ABD Öncülüğündeki NATO Geniş Çaplı Bir Küresel Savaş Başlatmaya Çalışıyor

ABD Öncülüğündeki NATO Geniş Çaplı Bir Küresel Savaş Başlatmaya Çalışıyor
Bir analist; Batı, Suriye ile sürdürülende olduğu gibi, İran ile de Amerika Birleşik Devletleri tarafından açılmış emperyalist gündemi devam ettirecek bir ekonomik savaştadır, diyor.

Ralph Schoenman: Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki NATO geniş çaplı bir küresel savaş başlatmaya çalışıyor


Bir analist Batı, Suriye ile sürdürülende olduğu gibi, İran ile de Amerika Birleşik Devletleri tarafından açılmış emperyalist gündemi devam ettirecek bir ekonomik savaştadır, dedi.


Bunun arka planında, Amerikan Senatosu ifade hürriyetini ihlal edecek bir oylama yaptı ve İran'a karşı iletişim yaptırımları uygulamak suretiyle İran medyasını yasakladı. Birleşmiş Milletler İran'a karşı yaptırımlara Suriye hükümetine silah kaçakçılığı yaptığı iddia edilen İranlı şirketlere yaptırım dayatarak katıldı. İronik bir şekilde Birleşmiş Milletler tarafından Batılı veya Arap ülkelerin sözde isyancıların ülkede işlediği katliamlar için sağlanan sınırsız silah kaçakçılığına karşı uygulanan bir yaptırım yok. Amerikan ordusu Patriot füze bataryalarını 400 askeriyle birlikte Türkiye - Suriye sınırına, Türkiye'ye karşı muhtemel bir saldırı bahanesiyle, yerleştirmeye başlıyor.

Press TV Berkeley'den yazar ve radyo programcısı Bay Ralph Schoenman ile bu konuda bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: İsrail'e füzeler; İran medyasına karşı yasak Amerika Birleşik Devletlerinin savunduğunu iddia ettiği şeyin (ifade hürriyetinin) apaçık zıddına bir gidiştir. Bu konuda ne düşündüğünüzü söyler misiniz?


Schoenman: Peki, Amerika Birleşik Devletleri emperyalist gündemi dışında bir şeyi savunmaz ve bu gerçeği değiştirmeye teşebbüs etmez.
 




İfade ettiğiniz bu yaptırımlar gerçekten savaş fiilleridir ve elbette yaptırımların genişlemesi medyayı etkileyecektir. İletişim bir ifade biçimidir ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan, bu müzakerenin ortadan kaldırılma teşebbüsüdür ve bu onun saldırgan operasyonlarının tabiatını gösterir.


Dikkat çekmek isterim ki, Senato tarafından alınan bu kararlar veya yapılan oylamalar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Suriye'ye silah kaçırdığı iddiasıyla yeni yaptırımlar dayatılan iki İran şirketi meselesiyle bağdaşmaktadır.


Buradaki ironi, elbette biliyorsunuz, NATO ve Orta Doğu'daki vekilleri Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından Suriye'deki sözde isyancıların silahlı askeri operasyonlarına sınırsız kaynak sağlanmak ve Fas'ta yaklaşık 130 ülkenin temsiliyle Suriye'de savaş başlatarak, açıkça silah ve asker gönderip istihbarat operasyonları yapmak suretiyle geniş çaplı bir küresel savaş başlatılıyor olmasıdır.


Ama ne zaman ki, iki İran şirketi Suriye hükümetinin (talebine) karşılık vermek için silah gönderir, bu, yaptırımların ve Senato tarafından yaptırımların genişletilmesinin konusu olur. Bu savaştır. Bu emperyalist ajandadır ve bu Amerika Birleşik Devletleri'nin planı olduğundan genişlemeye devam edecektir.

Press TV: Beyaz Saray zaten bu tasarıyı bloke etmekle tehdit etti. Bunun arkasındaki asıl motivasyon hakkında ne düşünüyorsunuz?


Schoenman: Beyaz Saray'ın bu bölümüne yönelik teşebbüs hakkında… Peki, Bence siz Beyaz Saray'a saygıyla atıfta bulundunuz ama bu tehdit veya veto sadece tasarının dilindeki formül hakkındadır.


Beyaz Saray daha az karışmış veya yaptırımların genişlemesinin arkasında daha az durmuş değildir. Beyaz Saray iletişimle ilgili özel yaptırımların ne zaman ve nasıl genişletileceğine dair daha fazla kontrole sahip olmak istiyor. Bu açıkça taktik bir mesele, bundan başka bir anlamı yok.


Saldırgan yaptırımların yükselişiyle sadece İran'ın ekonomisini yok etmek istemiyorlar, savaşın hazırlık aşaması olarak Suriye'nin ekonomisi de bu müdahalenin içinde yer alıyor. Maalesef bu gerçek gündem ki, bunun Suriye'de gözler önüne serildiğini, benzer bir faaliyetin İran için hazırlandığını görüyoruz.

Ve bu, Senato'nun lehte oy kullandığı faaliyet ve yaptırımların genişletilmesidir. Beyaz Saray sadece benzer ve bir biriyle özdeş olan amaçlarını bu çerçevede hayata geçirmek için manevra yapıyor.

medyasafak.com