Analist: Fransa’nın Mali Müdahalesi, Felakete Giden Yol

Analist: Fransa’nın Mali Müdahalesi, Felakete Giden Yol
Gerçekte Kono’da dün bombalar düşmeye başladığı zaman çok sayıda insan, çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti. Küçük bir kasabaya düşen topların etkisinden kaçmak için bir kanala atlayan çocuklardan bile üçü hayatını kaybetti. Onlar, Fransız askeri operasyonunun bir sonucu olarak boğuldular.

Press TV

 

Bir analist Press TV'ye, Fransa'nın ABD ile birlikte Mali'ye gerçekleştirdiği askeri müdahalenin “tam anlamıyla felakete giden bir yol” olduğunu söyledi.


Kuzey Mali'de savaşan isyancı güçlerin Fransa'nın askeri müdahalesine karşı Fransa toprağında intikam yemini etmesinin ardından çeşitli yorumlar yapılıyor. Fransa cumhurbaşkanı geçen Cuma günü Afrika ülkesine yönelik askeri müdahalenin başladığını duyurmuştu.

Press TV, konuyu tartışmak üzere, Pan-Afrikan online dergisinin editörü Abayomi Azikiwe ile bir röportaj yaptı. Press TV'nin haber analiz programında kendisine iki konuk daha eşlik etti:  Londra'da Pan-Afrikan hareketinden Omowale Rupert ve Global Research muhabiri Finan Cunningham. Aşağıda, bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Sayın Azikiwe, bu soruyu size de soralım. Geçen ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Batı Afrika Askeri Misyonu için nihai bir onay verdi ve Güvenlik Konseyi oylamasından sonra, BM'deki ve Batı Afrika başkentlerindeki diplomatlar, bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Eylül ayında yaklaşık 3500 askerden oluşacak birleşik Afrika misyonundan söz etmeye başladılar. Fakat ani bir şekilde Afrikalı güçlerden kaçınılmasının ve Fransa'nın müdahale etmesinin nedeni nedir?  

Azikiwe: Her şeyden önce Batı Afrika devletleri ekonomik topluluğunun görünürde Kuzey ve Orta Mali'de süregiden iç çatışmayı çözümlemek üzere müdahale etme yönünde bir duruşunun olmadığını anlamamız gerekir. 

Fransa'nın hâlihazırda Mali'de ve Afrika kıtasındaki pek çok başka ülkede askeri gücünün bulunduğunu anlamamız gerekir. 2011'de Libya'nın bombalanması sürecine yoğun bir şekilde katıldılar ve ABD ile birlikte bir süredir Mali'deki askeri güçlerin eğitimine, koordine edilmesine ve finanse edilmesine dâhil oldular.

Mart ayında Başkan Toure hükümetini deviren Yüzbaşı [Amadou Sanogo], uzun bir süre ABD askeri akademisinde eğitim aldı.   

Aynı zamanda bütün bu eğitimlere, bütün bu koordinasyona rağmen ülkenin kuzeyinde bir iç isyanı idare edemiyorlardı. 

Mali'deki Toure halkı 1960'ların başına kadar giden Mali bağımsızlık savaşının başından beri pek çok isyana girişti.

Daha önceki çatışma ve isyanların tümü Mali içerisinde çözümlendi, ancak ABD Afrika Komutanlığı'nın [AFRICOM] kapsamlı eğitimiyle iç çatışmayı çözümleyemediler ve elbette bu Fransa'nın, yanı sıra ABD, İngiltere ve Danimarka'nın gelip Mali halkına karşı kitlesel bombalama operasyonuna girişmesi için bahane oluşturdu. 



Bu, felaket getirecek bir girişim olacaktır ve bu süreçte çok fazla insanın öldürüleceğini düşünüyorum. 

Press TV: Sayın Azikiwe, savaşçı liderlerinden biri olan Ömer Uld Hamaha, “Fransa Cehennemin kapılarını açtı, Irak, Afganistan ve Somali'den çok daha tehlikeli bir kapana düştü” dedi.  

Başka raporlar da son bilgilere göre savaşçıların şu anda Mali'nin başkentine sadece 400 kilometre uzakta, dolayısıyla Fransız askeri müdahalesinden önce olduklarından daha yakında olduğunu belirtiyor. 

Şu durumda Fransa'nın savaşta başarısız olduğunu düşünüyor musunuz? Ve sizce isyancılar ve Fransız birlikleri arasındaki çatışma temel olarak nereye doğru gidiyor? 

Azikiwe: Fransa'nın ve bu operasyona girişen diğer NATO ülkelerinin kazanma şansı yok. Kuzey ve Orta Mali'nin içindeki koşullara dair herhangi bir bilgiye sahip değiller. 

Şimdiden kayıplar verdiler ve elbette böyle bir operasyonun başlatılması, bunun özellikle sözde İslamcı teröristlere yönelik olduğunun iddia edilmesi absürttür.

Mali'deki köylerin, kasabaların ve şehirlerin üzerine yağan bombaların üstünde isim yazmıyor. 

Gerçekte Kono'da dün bombalar düşmeye başladığı zaman çok sayıda insan, çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti. Küçük bir kasabaya düşen topların etkisinden kaçmak için bir kanala atlayan çocuklardan bile üçü hayatını kaybetti. Onlar, Fransız askeri operasyonunun bir sonucu olarak boğuldular.

Bu, sadece Mali'nin bir bölgesi, hatta Batı'nın bir kısmı ve hatta Kuzey Afrika ile sınırlandırılamayacak bir durum. 

Bu, Fransa'nın ve ABD'nin daha fazla askeri müdahalesini getirecek bir durum. Şimdiden ilave kara birliklerini gönderdiler; yaklaşık 400 kişi şu anda güneydeki başkent Bamako'da konuşlanmış durumda. 

Bu, tam anlamıyla felakete giden bir yol ve bana göre uluslararası toplum Fransa'dan, şu an Mali'de gerçekleşen bombalamaları derhal durdurmasını ve Mali içinde süren iç çatışmaların çözümlenmesi için müzakerelerin başlamasını talep etmelidir. 

medyasafak.com