BM: ABD 2008’den Bu Yana Yüzlerce Afgan Çocuk Öldürdü

BM: ABD 2008’den Bu Yana Yüzlerce Afgan Çocuk Öldürdü
Yeni bir BM raporu, Afganistan’daki ABD kuvvetleri 2008’den bu yana savaş mağduru ülkede gerçekleştirdikleri askeri operasyonlar sırasında yüzlerce çocuğu öldürdü, diyor.

Birleşmiş Millerler Çocuk Hakları Komitesi Çarşamba günü, ABD öncülüğündeki kuvvetler tarafından Afgan çocukların tutuklanması ve alıkonulmasından derin endişe duyduğunu da açıkladı.


BM raporuna göre, bazı çocuklar ABD nezarethanelerinde suiistimal edildiler.


Rapor, aynı zamanda, “2010'dan 2011'e çocuk ölümlerinin sayısı ikiye katlansa bile bu öldürmelerin sorumlularından hesap sorulmadı”, diyor.


Komite çocuklara zarar veren silahlı çatışmalar sırasında ABD'nin uygulaması için tavsiyelerde de bulundu.


Komite ABD'yi sivillerin ve çocukların öldürülmesini ve sakatlanmasını önleyecek tedbirler almaya davet etti.


İnsan Hakları İzleme Örgütü de ABD'yi savaştan mustarip ülkedeki çocukların korunmasını geliştirmek için BM tavsiyelerini acilen uygulamaya çağırdı.
 

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne bağlı olarak Birleşmiş Milletler'e her dört yılda bir rapor gönderiliyor. Aralık 2012 tarihli rapor 2008'den bu yana ABD ordusunun 200'den fazla Afganlı çocuğu alıkoyduğunu ortaya çıkardı.


Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri teröre karşı savaş bahanesiyle 2011'de Afganistan'ı işgal ettiler. Bu saldırı Taliban'ı iktidardan uzaklaştırdı ama işgal yıllarında ülkedeki güvensiz ortam devam etti.

medyasafak.com