Türkiye İsrail’den AWACS Sistemleri Alıyor

Türkiye İsrail’den AWACS Sistemleri Alıyor
"İsmini vermek istemeyen üst düzey bir Türk savunma yetkilisi, Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma şirketi Boeing, Türkiye ve İsrail rejimi arasındaki bu sistemler hakkındaki soğukluğu gidermek için müdahale etmek zorunda kaldı, dedi."

Siyonist rejim Türkiye'ye, bu sistemleri Havadan İkaz ve Kontrol Sistemi (AWACS) askeri uçaklarına entegre edecek elektronik sistemleri göndermeyi kabul etti.

 

Türk gazetesi “Zaman Today's”in Pazar günü bildirdiğine göre, bu keşif sistemleri Ankara'daki Türk Havacılık Endüstrisi'ne şu an ulaşmış halde ve bunların Amerika Birleşik Devletleri'nden satın alınan askeri uçaklara entegresi önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanacak.
 

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir Türk savunma yetkilisi, Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma şirketi Boeing, Türkiye ve İsrail rejimi arasındaki bu sistemler hakkındaki soğukluğu gidermek için müdahale etmek zorunda kaldı, dedi.


Türk yetkili, “Boeing İsrail'e teslimatı tamamlamayı reddetmesinin işlerine zarar verdiğini söyledi ve İsrail malzemeyi göndermeyi kabul etti”, açıklamasını yaptı.


2002'de, Türkiye'nin Savunma Sanayi Müsteşarlığı Tedarik Dairesi, 4 adet Boeing 737-700 AWACS uçağı, bir yer radarı ve kontrol sistemleri ile ekibin eğitimi için yer kontrol üniteleri, görev desteği ve bakım desteği sipariş etmişti.


İsrail şirketi Elta Systems Ltd. dört uçak için elektronik ölçüm sistemlerini üretmekle görevlendirildi. Bu anlaşmanın değeri 100 milyon dolardan daha fazla olarak bildirildi.


Ancak Elta iki cihazı tamamladıktan sonra,  İsrail Savunma Bakanlığı birkaç ay evvel bu projeyi askıya aldı.


Elta'nın projeyi yenileme kararı İsrail'in Türkiye'ye iki yıllık savunma sanayi ürünü ihracı yasağına son verdiği anlamına gelebilir.


Havadan İkaz ve Kontrol Sistemi uçakları, gemileri ve uzak mesafelerdeki araçları tespit ve kontrol etmek ve avcı ve saldırı savaş uçakları saldırılarını yönlendirmek suretiyle havada belirlenen savaş alanına komuta etmek için tasarlanmış bir radar sistemidir.


Yüksek irtifada kullanılan uçak üzerindeki bu radarlar operatörlere dost ve düşman uçakları yüzlerce mil uzaktan ayırma imkânı veriyor.


Sistem saldırı amaçlı olarak, hedef konumlarına savaşçıları yönlendirmek ve savunma amaçlı olarak, düşman kuvvetler tarafından yapılan saldırılara karşılık vermek için havada ve karada kullanılıyor.


medyasafak.com