"Suudi Monarşisine Karşı Ayaklanma Bahreyn Devrimini Kolaylaştıracak"

"Suudi Monarşisine Karşı Ayaklanma Bahreyn Devrimini Kolaylaştıracak"
Önde gelen bir siyasal analist Press TV’ye, Bahreyn’de halkın devriminin başarı şansının Suudi Arabistan’daki büyüyen ayaklanmaya bağlı olduğunu söyledi.

Cemal Vakim: Suudi monarşisine karşı ayaklanma Bahreyn devrimini kolaylaştıracak


Press TV


Önde gelen bir siyasal analist Press TV'ye, Bahreyn'de halkın devriminin başarı şansının Suudi Arabistan'daki büyüyen ayaklanmaya bağlı olduğunu söyledi.


Bunun arka planında Bahreynliler 2011 yılının Şubat ayı ortalarından beri gösteriler gerçekleştiriyor, siyasal reform ve anayasal monarşi talep ediyordu ve bu talep daha sonra, halk protestolarına vahşi şekilde saldıran yönetimdeki El Halife hanedanının devrilmesi yönünde açık bir çağrıya dönüştü.  

Press TV, Beyrut'tan Lübnan Uluslararası Üniversitesi'nden Cemal Vakim'le bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yüzeysel bir çevirisi sunulmaktadır. 

Press TV: Özellikle son birkaç haftadır, daha fazla insanın öldürüldüğünü görüyoruz. Giderek daha fazla çatışma gördük. Bahreyn'deki durumun kötüleştiğini düşünüyor musunuz? Ve eğer öyleyse, bu ülkeye barış getirmek için ne yapmak gerekir?

Vakim: Bahreyn'deki durumun kötüye gittiğini düşünüyorum zira rejim halka ve halkın taleplerine herhangi bir ödün vermek istemiyor.

Ben bu devrimin başarı şansının önemli öIçüde Suudi Arabistan'daki duruma bağlı olduğunu düşünüyorum. Büyük bir ihtimalle Suudi rejimi, özellikle halefiyet sorunu nedeniyle önümüzdeki yıldan itibaren tehlikeyle karşı karşıya olacaktır.  

Şu anda birçok [Fars] Körfez[i] ülkesinde, Kuveyt gibi, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde gördüğümüz Müslüman Kardeşler sorunu, Suudi Arabistan içindeki bir sorunun yansımasıdır, çünkü Suudi hanedanı Müslüman Kardeşler'in kendisinin yerini almasından korkuyor. Bu nedenle pek çok KİK ülkesinde sorunlar yaratmaya çalışıyorlar. 

Bu, Suudi rejiminin istikrarsızlığa doğru yöneldiğinin bir işaretidir. Bu rejim bir kez sallandıktan sonra Bahreyn'deki devrimin şansı çok daha fazla olacaktır, çünkü Bahreyn'deki el Halife rejimini destekleyen Suudi Arabistan'dır.



medyasafak.com