Velayeti: Beşşar Esad İran’ın Kırmızı Çizgisidir

Velayeti: Beşşar Esad İran’ın Kırmızı Çizgisidir
"Bununla birlikte, Velayeti, Tahran’ın Esad’a desteğinin İran’ın Suriye halkının kendi yöneticilerini seçme hakkını inkâr etme anlamına gelmediğini de vurguladı."

Üst düzey İranlı yetkili Esad'ın kaderini İslam Cumhuriyeti için bir “kırmızıçizgi” olarak tanımlayarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ı düşürme çabalarına karşı uyarıda bulundu.

 
İslam İnkılâbı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin uluslararası işler danışmanı Ali Ekber Velayeti, Esad'ın düşüşü İsrail karşıtı cepheye zarar verecektir, dedi.
 
Velayeti açıklamasında, “Suriye meselesine odaklanmamızın ardındaki temel sebep İsrail'e karşı direniş hattının düşmesini engellemektir. Şayet Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad düşerse İsrail'e karşı direniş hattı kırılacaktır”, dedi.
 
Bununla birlikte, Velayeti, Tahran'ın Esad'a desteğinin İran'ın Suriye halkının kendi yöneticilerini seçme hakkını inkâr etme anlamına gelmediğini de vurguladı.
 
Velayeti, “Biz Suriye'de Suriye halkının taleplerine bağlı olarak, hiçbir şiddete ve Amerikan desteğine sebep olmaksızın reformlar yapılması gerektiğine inanıyoruz”, dedi.
 
Velayeti sözlerine, “Katar gibi bazı gerici devletler Suriye'deki teröristleri silahla destekledi ve Esad'ın düşürülmesini amaçladı… Somali ve Afganistan'dan silahlı adamlar katliamlar işlemek üzere askere alındı ve bu da yabancı komplonun bir delilidir”, diyerek devam etti.
 
Velayeti, Suriye dışındaki hiç kimsenin Esad'ın kalacağına veya ayrılacağına dair karar vermesine izin verilmediğini vurguladı.
 
Pazar sabahı Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim gelecekteki bir geçiş hükümetinde Esad'ın gidişini tartışan herhangi bir planın “kabul edilemez” olduğunu söylemişti.
 
Muallim, “milli muhalefet” gruplarını silahlarını bırakmaya ve yeni hükümetin oluşturulması görüşmelerine katılmaya davet etti.
 
Suriye Mart 2011'den bu yana huzursuzluk içinde. Bu karışıklıkta aralarında ordu ve güvenlik kuvvetlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
 
Şam kaosun ülke dışından yönetildiğini ve ülkede saldırılar düzenleyen çok büyük sayıda militanın yabancı milletlerden olduğunu tekrarladı.
 
Birleşmiş Milletler raporuna göre çoğunluğu aşırılık yanlısı Selefilerden olmak üzere 29 ülkeden militanlar Beşar Esad yönetimine karşı savaşmak için Suriye'ye sızmış durumda.
 
medyaşafak