Demir Kubbe Uyuyakaldı / İsrail Teknolojisinin Çöküşü

Demir Kubbe Uyuyakaldı / İsrail Teknolojisinin Çöküşü
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırısı, verdiği tüm zararların dışında, “görkemli” Demir Kubbe sisteminin ne şekilde çalıştığının görülmesi için en iyi testti.
Demir Kubbe Uyuyakaldı / İsrail Teknolojisinin Çöküşü

Fars News

 

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırısı, verdiği tüm zararların dışında, “görkemli” Demir Kubbe sisteminin ne şekilde çalıştığının görülmesi için en iyi testti.

Fars Haber Ajansının bildirdiğine göre, bazı analizlerde Filistinli direniş gruplarının işgal edilmiş topraklara birçok roket attığı, ancak Demir Kubbe’nin bunlardan sadece 200’nü tespit edebildiği ve diğer roketlerin Askalan, Asdud ve Ofakim gibi Siyonist yerleşim merkezlerine düştüğü geçmektedir.

Yaşanan bunca macera, 2006 yılında İsrail ve Hizbullah arasında gerçekleşen savaştan dolayı oluşturulan bu sistemin geleceğinden şüphe duyulmasına neden oldu. O savaşta Hizbullah, İsrail’e birçok roket fırlatmış ve İsrail’in ciddi can ve mal kaybına neden olmuştu.

Bir yıl sonra, dönemin İsrail Savaş Bakanı Amir Peretz, İsrail’in önemli savunma sanayi kuruluşlarından olan Rafael’in gelecekteki tehditlere karşı bir füze savunma sistemi kuracağını ve en azından işgal edilmiş toprakların derinlerine roket düşmesini önleyeceğini açıkladı.

İsrail, 4 yıllık çabanın sonunda; 2011’in Mart ayında füze savunma sistemi olan Demir Kubbe’yi işler hale getirdi. Bu sistemin kurulmasındaki hedef, İsrail üstünde bir savunma şemsiyesi oluşturmak ve böylece fırlatılması muhtemel kısa mesafeli roketlerin yerleşim merkezlerine düşmesini önlemekti.

Füze savunma siteminin çalışma şekliyse şöyle: Düşman roket veya top mermisi ateşlediğinde radar bunu tespit eder ve bu verileri, analizini yapıp roketin veya merminin hedefini belirleyecek olan istihbarat birimine aktarır. Bu birim, hedefi tanımladıktan sonra verileri ateşleme birimine gönderir ve ateşleme birimi de roketi veya mermiyi hedefe ulaşmadan önce yok eder.

Ancak İsraillilerin kötü şansından, büyük bölümünü Amerika’nın üstlendiği 200 milyon dolarlık savunma sistemi pratik sınavdan geçemedi. Tüm bunlar, İsrail’in Demir Kubbe’yi çalıştırmasına ve geçtiğimiz yıldan bugüne kadar bu sistemin nüfuz edilemeyecek bir sistem olduğu ve hatta en etkili füze savunma sistemi olduğu reklamını yapmasına rağmen gerçekleşti.

Gazze’de yeni çatışma döneminin başlamasından ve çatışmanın üzerinden birkaç gün geçip rejimin başkentinin değişik bölgelerinin Hamas gibi küçük bir direniş grubu tarafından vurulmasının hemen ardından, bu pahalı savunma sisteminin en azından savaş meydanında yenilgiye uğradığı teyit edildi.

Elbette bu Demir Kubbe’nin ilk sorgulanması değildir. Daily Telegraph gazetesi daha önce bu sistem hakkında bir konuya sayfalarında işaret etmiş ve şöyle yazmıştı: “2011 yılında Gazze Şeridi’nden 7 roket atıldı. Demir Kubbe bunların 6’sını durdurabildi ve diğer bir tane de İsrail içine düşüp bir kişinin ölmesine neden oldu. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Doron Gavish bu olay üzerine Demir Kubbe’nin sihirli bir sistem olduğunu iddia etmediklerini söyledi.”

Bu İngiliz gazetesinin yazdığına göre, sonraki Mart ayında Zuheyr el-Kaysi suikastının ardından Gazze önderleri tarafından İsrail aleyhine şiddetli bir roket saldırısı başlatıldı. Demir Kubbe bunlardan 71’ini tespit etti ancak 56’sını yok edebildi. Ama bunlardan daha kötüsü bilinmeyen bir insansız hava aracının İsrail hava sahasına girmesiydi ki Demir Kubbe’nin sorgulanmasında bunun etkisi diğerlerinden çok daha fazla oldu.

Yukarıda belirtilen acı tecrübeler ve bunlara ilave olarak son Gazze savaşındaki Demir Kubbe savunma sisteminin zaafı, İsrailli makamların şu itirafına sebep oldu: “Demir Kubbe, düşmanın devamlı süren roket yağmuru karşısında işgal edilmiş toprakların tamamını savunmaya ve aynı zamanda kısa mesafeli roketleri engellemeye kadir değildir.”

medyaşafak