3 Bin ABD Askeri Kuveyt Üzerinden Gizlice Irak’a Döndü
- Medyasafak.net
- HABERLER
- 12.12.2012

Press TV’nin aktardığına göre 3 bini aşkın ABD askeri Suriye ve Kuzey Irak’taki son gelişmelerle ilgili görevler için Kuveyt üzerinden Irak’a döndü.
Press TV'nin aktardığına göre 3 bini aşkın ABD askeri Suriye ve Kuzey Irak'taki son gelişmelerle ilgili görevler için Kuveyt üzerinden Irak'a döndü.
Muhabirimizin verdiği bilgilere göre, ABD askerleri çeşitli aşamalarda gizlice Irak'a girdi ve askerlerin çoğu şu anda Selahaddin eyaletindeki Balad askeri garnizonunda ve El Anbar eyaletindeki El Asad hava üssünde bulunuyor.
Raporlarda, birliklerin içinde ABD'li subayların da bulunduğu ve yaklaşık 17 bin askerin daha aynı yol üzerinden gizlice Irak'a dönmesinin planlandığı aktarılıyor.
2008 yılında iki ülke arasında imzalanan iki taraflı güvenlik anlaşması uyarınca dokuz yıllık işgalin sonunda, 2011 sonu itibariyle tüm ABD birlikleri Irak'ı terk etmişti.
Washington, Bağdat'ın kalan ABD askerleri için yasal dokunulmazlık sağlamayı reddetmesi üzerine tüm birliklerini Irak'tan çekmeye karar vermişti.
Washington, şu an Irak'ta kalan tek ABD askeri varlığının, ABD Büyükelçiliği'nde eğitimden sorumlu 157 asker ile diplomatik misyonu koruyan küçük bir deniz piyadesi birliği olduğunu iddia ediyor.
ABD öncülüğündeki güçler 2003 yılında, elinde kitle imha silahları olduğu bahanesiyle Irak'a saldırmış ve Saddam Hüseyin'i devirmişti. Fakat Irak'ta tek bir kitle imha silahı bulunamamıştı. Irak'taki ABD liderliğindeki askeri işgalin zirvede olduğu sırada bu ülkede 170 bin ABD askeri ve 500'den fazla üs bulunuyordu.
Kaliforniya merkezli soruşturma kuruluşu Project Censored'ın verilerine göre ABD liderliğindeki harekât ve arkasından gelen işgal sonucunda bir milyondan fazla Iraklı hayatını kaybetti.
medyaşafak