Özel Haber: Suriye'ye Saldırması için İsrail'i Katar ve Türkiye mi Kışkırttı?

 Özel Haber:  Suriye'ye Saldırması için İsrail'i Katar ve Türkiye mi Kışkırttı?
Haftalık El Manar Dergisi, Tel Aviv’de Katar ve Türkiye’nin katılımıyla tehlikeli gizli toplantılar düzenlendiğini ve Siyonist rejimin, Suriye’ye doğrudan askerî müdahalede bulunması için teşvik edildiğini yazdı.

Tel Aviv'de Katar ve Türkiye'nin Katılımıyla Düzenlenen Gizli Toplantılar / Suriye'ye Saldırması İçin Kışkırtılan İsrail

Fars Haber Ajansı


Haftalık El Manar Dergisi, Tel Aviv'de Katar ve Türkiye'nin katılımıyla tehlikeli gizli toplantılar düzenlendiğini ve Siyonist rejimin, Suriye'ye doğrudan askerî müdahalede bulunması için teşvik edildiğini yazdı.


Filistin'de yayımlanan El Manar Dergisi'nde yer alan haberde, “Suriye rejiminin bekasından endişe duyanlar ittifakı” adı verilen birliğin kurulması çerçevesinde Suriye halkına, ordusuna ve yönetimine karşı terörist faaliyetlerde bulunan bazı katılımcı ülkelerin, İsrail'i Suriye'ye askerî müdahalede bulunma amacında olan bu çok uluslu birliğe doğrudan ve alenen katılması yönünde ikna etmeye çalıştıkları kaydedildi.


El Manar'ın konuyu yakından takip eden diplomatik bir kaynakla yaptığı özel röportajda söz konusu kaynak şunları kaydetti: “Bu konuda ilk gizli toplantı 20 Ocak'ta düzenlendi. Katar başbakanının başkanlığındaki bir heyet, Tel Aviv'de, İsrail başbakanın temsilcisi ve İsrailli üst düzey askerî ve siyasî yetkililerle bir araya geldi. Bu temsilci İsrail başbakanının genellikle özel görevler verdiği Netanyahu'ya çok yakın bir isim. Temsilcinin başlıca görevlerinden biri, bölgedeki Arap liderlere mesaj iletmektir.”


Söz konusu kaynak, “Katar heyeti özel bir uçakla Tel Aviv'e yolculuk etti. Heyet, iki sivil ve üç güvenlik yetkilisinden oluşuyordu. Türkiye istihbaratı heyeti ile Fars Körfezi'ndeki bir Arap ülkesinden gelen bir subay, Katar başbakanından iki gün önce Tel Aviv'e gitti. Görüşme dört saat sürdü” diye konuştu.


El Manar'a röportaj veren kaynak, “Türkiye ve Katar heyeti ile Fars Körfezi'ndeki bir Arap ülkesinden gelen subay 18 Ocak Cuma sabahı Tel Aviv'e giriş yaptı ve saat 14.00'te şehirden ayrıldı. Heyet, terörist grupların ve Suriye ordusundan ayrılan unsurların topladığı bilgileri İsrailli yetkililerle paylaştı. Suudi Arabistan bu terörist gruplara ve unsurlara malî yardımda bulunuyor ve destekliyor” dedi.


İstihbarat heyetinin İsrailli komutanlarla da bir araya geldiğini ifade eden diplomat, heyette Katar istihbarat teşkilatının başkanının ve Türkiye istihbarat teşkilatı başkan yardımcısının da bulunduğunu kaydetti.


Söz konusu kaynak röportajın devamında şunları söyledi: “Katar heyeti, İsrailli yetkililere Suriye yönetimine karşı desteklenen terörist grupların başarısızlığının nedenlerini açıkladı ve mevcut durumun Fars Körfezi'ndeki Arap ülkeleri ile Türkiye açısından kaygı verici olduğunu söyledi. Heyet, İsrail'den ittifak çerçevesinde doğrudan askerî ve istihbarat desteği sağlaması talebinde bulunarak, İsrailli yetkililere, malî ve siyasî alanlarda çok yönlü ilişkilerin normalleştirilmesi, Suriye'ye askerî müdahalede bulunup yönetimi devirmesi durumunda Golan dosyasının görmezden gelinmesi, Suriye ordusunun dağıtılarak İsrail sınırlarını koruyan bir teşkilata dönüştürülmesi, Suriye topraklarının bölünmesi ve İsrail ile uyumlu küçük ülkelere ayrılana dek Suriye'de ve Irak'ta yıkıcı faaliyetlere devam edilmesi yönünde çok sayıda vaatte bulundu.”




Adının açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynak şunları kaydetti: “Katar başbakanı, İsrailli yetkililere, ülkesinin tüm gücünü kullanarak Filistinli liderlere baskı uygulayacağı, çatışmaların devam etmesini sağlayarak Filistinlilerin istediği gibi bir Filistin devletinin kurulmasını önleyeceği vaadinde bulundu. Katar başbakanı ayrıca, ne şekilde olursa olsun Filistin topraklarındaki iki başlılığın devamını sağlayarak Filistin'i İsrail'in çözüm yolunu -Filistinli grupların uzun süreli ateşkesi kabul etmesi yolunu- kabul etmeye zorlayacağı sözünü verdi. Kulislerde İsrail-Katar ilişkilerinin özellikle güvenlik alanında günden güne ilerlediği ve geliştiği konuşulmaktadır.”


El Manar, bu toplantının, İsrailli yetkililerle daha önce Doha başta olmak üzere birçok Arap ve Avrupa ülkesi başkentinde düzenlenen toplantıların devamı olduğunu yazdı.


medyasafak.com