"Bahreyn Rejimi Modern Feodalizmi Temsil Ediyor"

"Bahreyn Rejimi Modern Feodalizmi Temsil Ediyor"
"Belki İran’dakileri hariç tutarsak, Bahreyn halkı dünyanın en demokratik halkıdır, halkın demokratik gösterilere katılma oranı açısından Bahreyn’deki gösteriler en büyüğüdür."

Analist: Bahreyn rejimi modern feodalizmi temsil ediyor
 


Meşhur politik analist Press TV'ye, halkı zorla zaptederek feodalizmin bir şeklini temsil eden Bahreyn'deki El Halife rejimi sadece kendi menfaatlerine hizmet ediyor, dedi.

Cuma günü Kurban Bayramı namazından sonra bazı şehirlerde El Halife rejimine karşı bir kez daha gösteri düzenleyen protestocular Manama rejiminin devrilmesi çağrısında bulundular.

Göstericiler rejimin barışçıl protestoları şiddet yoluyla bastırmaya son vermesini de istediler.

Bahreyn devrimi Şubat 2011 ortalarında başladı. Hükümet protestoları derhal acımasızca bastırmış ve göstericilerle çatışmada yardım etmeleri için komşu Fars Körfezi devletlerinden Suudi yönetimindeki Arap kuvvetlerini çağırmıştı.

Press TV Londra'dan Bahreyn'de İşkenceye Karşı Komite başkanı Rodney Shakespeare ile meseleyi daha ayrıntılı bir şekilde tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Birçok insan bunun daha ne kadar süreceğini soruyor? Bölgedeki diğer devrimleri gördük.  Ne oluyor da, Bahreyn'deki ayaklanmada bu kadar uzun süre bir neticeye veya bir çözüme ulaşılmadı, doğrusu,  mevcut durum nedir?

Shakespeare: Belki İran'dakileri hariç tutarsak, Bahreyn halkı dünyanın en demokratik halkıdır, halkın demokratik gösterilere katılma oranı açısından Bahreyn'deki gösteriler en büyüğüdür.

Ama onlar monarşinin kaba bir taklidiyle yönetiliyorlar, bu katil Halife rejimi kendisi dışında hiçbir şey için var değil ve berbat feodalizmin bir türünü temsil ediyor.

Rejim Bahreynli hiçbir askere sahip değil. Suudi askerlerine dayanıyor ve tabii ki Pakistanlı paralı askerlere.

Rejim politik, kültürel ve ahlaki otoriteye/ yetkiye sahip değil.

Doğrusu, uluslararası kanunlarla yasaklanmış olan işkenceyi sürdürmesi, toplu cezalandırmayı hoş görmesi sebebiyle bu rejim şu an uluslararası toplumdan dışlanmış haldedir.

Onun bazı pis işleri üyeleri tarafından yapıldı. Veliaht prens Nasır çeşitli maskelerle zindanlara inip zavallı mahkûmlarla eğlendi. 

Ama Halife bunu bilmeli, onun vakti daralıyor ve şayet menfaatlerinin böylesi berbat, otokratik rejimleri desteklemekte olmadığını bilen Amerikalılar ve İngilizler gelecekte onlara bazı noktalarda ihanet edip yerlerinden etmezlerse onlar Orta Doğu boyunca yayılan büyük demokratik hareket sebebiyle yerlerinden olacaklar.

medyaşafak