Muhsin Rızai: İran ile 5+1 Grubu Arasında Gerçekleşecek Müzakereler İstanbul Yerine Bağdat, Şam ya da Beyrut’ta Olsun

Muhsin Rızai: İran ile 5+1 Grubu Arasında Gerçekleşecek Müzakereler İstanbul Yerine Bağdat, Şam ya da Beyrut’ta Olsun
Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Müdürü, İran ile 5+1 Grubu arasında gerçekleşecek müzakerelerin Bağdat, Şam ya da Beyrut şehirlerinden birinde yapılmasını önerdi
Muhsin Rızai: İran ile 5+1 Grubu Arasında Gerçekleşecek Müzakereler İstanbul Yerine Bağdat, Şam ya da Beyrut’ta Olsun

Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Müdürü, İran ile 5+1 Grubu arasında gerçekleşecek müzakerelerin Bağdat, Şam ya da Beyrut şehirlerinden birinde yapılmasını önerdi.

Fars Haber Ajansı Siyasi Haberler Bürosunun bildirdiğine göre Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Müdürü Muhsin Rızai, kurum müdürleri ve çalışanlarıyla yaptığı görüşmede, İran ile 5+1 grubu arasındaki müzakerelerin önemli diğer dost ülkelerden birinde yapılmasının daha yerinde olacağını ve Bağdat, Şam, Beyrut şehirlerinin İstanbul’a göre müzakereler için daha münasip olacağı kanısında olduğunu belirtti.

Rızai, “5+1 Grubuna yanlış sinyaller verilmemeli ve onlar İran’ın meselede zayıf olduğunu düşünmemelidirler, bu nedenle, yer konusunda daha fazla etki sağlayacak ve İstanbul’un tek seçeneğimiz olmadığını gösterecek bir yerin seçilmesi daha iyidir” şeklinde konuştu.

Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Müdürü, “Gelecekte Batı’nın kurtuluşu İran’ın ellerindedir ve biz Batı’nı taleplerinden kendi lehimize istifade edebiliriz, aktif ve güçlü bir diplomasiyle yollarımızdaki engellerin çoğunu kaldırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının bir diğer bölümünde Rızai şunları belirtti: “İran İslam Cumhuriyeti’nin dış siyasetteki konumu her zaman mantık ve tedbir temelleri üzerinde durmuştur, yaptırımlar ve baskılar dışarıda kuvvetli bir diplomasi ve içeride de direnişle etkisiz hale getirilmelidir. Her ne olursa olsun Batı bu yaptırımlardan bir netice almayacaktır, Batılı makamlar İranlı liderler ve yöneticilerin savaş taraftarı olmadığının ancak teslim de olmayacaklarının farkındalar, bu yüzden İran ile müzakere etmekten başka bir şansları yok.”

Muhsin Rızai daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Biz ne savaş taraftarıyız, ne de teslim oluruz, eminim ki, kuvvetli olan görüş muzaffer olacaktır ve zayıf görüş de yenilecektir. Biz uranyum zenginleştirmeye evet, atom bombasınaysa hayır. Müzakerelere katılacak İran heyeti bahane peşinde koşanların bahanelerini etkisiz hale getirmek için yeterli derecede kritik önerilere sahip ve İran aleyhinde birleşen uluslararası güçlerin önünü alacak yapıcı önerilere sahip olmalıdırlar.”

medyasafak