"Sudan 'ı İsrail Böldü"

"Sudan 'ı İsrail Böldü"
Sudan’ın İngiltere elçisi Press TV’ye İsrail’in Sudan silah fabrikasına son saldırısının Sudan’ın Filistin meselesine desteği sebebiyle ülkeyi istikrarsızlaştırmak için gerçekleştirdiği ilk saldırı olmadığını söyledi.
Sudan elçisi: İsrail Filistin’i tanıyan devletleri istikrarsızlaştırmayı amaçlıyor


Sudan’ın İngiltere elçisi Press TV’ye İsrail’in Sudan silah fabrikasına son saldırısının Sudan’ın Filistin meselesine desteği sebebiyle ülkeyi istikrarsızlaştırmak için gerçekleştirdiği ilk saldırı olmadığını söyledi.


24 Ekim’de İsrail savaş uçakları Sudan’ın başkenti Hartum’daki bir silah üretim fabrikasına saldırdı ve en az iki kişiyi öldürdü.

Press TV Sudan’ın İngiltere elçisi Abdullahi el Azreg ile bu konudaki düşüncelerini almak için görüştü.

Press TV: En büyük mesele şimdi ne olacağıdır, zira İsrailliler bunu yaptıklarını kabul etmediler. Bunu ne doğruladılar ne de yalanladılar. Sadece “Sudan terörist bir devlettir ve Filistin’e ve tabii ki Lübnan’a silah transferine yardım ediyordu”, dediler. Şimdi ne olmasını umuyorsunuz? Çünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurdunuz ama bundan bir netice alacağınızı umuyor musunuz?

El Azreg: Evet, ama onlar İsrail’in istikrarsızlaştırma çabaları yeni bir şey değildir, diyerek meseleyi bu bağlama koymak zorunda kalmalarından önce. Bu, 1960’larda başladı. Bu faaliyet İsraillilerin kendileri tarafından belgeleniyordu.

Bir Mossad ajanı var. Adı Moshe Fergie. Güney Sudan’ın ayrılmasını sağlamak için Güney Sudan’ın isyancı hareketine İsrail’in askeri destek verdiğini ve istihbarat alanında yardım ettiğini anlatan,  2003 yılında basılan bir kitap yazdı. Yine Mossad’ta üst düzey istihbarat yetkilisi Avi Dichter de Tel Aviv’deki Moshe Dayan merkezinde 2009 yılında verdiği eğitimde Sudan’a müdahaleleri ve Sudan’ı istikrarsızlaştırma çabaları hakkında konuştu.

Press TV: Öyleyse, bütün bu olanlarda İsrail’in parmak izleri var mı diyorsunuz? O halde, şimdi ne olacak? Zira enformasyon bakanınız belirlediğimiz bir yer ve zamanda misillemede bulunabiliriz, dedi. Bu söylem olarak iyi ama gerçekten bunu yapabilir misiniz ve bunu yapmayı gerçekten istiyor musunuz? İsrail’e misilleme saldırısında bulunmayı.

El Azreg: Dostum, saldırıya uğrayan herhangi bir ülke, bildiğiniz gibi, misillemede bulunmak için yasal, ahlaki ve politik gerekçelere sahiptir. Bu doğaldır. Güçlü ya da zayıf olduğunuza bakmaksızın böyledir. Afganistan’da ne oluyor, bakın. Hiç kimse Amerika’nın gücüyle Taliban’ın kuvvetini kıyaslayamaz. Ama on yıldır, Amerikan kuvvetlerinin gerçekten kamplarında sıkıştırıldıklarını biliyorum, onlar hiçbir şey yapamazlar ve Taliban daha zayıf bile olsa, hala Afganistan’da büyük avantaja sahiptir. Saldırıya uğradığınızda bu doğaldır ve biz dört kez doğrudan saldırıya uğradık. Bu, Darfur’daki İsrail müdahalesinden ayrı olarak gerçekleşti.

Press TV: İsrail’in Darfur’u karıştırdığını niçin düşünüyorsunuz? İsrail’in Sudan’a neyin acısını çektirdiğini düşünüyorsunuz?

El Azreg: İki sebep var. Birincisi, Ben Gurion Teorisi olarak bilinen şey sebebiyle.

