"Fransa ve Yeni Hükümet Politikası: Hollande’ın İran Politikası Nasıl Olacak?"

"Fransa ve Yeni Hükümet Politikası: Hollande’ın İran Politikası Nasıl Olacak?"
Tabnak.ir sitesi Fransa'nın yeni cumhurbaşkanının, ülkesinin İran politikasında değişime gitme ihtimalini ele alan bir analiz yayınladı.
Fransa ve Yeni Hükümet Politikası: Hollande’ın İran Politikası Nasıl Olacak?


Tabnak.ir


 

Fransa halkı Hollande’ı seçmekle aslında ekonomik sorunlarla başa çıkmak için yeni bir yol tercih etmiş olsa da Fransa’nın yeni dönemde izleyeceği dış politika oldukça dikkat çekici bir konudur. İran açısından Fransa cumhurbaşkanının değişmesi, bu ülkenin İran’ın nükleer dosyası üzerindeki etkisinden ötürü ve ayrıca AB’nin tek taraflı yaptırımlarından dolayı önemlidir.

Fransa halkı seçimini ekonomik sorunlarla mücadeleden yana koymuş olmakla birlikte uzmanlar, ülkenin dış politikasında köklü değişimlerle karşılaşmayacağımızı düşünüyor.

TABNAK’ta yayınlanan bir rapora göre göre, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce yapılan anketler, Sosyalist François Hollande’ın zaferini gösteriyordu. Nitekim Pazar günü yapılan seçimlerde Fransız halkı Nicolas Sarkozy’nin yerine Hollande’ı seçti ve ülkenin ekonomik sorunlarına çözüm yolu bulması için Elysée Sarayı’na gönderdi.

Uzmanlar, Hollande’ın ülkenin ekonomik politikalarında birtakım değişiklikler yapacağı, ancak Fransız dış politikasında ciddi bir farklılaşmanın olmayacağı kanaatindeler. İran açısından Fransa cumhurbaşkanının değişimi, bu ülkenin İran’ın nükleer dosyasındaki etkisi ve AB’nin tek taraflı yaptırımları açısından önemli.

Raporda, yeni cumhurbaşkanının seçim kampanyasında Fransa’nın İran bağlamındaki dış politikası üzerinde durmadığı, sadece bir kez İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerinin kaygı verici olduğunu dile getirdiğine dikkat çekiliyor. Elbette bunun başlıca nedeni Hollande’ın uluslararası siyaset çevresini tanımaması olabilir. Nitekim Hollande, cumhurbaşkanlığına seçilmeden önce Tulle’da belediye başkanlığı ve bir dönem milletvekilliği görevinde bulunmuştu.

Nükleer müzakerelerde İran’ın altı muhatabından biri olan Fransa’nın Nicolas Sarkozy döneminde İngiltere ve Amerika’yla birlikte hareket ettiğini, hatta Sarkozy’nin bir keresinde İran’a askerî müdahale tehdidinde bulunduğunu hatırlamakta yarar var. Geçmiş yıllara oranla daha bağımsız bir dış politika izlediği öne sürülen Fransa, nükleer müzakerelerde hâlâ öteki Batı ülkeleriyle birlikte hareket etmektedir. Özellikle bu konuda inisiyatif, Avrupa ülkeleri tarafından bir şekilde AB’ye ve Birliğin dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bırakılmıştır.

İran ile Siyonist Rejim arasındaki sözlü tartışmaların geçmişte görülmediği kadar artmasının siyasi liderleri tepki göstermeye zorladığının kaydedildiği raporda, Hollande’ın sadece İran’ın İsrail’i tehdidinin kaygı verici olduğunu dile getirmekle yetindiğine dikkat çekildi.

Bütün bunlara rağmen Hollande’ın, İran’a savaş söylemleri karşısında daha sert bir tavır takınacağı beklenebilir. Tabii ki bu muhtemel tavrın nedenini, savaş söylemlerinin uluslararası ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinde aramak gerekiyor.

Sonuç olarak, Hollande’ın seçim kampanyası boyunca dile getirdiği gibi, yeni hükümetin asıl amacı Fransız ekonomisini iyileştirmek olacağından, izlenecek ekonomik politikaların Fransa’nın İran karşısındaki tutumunu belirlemesi beklenmektedir. Hollande İran’a uygulanan yaptırımları, özellikle petrol ambargosunu Fransız ekonomisi açısından tehlikeli gördüğü takdirde bu yaptırımları yumuşatma yoluna başvurabilir veya en azından bunların artırılmasına karşı çıkabilir.

Daha önce de ifade edildiği gibi Fransa’nın yeni cumhurbaşkanının uluslararası siyaset alanındaki tecrübesizliği dış politikada açık bir tavır takınmamasına neden olmuştur. Ancak Fransa ve AB’nin ekonomik durumu göz önüne alındığında, Fransa’nın ekonomik krizden kurtulmak için dış politikada ve İran konusunda daha bağımsız bir tavır takınması, Sarkozy hükümetinden daha kestirme bir yol izlemesi beklenebilir.

Elbette böyle bir konuda öngörüde bulunmak için Hollande’ın kabine üyelerini seçmesini beklemeliyiz. Çünkü Hollande hükümetinin dışişleri bakanı, selefi meslektaşlarından daha güçlü ve daha etkili olacaktır hiç kuşkusuz.


medyasafak