"Filistinliler Kırmızıçizgiyi Geçtiler"

"Filistinliler Kırmızıçizgiyi Geçtiler"
Yedioth Ahronot'ta yayınlanan bu yazı, Filistin direnişinin Tel Aviv ve Kudüs'ü vurabilmesinin sembolik, finansal ve stratejik anlamını irdeliyor.

Filistinliler kırmızıçizgiyi geçtiler

Moshe Ronen

Yedioth Ahronot


 

Kudüs ve İsrail'in başkenti ve finans merkezi Tel Aviv'e roket ateşlenmesi sembolik bir saldırıdır.

Bir açıklamayla başlayalım: Tel Aviv metropoliten bölgesinin sakinlerinin kanı İsrail'in güneylilerinin kanından daha kırmızı değildir. Ramat Gan'da yaşayan bir İsrailli Kibutz Zikim veya Aşkelon'da yaşayan bir İsrailli'den daha değerli değildir.

Ama stratejik seviyede, Aşkelon veya Sderot üzerine ateşlenen çok sayıda roket ile Kudüs'ü hedefleyen çok sayıda roket arasında büyük bir fark vardır.

Tel Aviv İsrail'in finans merkezidir. Füze yağmuru bankaları felce uğratır, borsayı çökertir ve ekonomiye ağır hasar verir. Borsa derhal yıkıcı bir şekilde tepki verecektir ve İsrail onu böylesi bir darbeden sonra tekrar iyi hale güçlükle getirecektir.

Kudüs başkenttir. Knesset (İsrail Parlamentosu- Ç.N.), Yüksek Mahkeme ve bakanlıkların hepsi bu şehirdedir. Başkentin hedeflenmesi de stratejiktir.

Ben-Gurion Havaalanı'na ciddi roket saldırısı İsrail'in ana giriş ve çıkış kapısını kapatacaktır. Uçaklar buradan havalanmayı durduracaktır. Gidiş ve gelişler olamayacaktır. Bu stratejik bir darbedir ve İsrail böyle bir durumu göze alamaz.

Tel Aviv devletin varlığı için çok önemli kurumların merkezidir. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Genelkurmay başkanlığı bu şehirdedir. Onu vurmak orduya zarar vermeyecektir ama hazırlıklı olmasına zarar verecektir. Büyük şirketlerin merkezleri bu şehirdedir. Eğer onların personeli ofislerinden uzak kalırlarsa –şayet okullar kapanırsa çocuklarıyla birlikte belki evlerinde kalacaklardır- ekonomi bozulacaktır.

Daha düşük bir derecede, Aşdod da –geniş endüstri bölgesi, limanı ve santraliyle- stratejik bir hedeftir. Bir füze saldırısı limanı harap ederse, bu büyük bir darbe olacaktır. İsrail bozuk bir ekonomiyle uzun süre savaşamaz.

Tel Aviv veya Kudüs'ün vurulması İsrail'in kalbine sembolik bir saldırıdır. Bu Hamas için bir zafer olarak yorumlanabilir. New York ile New Mexico'ya saldırmak, Moskova'nın kalbini bombalamak ile Kuzey Osetya'yı bombalamak arasında büyük bir algısal fark vardır.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Londra'ya ve 11 Eylül'de New York'a yönelik saldırılar küresel hafızada iz bırakıyor; bunlar tarih kitaplarına kaydedildi ve açıkça liderlerin kararlarını etkileyerek bir savaş ilanına kadar vardı. Bunları her zaman hatırlamak zorundayız.

medyasafak.com

 

 
"