülkeye giriş yapan binlerce El-Kaide militanının Esed rejimiyle mücadele için Suriye’ye geldiğini bildiriyor. Birçok patlayıcı ile iyi silahlanmış bir şekilde geliyorlar. Aralarında yüzlerce Suudi Arabistanlı, Mısırlı, Lübnanlı, Filistinli, Iraklı ve Sudanlı var.

Ülkeye girer girmez eğitim kampları Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içindeki Libyalı El-Kaide mensuplarına katılıyorlar. Orada, Suriye yönetimi altında olan coğrafya, Suriye ordusu, güvenlik birliklerinin yerleri konusunda bilgilendirilerek sınırı geçiyorlar ve özel rehberler eşliğinde hedef bölgelere ulaştırılıyorlar.

30 Nisan Pazar günü, Norveçli Tümgeneral Robert Hood’un BM Ateşkes denetçilerine ait küçük askeri birliğin yönetimini aldığı günün ertesinde, El-Kaide Şam ve güneydoğu şehri İdlib’te bir bombalama kampanyası başlattı.

Başkentte RPG’lerle Suriye merkez bankasını bombaladılar, şehir merkezinde bir polis devriye aracını pusuya düşürdüler ve Kudsiye bölgesine giden bir askeri konvoyun yolu üzerinde bir araba patlattılar. İki gün önce bir intihar saldırıcısı, Şam Zeynelabidin Camisinde kendini havaya uçurarak cemaatten en az 9 kişi öldürmüştü.

Bu eylemleri, Pazar günü İdlib kentinde şehirdeki güvenlik ve istihbarat merkezlerini hedef alan birçoğu güvenlik görevlilerinden oluşan 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırılar takip etti. Patlamaların etkisiyle bir komuta merkezi yıkıldı ve yüzlerce insan da yaralandı.

Suriye devlet başkanı Beşar Esed halen yönetiminin teröristlerin saldırılarına maruz kaldığını dile getiriyor ve bildirilen birçok ölüm haberi de onun askerleri ve polislerine ait. Ancak muhaliflere uyguladığı şiddet onun bu sözlerine karşı Batıyı sağırlaştırdı ve dünya yalnızca şiddetin durması konusunda onu adres gösteriyor.

Batı’nın El-Kaide ajanlarının Arap devrimlerindeki şiddetin sorumlusu olduğunu reddetmesi yeni bir şey değil. Libya’da da Kaddafi, yönetiminin yıkılmasının El-Kaide bağlantılı grupların ülkeyi ele geçirmesine ve silah dolu cephaneliklerini yönetmesine olanak sağlayacağı konusunda defalarca uyarılarda bulunmuştu.

Kaddafi devrileli yedi ay olmasına karşın, Washington, Londra ve Paris Tripoli’de istikrarlı bir yönetim kurulmasının imkânsızlığı konusuna gözlerini yummuş durumda, zira Libya’nın büyük kentlerini kontrolleri altında bulunduran El-Kaide’ye bağlı militanlar ve isyancı gruplar Kuzey Afrika’da şimdiye kadar görülmemiş büyüklükteki bir silah kaçakçılığı hattını yönetmekle meşguller.

Roketler, patlayıcılar ve her çeşit silah Mısır Sinası ve Gazze Şeridi de dâhil Ortadoğu, Kuzey Afrika’daki tüm El-Kaide bağlantılarına ulaştırılmaktadır.

Mali’nin büyük bir kısmını kontrolleri altında bulunduran El-Kaide’ye bağlı gruplar Cezayir yönetiminin istikrarını doğrudan tehdit etmekteler.

Debkafiles’ın terörle mücadele ve Washington kaynakları Suriye’nin de Libya ile aynı kaderi paylaşabileceği korkusunu aktarıyorlar. Suriye ordusundan uzaklaştırılan Suriyeli subaylar ve ajanlar Washington’a gelerek, yöneticilere ABD’nin Suriye’ye müdahaleye karşı olan siyasetini değiştirmesi yönünde baskı yapıyorlar. Bu kişiler ÖSO’nun El-Kaide’nin pençesine düşeceği yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Onlara göre bu uzun sürmeyecek, bu teröristler sadece Suriye’de karışıklıklar çıkarmakla kalmayacak aynı zamanda ülkeyi Türkiye, Lübnan, İsrail, Batı Şeria ve Ürdün’e karşı yapacakları sınır ötesi operasyonlar için bir üs haline getirecekler.

Onların yalvarışları Obama yönetimini hareket ettirmedi. Askeri kaynaklarımız, Amerika Suriye’ye müdahale etmekten imtina ettikçe, Fransa, Türkiye ve Arap devletlerinin de bekleyeceklerini çünkü yalnızca ABD’nin Suriye için yeterli olacak ölçüde ortak hava saldırıları ve ortak yönetimli birlikler kurabilecek kapasiteye sahip olduğu yönünde açıklamalarda bulunuyorlar.

Suriye için bir harekete girişmeyerek, Batı ve Arap Birliği Esed’e halkını özgürce öldürme şansı vermekle kalmıyor aynı zamanda El-Kaide’ye Suriyeli isyancı gruplar içerisine sızması için açık kapı bırakıyor.\"

 

medyasafak