"4 Bin Militan Şam’a Saldırıyor: Hedeflenenler Arasında Azınlıklar ve Filistinliler de Var"

"4 Bin Militan Şam’a Saldırıyor: Hedeflenenler Arasında Azınlıklar ve Filistinliler de Var"
"Geçen haftadan bu yana Suriye’deki şiddetin yükselmesi git gide Suriye başkentini farklı eksenlerden kuşatma teşebbüsüne benziyor. Üç gün sonra, bu bir başarısızlık olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte, başkentin ve çevresinin bazı mahallelerinde patlayıcılar ve bombalamalar, bombalı araçlar onlarca kadının ve çocuğun canını acımasızca aldı."
4 bin militan Şam’a saldırıyor: Hedeflenenler arasında azınlıklar ve Filistinliler de var

El Menar
 


Geçen haftadan bu yana Suriye’deki şiddetin yükselmesi git gide Suriye başkentini farklı eksenlerden kuşatma teşebbüsüne benziyor. Üç gün sonra, bu bir başarısızlık olarak ortaya çıktı.

Bununla birlikte, başkentin ve çevresinin bazı mahallelerinde patlayıcılar ve bombalamalar, bombalı araçlar onlarca kadının ve çocuğun canını acımasızca aldı.

 “Kara Liste”deki militanlar

Bir haftadan daha az bir zamanda Birleşmiş Milletler Organizasyonu Suriyeli militanlara karşı onları “Kara Liste”ye dahil etme ve böylelikle, çatışmalarda çocukları kullanmak veya tehlikeye atmakla cezalandırma tehdidiyle sesini ikinci kez yükseltti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Elçisi’nin makamında iki aydır bulunan ilk Cezayirli kadın Bayan Leyla Zarruki Reuters’e, “Aldığımız bilgiye göre, muhalefet çocukları kullanıyor ve şiddet suçu işliyor ki, silahlı saldırılarda çocukları kullanmak yoluyla veya çocukların bulunduğu bölgelere saldırmak suretiyle olsun bu, onları her iki halde de etkiliyor” dedi. Zarruki çatışmaların devam ettiği ülkelerdeki çocukların durumu hakkındaki raporları Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na olduğu kadar Güvenlik Konseyi’ne de sunmakla sorumlu. Bayan Zarruki düzenli ordunun 2011’de yayımlanan ilk raporda kınandığını ama “Kara Liste”ye dahil edilmediğini de sözlerine ekledi.

Çocuklar ve Ayaklanma

Doğrusu, Suriye “ayaklanması”nda çocukların varlığı kesindir.

Çocukları gösterilerdeki etkileri sebebiyle fark ederiz, daha doğrusu, onlar katılımcıların büyük çoğunluğunu temsil ederler.

Bazı medya organları bu gibi gösterilerin organizatörlerinin çocuklara gösterilere katılmak veya flamaları kaldırmak için yaklaşık 500 Suriye Lirası (7 – 8 dolar) ödediklerini bildirdiler.

Dahası, bu çocukları militanların arasında silahları taşırken görebiliriz.

Bugünlerde, Arus el Cebel’de Pazartesi günü, Mezze 89’da geçen Salı ve El Zuhur mahallesinde geçen Çarşamba olduğu gibi, azınlıkların mahallelerini hedeflemek istediklerinde, militanlar tereddüt etmeden okulların önlerine bombalı arabalar yerleştirdiklerinden kurbanların büyük kısmını çocuklar oluşturuyorlar.

El Zuhur Mahallesi Kan İçinde, Yanmakta

Açıkçası, Salı – Çarşamba gecesi boyunca, Şam vilayetinde, tam olarak El Zuhur mahallesinde yerleştirilen bubi tuzaklı üç bombalı bir araba 15 sivili öldürdü, onlarcasını yaraladı. Siviller arasında kadınlar ve çocuklar olduğunu söylemeye gerek yok.

Lübnan gazetesi El Ahbar’a göre, bu bölge doğudaki El Guta ile El Mezze’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında yer alıyor ve geçen Haziran’da düzenli ordu tarafından kuşatıldığından beri oraya ardı ardına saldıran militanlar tarafından zapt edilmiş halde. Özgür Suriye Ordusunu barındıran mahallelere gelince, bunlar yakın zaman evvel radikal bir değişime şahit oldular.

Bütün bölgelere ve mahallelere benzer bir şekilde bunlar da yakın zaman evvel Özgür Suriye Ordusu için bir hedef oldular, aralarında Charkas Hıristiyanların bulunduğu Suriyeli azınlıklar tarafından iskân edilen Kudusiye’den ayrı olarak Dürzilerin olduğu El Golan bunlardandı.

Salı gecesi saldırının kurbanı olan El Zuhur Mahallesi Aleviler tarafından iskân ediliyor. Ayrıca, Salı- Çarşamba gecesi bir başka patlamaya da şahitlik etti ama bu patlama herhangi bir yaralanma ile neticelenmedi.

