"Suudi Kralı’nın Ölümü Bütün Orta Doğu’yu Etkileyecek"

"Suudi Kralı’nın Ölümü Bütün Orta Doğu’yu Etkileyecek"
Kral Abdullah bin Abdulaziz’in komada olduğuna ve Riyad hastanesinde gerçekleştirilen 14 saatlik bir ameliyatın ardından yaklaşık bir haftadır klinik olarak öldüğüne dair haberler geliyor.

Uzman: Suudi Kralı'nın ölümü bütün Orta Doğu'yu etkileyecek

Bir politik analist Press TV'ye Suudi Kralı'nın muhtemel ölümü sadece Suudi Arabistan'ı değil bütün Orta Doğu bölgesini etkileyecek, dedi.


Kral Abdullah bin Abdulaziz'in komada olduğuna ve Riyad hastanesinde gerçekleştirilen 14 saatlik bir ameliyatın ardından yaklaşık bir haftadır klinik olarak öldüğüne dair haberler geliyor.

Press TV meseleyi daha ayrıntılı tartışmak için Orta Doğu uzmanı Kasım el Haşimi ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Elbette konu Suudi kralının sağlığı olduğunda halefler meselesi de gündeme geliyor ve muhtemel bir ölüm yalnızca Suudi Arabistan'ı değil bölgeyi de nasıl etkileyecek?

El Haşimi: Bu ölüm sizin de söylediğiniz gibi sadece Suudi Arabistan'ın içini değil bilakis bütün Orta Doğu'yu etkileyecek. Unutmayın ki, Suudi Arabistan bir elden daha fazlasına sahip, demek istediğim, Bahreyn'de, Kuveyt'te, Suriye'de elleri var. Yine Yemen'de olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri'nde de elleri olduğu çok açıktır, öyle ki onlar her yerdeler.

Suudi kraliyet ailesi üyelerinin daha önceki nesli özel bir sisteme sahip, öyle ki bu sistem yeni nesli kontrol altına almaya uygun değil, yeni nesil, onların her birisi şimdi bu sebeple tahta atlamaya hazır…

Bu eller şimdi zayıflıyor gibi görünüyor ve onları daha çok Suudi Arabistan'da tutmaları gerekiyor zira onları Suudi Arabistan'ın merkezinden uzak tutmak rejimi daha güçsüz kılıyor. Bir eli Bahreyn'de tutmak, mesela ve bir diğerini Suriye'de ve bir başkasını Ürdün'de ki Suudi iktidarını güçlü kılar ve fakat Suudi Arabistan'ın merkezi özellikle Riyad çok zayıftır ve bu durum tahta zıplamak isteyen insanları etkileyebilir… Suudi Arabistan yöneticilerini, özellikle Naifoğullarını.

Ancak yine de unutmamak gerekir ki, onların ellerini Bahreyn, Yemen ve Suriye gibi bölgelerden çekmeleri kendi içlerinde bir yangının da kapılarını açacaktır. Gerçekten iki tehdit arasındalar. Ellerini bu bölgelerden çekip cehennemin kapılarını kendi üzerlerine açarlar mı veya ellerini oralarda tutup Suudi Arabistan'ın merkezini zayıf mı bırakırlar? Bu durumda tahta kimin çıkacağını kimse bilemez.

medyaşafak