Ben Guiron teorisine göre, İsrail Filistinlilerin haklarını destekleyen Arap ve Afrika devletlerine karşı dini ve etnik azınlıkları harekete geçirmek zorundadır. İkincisi, İsrail her zaman bir saldırgan olduğundan biz İsrail ile Mısır arasındaki 1960’lardaki ve 1973’teki savaşlara katıldık. İsrail Mısır topraklarını ve diğer Arap devletlerini işgal etti ve hala da işgal ediyor.

Press TV: İsrail bunu düşman kuvvetler tarafından kuşatıldığı için kendisini savunmak zorunda olduğundan yaptığını söylüyor. Şimdi neyi görmeyi umuyorsunuz? Zira bize tarihten bahsettiniz. Misilleme ile tehdit ettiniz ama bunu yapma kapasiteniz var mı ve eğer yaparsanız bu, nükleer silah sahibi İsraillilerden size karşı daha büyük bir kuvvet getirmez mi?

El Azreg: Dostum, Biz barışçı insanlarız. Hiç kimse bir ülkeye karşı bir savaş başlatmak istemez ama bugün dünyanın gerçek terörist devleti, Amerikan gücünün kibriyle desteklenen İsrail devletidir. Onların uluslararası kanunlara saygıları yok. İnsan haklarına saygı duymuyorlar ve İsrail bu büyük güçlerin heveslerine boyun eğmeyen herkese her zaman saldırıyor.

Press TV: Burada İsrailliler yok ve bu sebeple ben onların bakış açılarını da ortaya koymalıyım diye düşünüyorum. Şimdi Mavi Nil ile Güney Kordofan bölgelerindeki Güney Sudan’ın bir zaman isyancılar olarak anılan asilerine Sudan hükümetinin saldırdığı gibi bize düşmanlık hissetmeyen veya bize gelecekte saldırmayacak veya geçmişte bize saldırmayan kimseye saldırmıyoruz, diyecekler. Ve bunu yaparsınız, kendi menfaatlerinizi korumak ve haklarınızı savunmak için böyle yapacağınızı söylüyorsunuz, öyle yapmaz mısınız?

El Azreg: İsrailliler bombaladıkları bu fabrikada füze ürettiğimizi söylüyorlar. Bu bir iddiadır zira biz bu fabrikayı açtığımızda Amerikalılar dahil olmak üzere diplomatları kendi gözleriyle görmeleri için fabrikaya götürdük ki onlar burada sadece konvansiyonel silahlar, küçük silahlar ürettiğimizi görsünler. Bizim böyle füzeler üretme kapasitemiz yok ve onlar bizim füzeler ürettiğimizden dolayı fabrikayı bombaladıklarını söylediler.  Bu silahları götürmek istediysek, şayet bunları ürettiğimiz doğru ise, bunların hepsini Mısır’ın güneyinden İsrail’e çıkan yoldan götürmek zorundayız ki, bu da imkânsızdır. Doğu Sudan’dan kuzeye giden bir göçmen konvoyunu bombaladıkları gerçekten doğrudur. Nereye gittiklerini bilmiyorum ama bunlar yasadışı göçmenlerdi ve İsrailliler iki üç yıl evvel 190 kişiyi öldürdüler. Öyleyse bunlar temelsiz iddialardır. İsrail bizim Filistinlilerin haklarını savunduğumuzu biliyor ama silah götürmeye ihtiyacımız yok. Bu arada, Hizbullah, Hamas ve Suriye 170 bin füzeye sahip. Bu, İsrail’i bütünüyle kaplamaya yeter. Bizim füzelerimize ihtiyaçları yok.

Press TV: Bazıları Suudilerin ve Mısırlıların da hava sahalarını kullanmaları için izin verdiklerini söylediklerinden Suudi Arabistan’ın rolü hakkında konuşalım. Böyle bir düşünce var mı?

El Azreg: Bunlar temelsiz iddialar. Suudiler dostumuzdur ve onlarla iyi ilişkilere sahibiz. Mısırlılarla da öyle. Onlarla gerçekten özel ilişkilerimiz var. Sudan’ı bombalaması için İsrail’e izin verecekleri yakışıksız bir iddia. Hayır, bu imkânsız. Bu,  bizimle Suudi Arabistan ve yine bizimle Mısır arasında anlaşmazlık yaratmayı amaçlayan Siyonist propagandanın bir parçası olabilir.

medyaşafak