Savaşın Merkezindeki Güneydoğu Filistinli Kampları

Salı-Çarşamba gecesi El Yermuk Kampı’nda meydana gelen üçüncü patlamaya gelince, burası RPG bombalarıyla bombalanıyordu. Filistin isimli olup birincisinin yanında yer alan diğer Filistinli kampında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile militanlar arasındaki çatışma bütün gece devam etti. Suriye belgelerine göre militanlar bu Çarşamba on Filistinliyi öldürdüler.

Buna karşılık, düzenli ordu kampın yakınlarındaki Beyt Şam bölgesini bombaladı ve Özgür Suriye Ordusu’nun on Suriyeli üyesini öldürüp otuzunu yaraladı. Güneyde de, düzenli ordu Özgür Suriye Ordusu’nun mahallerini bombaladı. Bundan dolayı, öldürülen militanların grubuyla şiddetli çatışmalar patlak verdi.

Kuzeydoğu’ya kadar Şam’daki çatışmaların kalesi

Bölgede Filistin kamplarının kuşatıldığı güneydoğuya ilaveten, Özgür Suriye Ordusu’nun saldırılarının yoğunlaştığı yer Şam’ın kuzeydoğusudur. Çatışmalar militanlar tarafından yeniden işgal edilen Duma boyunca konumlanıyor.

Arap basınına göre bu sabah Kafar Susa’da  “Şam Merkez” olarak bilinen ticaret merkezinin yanında üç bomba patladı, ama yaralanan olmadı.

 “Essadullah”, kelimenin tam anlamıyla “Allah’ın Aslanları”, “Ahrar Huran” tugayı (Huran’ın Hürleri) ile bağlantılı bir gruptur, saldırıyı, Başbakan’ın evini vurmayı başaramayan bir saldırı olarak kabullendi, ama bu Cumhurbaşkanlığı Sarayı binalarını olduğu kadar askeri havaalanının da vurulabilirliğini işaret etti.

Arap basını 3 kişiyi öldüren ve diğer yedisini yaralayan, Mezze 86 mahallesine karşı dört bombalı saldırının 24 saatten daha az bir zamanda gerçekleşen ikinci saldırı olduğuna dikkat çekti.

Yanlış Bilgilendirme veya Kararlaştırılmış Kehanet… El Arabiya

Kuzeydoğu’ya karşı bu kampanyaya Suudi kanalı El Arabiya tarafından başlatılan medya kampanyası eşlik ediyor.

Nereden kaynaklandığı gösterilmeyen, gökyüzüne monte edilen kara dumanı biz göremeyeceğimizden, Suriye resmi televizyon kanalı El İhbariye haberin aksini ispatladı. Şurası kayda değerdir ki, Suudi kanal haberi Ahrar Hurran milislerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Askeri Havaalanını vurmak için Mezze 86’ya karşı saldırıyı kabul ettikleri açıklamayla neredeyse aynıdır ama o, saldırının Mezze’de yer alan Başbakan’ın evini vurmadığına dikkat çekti.

Sonuncusuna göre, sabahleyin gerçekleştirilen üç saldırı çok önemli üç resmi binayı hedefliyordu. Bunlar sırasıyla, Mezze’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Askeri Havaalanı ve İstihbarat Merkezi’ydi. Toile ağından alınan video ve resimlerle birlikte kanal (El Arabiya) saldırıları üstlenen Dera’nın milis müfrezesinden sahneler de yayımladı.

Her taraftan Şam’a saldırı

Olan bitenin ne olduğunu açıklayan Suriyeli El Vatan gazetesi, bir güvenlik kaynağının Güvenlik Kuvvetleri’nin 4 bin kişi tarafından Suriye’nin başkentine karşı başlatılan bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını açıkladığından bahsetti.

Gazete, “Silahlı gruplar Kfer Susa, El Yermuk Kamp, Tadamon ve Cubar gibi farklı yönlerden Harasta’ya ulaşıp Şam’ın mahallelerinden bir kısmını kontrol altına almayı denediler” diye yazdı.

Bu kaynağa göre,  her grup 100 veya 150 milisten oluşuyordu. Geçen Salı, Suriye ordusu 120 militan öldürdü.

Seri cinayetler devam ediyor

Bu arada, kamu sektörü yetkililerinin veya rejim yetkililerinin seri şekilde öldürülmesi olağan tempoda ilerledi. Geçen Çarşamba, kurban Şam’daki Barzi Konutları’ndaki evinin yakınına bırakılan bir arabada patlayan bomba ile öldürülen Hakim Abad Nedve idi.

Geçen Pazartesi, Suriye krizinin en başından bu yana silahlı gruplar tarafından uygulanan bu politik metoda aktörlerin dönüşüydü ki,  aralarında Suriye Müftüsü’nün oğlu ve silahlanmaya karşı olan muhalefet yetkililerinden birisinin oğlu olduğu gibi, gazeteciler, sporcular, profesörler, doktorlar ve diğerlerinin de bulunduğu birçok Suriyeli öldürüldü.

