"HAMAS Liderleri Niçin Unutkan Oldular?"

"HAMAS Liderleri Niçin Unutkan Oldular?"
Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rızai'nin sitesindeki bir analizde, Hamas'ın son dönemdeki ikircikli tavrı masaya yatırılıyor...
HAMAS Liderleri Niçin Unutkan Oldular?

Tabnak.ir

HAMAS liderlerinin unutkanlık sorunu günbegün daha da görünür hale geliyor. Siyonist rejimle Filistinli mukavemet güçleri arasında imzalanan ateşkesin üzerinden daha birkaç gün geçmeden mukavemet liderlerinin İran övgüsünün yerini İran’a yönelik tartışmalı ve çatışmacı bir tavır aldı.

Geçtiğimiz günlerde HAMAS’ın Mısır’ın başkenti Kahire’de yeni açılan ofisinde basın toplantısı düzenleyen Siyasî Büro Muavini Musa Ebu Marzuk, “İran Arap kamuoyunu kendisinden uzaklaştırmak istemiyorsa Suriye tavrını gözden geçirmelidir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Marzuk, “İran’ın Arap dünyasında artık iyi bir yeri yok. Bu yüzden Arap dünyasını kaybetmek istemiyorsa Suriye politikasında revizyona gitmelidir” diye konuştu.

HAMAS’ın İran’ın Suriye devletinin desteklenmesi yönündeki talebini geri çevirdiğini ileri süren Marzuk, “HAMAS’ın bu talebi geri çevirmesi İran’la ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiledi” dedi.

Ebu Marzuk bu sözleri, Siyonist rejimle Filistinli mukavemet güçleri arasında imzalanan ateşkesten sonra HAMAS Siyasî Büro Başkanı Halid Meşal ve Gazze’deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’nin Filistin’e desteğinden ötürü İran’a teşekkür ettiği açıklamaların hemen ardından söyledi.

HAMAS’ın bir başka önemli ismi Mahmud El Zahar da benzer açıklamalar yapmış ve İran’a teşekkür etmekle kalmayıp Arap ülkelerinden malî yardımda bulunarak ve lojistik destek sağlayarak İran’ın tutumunu izlemelerini istemişti.

Görünen o ki HAMAS liderleri bir kez daha unutkanlık sorununa yakalandılar ve olayların durulmasının da etkisiyle bir kez daha İran’la ihtilaf ettikleri hususları ön plana çıkardılar.

Öte yandan Halid Meşal de açıklamalarında Suriye meselesine değinmeden edemedi ve “Suriye konusundaki görüş ayrılığına rağmen” İran’a teşekkür etti. Fakat Ebu Marzuk biraz daha ileri giderek kendisini İran’ın bölgesel konumu hakkında yorum yapabilecek ve İran’a öğüt verebilecek bir konumda gördü.

Genel anlamda HAMAS liderleri son aylarda tutumlarının konuşma ve söyleşi yaptıkları ortama ve zamana göre hatırı sayılır ölçüde değiştiğini gösteriyorlar. Dolayısıyla olayların durulduğu dönemde Mısır’da takındıkları tavır ile savaş zamanında Gazze’de takındıkları tavır arasında gözle görülür bir farklılık var!

HAMAS liderlerinin, Arap ülkeleriyle Türkiye’nin son Gazze krizindeki politikaları ile İran’ın Filistin mukavemeti politikası arasındaki farkı unutmamaları gerekir. Bizzat kendilerinin de vurguladıkları gibi İran’ın lojistik desteği olmasaydı, HAMAS’ın Arap ve Türk dostlarının diplomatik girişimleri hiçbir dertlerine deva olmazdı. Kuşkusuz bu Filistin ile Siyonist rejim arasındaki son çatışma olmayacak ve HAMAS dostlarının Batı ve Siyonist rejim dostluğuna da kolaylıkla zarar vermeyecek.

medyasafak.com