Suudiler Medine’de Kalan İslami Eserleri Yok Etmeyi Planlıyor

Suudiler Medine’de Kalan İslami Eserleri Yok Etmeyi Planlıyor
The Independent yakınlarda yayımladığı bir haberde, Suud monarşisinin Medine’deki dünyanın en eski üç camisini buldozerle yıkıp camiyi 1 milyon 600 bin hacıyı alacak şekilde genişletmeye niyetlendiğini, ifade ediyor.
Suudiler Medine’de kalan İslami eserleri yok etmeyi planlıyor


Bir haberde, Suudi rejimi kutsal şehir Medine’deki İslami eserleri yıkarak Mescid-i Nebevi’yi dünyanın en geniş binasına çevirmeyi planlıyor, deniliyor.


The Independent yakınlarda yayımladığı bir haberde, Suud monarşisinin Medine’deki dünyanın en eski üç camisini buldozerle yıkıp camiyi 1 milyon 600  bin hacıyı alacak şekilde genişletmeye niyetlendiğini, ifade ediyor.

Başlıca değişiklik Hz. Muhammed’in (s.a.a) kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’nin Batı bölümünde gerçekleşecek.

Hz. Muhammed’in (s.a.a) ilk kez bir bayram namazı kıldırdığı, Mescid-i Nebevi’nin batı duvarlarının dışında yer alan Gamama Mescidi dahil olmak üzere üç mescidin yıkımı senelik Hac merasiminden sonrası için takvime bağlandı.

Haberde Suudi yetkililerin Osmanlı dönemi yapıları tarafından çevrelenen tarihi camilerin korunması ya da taşınmasına dair herhangi bir plan açıklanmadıklarına işaret edildi.

Suudi rejiminin başlıca tarihi mahaller ile tarihi ve arkeolojik mirası korumaya aldırış etmemesi Suudi rejimine bu konuda meydan okuyacak kadar cesur akademisyenlerden bir grubu çok öfkelendirdi.

İslami Miras Araştırmaları Vakfı’ndan Dr. İrfan El Alevi, “Tarihi İslami mahallere zarar vermeden veya koruyarak burasını genişletmenin yolları var ama onlar her şeyi yıkmak istiyorlar”, diyor.

Washington merkezli (Fars) Körfezi Enstitüsü Riyad’ın son yirmi senede alışveriş merkezleri, gökdelenler ve lüks oteller kurmak amacıyla kutsal Mekke ve Medine şehirlerinin bin yıllık tarihi binalarının %95’ini buldozerlerle yıktığını söylüyor.

Mekke’deki Mescid-i Haram’ı gölgede bırakan Cebel Ömer kompleksinin inşası sırasında Suudi yetkililer birçok arkeolojik mahalli, özellikle Hz. Peygamber’in (s.a.a) doğum yerini ve eşi Hz. Hatice’nin (a.s) evini yıkıp bu kutsal yerleri anılan sıraya göre kütüphane ve umumi tuvalete çevirmişlerdi.

Yedi tarihi caminin ikisi Hendek Savaşı döneminde yapılanların kalıntısı ve Peygamber’in torununa ait olan cami de on sene evvel dinamitlenmişti.

Sürpriz bir şekilde, antik caminin yıkılışı gizlice fotoğraflanmış ve ülke dışına çıkarılarak Suudi dini polisinin İslami eserlerin yıkılışını selamlayıp kutlamaları ortaya konulmuştu.

Haber, Suudi Arabistan’ın İslam’ın tarihi mahallerini küçük görmesini krallığın Vahhabilik ile ilişkisine bağlıyor.

Bu mevkide Hz. Peygamber’in kabri meşhur yeşil kubbe ile örtülüyor ve mevcut caminin merkezinde (en önemli objesi olarak) yer alıyor.

Mescid-i Nebevi’nin yeni geliştirilen planları Hz. Peygamber’in kubbesini merkezden yeni mahallin doğusuna kaydıracak ve caminin merkezindeki dua/ namaz alanını yok edecek.

Bölge, Hz. Muhammed (s.a.a) tarafından kutsal yer olarak saygı duyulan Riyad el Cennet’in  (Cennet Bahçesi) bir parçasından oluşuyor.

medyaşafak