Bununla birlikte, bu suçlar yakın zamanda ağırlaştı, özellikle aktör Muhammed Rafea’ya saldırı sebebiyle ki, tansiyonu ve protestoyu yükseltti. Bu yüzden Özgür Suriye Ordusu kendisini temize çıkarmayı denedi. Özgür Suriye Ordusu’nun Genelkurmay Başkanına göre, muhalif Albay Ahmed Hicazi militanlarının bu gibi fiilleri işlemediğini söyledi ve onun beyanına göre, böyle işler askeri stratejisi içinde yer almıyordu.

Suriye haberlerine göre, Halep’te hükümet kuvvetleri Özgür Suriye Ordusu’nun bir müfrezesine Butsan Başa mahallesinde saldırdı ve 13 militanı öldürdü. Benzer bir saldırı Haritane şehrindeki silahlı bir gruba karşı gerçekleştirildi.

Çatışmalar Kafar-Naha bölgesinde gerçekleşti ve isyancıların kaynaklarına göre, orduya ait bir tankı imha ettiler.

Deyr ez Zor’da, Kaakaa ve Ebu Sufyan gruplarına üye 15 militan düzenli ordu ile girdikleri çatışmada Meyadin ve Hacine şehirlerinde olduğu gibi Açarat bölgesinde de öldürülüyordu.

Golan yakınlarındaki Kuneytra bölgesinde Özgür Suriye Ordusu militanları bir baskında Bir-Acem köyünü hedeflediler. Suriye belgelerine göre, Kızıl Haç kuşatma altındaki evleri tahliye etmek için ulaşamadı. Bir eve yapılan saldırıda üç kişi öldürüldü ve Golan Tepeleri’nde görevli Birleşmiş Milletler Kuvvetlerine ait bir araç da Özgür Suriye Ordusu militanlarınca hedef alındı.

AFP – Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü versiyonu

Şam’daki çatışmalar, bombalamalar ve patlamalar.

Çarşamba günü, Şam şiddetli çatışmaların, bombalamaların ve patlamaların kurbanıydı. Ertesi gün, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün haber verdiği gibi, başkente yakın bölgelerde ölümcül saldırılar meydana geldi.

Doktorların ve aktivistlerin geniş bir ağına bağlı olan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü gece boyunca Kadem’in güney mahallesinde bubi tuzaklı bir aracın patladığını açıkladı ve “İlk bilgiler olayın birçok ölüme neden olduğunu gösteriyor”, dedi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre elçiliklerin ve güvenlik merkezlerinin bulunduğu Mezze Mahallesi, üç sivilin öldüğü ve on ikisinin yaralandığı bir intihar saldırısı ve ölümcül bombalamaya hedef oluyordu. Aynı kaynağa göre, mahalle helikopterlerle bombalanan, Şam’ın güneyinde yer alan Kafar Susa’ya yakındı.

Hacer el Esved Mahallesi ve El Yermuk Filistinli mülteci kampından çok uzak olmayan bir yerde isyancılar ile rejimin müttefiki Filistinli halk komitelerinin savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Suriye’de yaklaşık 500 bin Filistinli yaşıyor ve bunların bazıları rejimi destekleyerek çatışmalara onun yanında katılıyor ve diğerleri aynı şeyi isyancılarla yapıyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Salı gecesi, Şam’ın meşhur bölgesi Kudsiyye’nin 19 kişinin öldüğü, aralarında durumu kritik olanların da bulunduğu elliden fazla kişinin ise yaralandığı üç patlamaya şahit olduğunu açıkladı.

Aynı kaynağa göre, daha sonra Şam yakınlarındaki El Muddemiye’de bubi tuzaklı bir araç patladı ve bazı kişilerin yaralanmasına sebep oldu. Bir diğer araç da Seyyide Zeynep bölgesinde patladı. Bu saldırıların herhangi birisinin derhal kabul edilmesi söz konusu değil.

Uçaklar ülkenin diğer bölgelerini Halep’in merkezini ve çevresini bombaladıkları gibi bombaladılar. Diğer taraftan askerler ve isyancılar bazı mahallelerde çatıştılar. Gözlemcilere göre İdlib’te bir bomba ile bir güvenlik aracı hedeflendi. Açıklanan ilk bilgilere göre patlamada bir Güvenlik Kuvvetleri üyesi öldü.

Öte yandan, isyancılar ile ordu arasında doğu Raka bölgesinde şiddetli çatışmalar meydana geldi. Militanlar Ürdün sınırı yakınlarındaki boru hattına bir bomba attılar. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Salı günü ülkenin her yerindeki şiddet 150’den fazla kişinin ölümüyle (79 sivil, 48 asker ve 23 isyancı) sonuçlandı. Mart 2011’den bu yana Suriye’deki toplam ölü sayısı 36 bin kişinin üzerinde tahmin ediliyor.

medyaşafak